Φουντώνουν οι προετοιμασίες ενόψει του αυριανού Eurogroup στο Λουξεμβούργο κατά το οποίο αφενός θα κλείσει η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση αφετέρου θα αποφασιστεί το σχέδιο για μετά το μνημόνιο που θα περιλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους.
Η Welt δημοσίευσε χθες την γερμανική πρόταση για το χρέος, ενώ όπως μεταδίδει σήμερα το iefimerida ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει εντατικές συνομιλίες με τον Γερμανό ομόλογό του Όλαφ Σολτς.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, έχουν επικεντρωθεί εξίσου σ’ αυτή τη συζήτηση. Αν και δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους ως προς το εάν συνέβαλε προσωπικά και ο πρωθυπουργός, επισπεύδοντας το Σκοπιανό, σε αυτές τις υπόγειες διαβουλεύσεις, προκειμένου να εξασφαλίσουν μια κατά το δυνατόν μεγαλύτερη ελάφρυνση.
Κυβερνητικές πηγές, πάντως, δίνουν το στίγμα λέγοντας ότι « συνεχίζεται η τεχνική συζήτηση» και τονίζουν ότι «θέλουμε τη βέλτιστη λύση». Αυτό που διακυβεύεται στις συζητήσεις αφορά στο ύψος της επέκτασης των ωριμάνσεων και μια συμφωνία που θα είναι πειστική για τις αγορές.
Η Γερμανία κρατάει στα χέρια της το «κλειδί» της εξίσωσης και είναι γνωστή η σκληρή στάση που κρατάει, καθώς δεν διευκολύνει με μια γενναιόδωρη λύση. Εντούτοις, ακόμα και το δύσκαμπτο Βερολίνο αναγνωρίζει την ανάγκη για μια αίσια έκβαση στις διαπραγματεύσεις, καθώς η Άνγκελα Μέρκελ θα ήθελε αδιαμφισβήτητα να πιστωθεί ότι η πολιτική της απέδωσε, παρά το σκληρό του χαρακτήρα της.
«Την Πέμπτη ελπίζω να καταφέρουμε να κάνουμε με την Ελλάδα το τελευταίο βήμα στο πρόγραμμα. Τότε όλες οι χώρες του ευρώ θα είναι εκτός προγραμμάτων και τότε θα είναι η σωστή στιγμή για να πούμε «τώρα πρέπει να καταστήσουμε την Ευρωζώνη ασφαλή έναντι κρίσεων», δήλωσε η Καγκελάριος Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Μακρόν, προκαλώντας την ικανοποίηση των κυβερνητικών. Οι αποφάσεις για την ελάφρυνση και το πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας θα αποτελέσουν «διαβατήριο» για την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο στις 20 Αυγούστου.
Όπως όλα δείχνουν και έχει ειπωθεί το ΔΝΤ δεν θα ενεργοποιήσει το πρόγραμμα του στην Ελλάδα. Και η μη χρηματοδότηση του σκέλους του ΔΝΤ δεν φαίνεται να προκαλεί έκπληξη. Αντιθέτως, αυτό που αναμένουν όλοι είναι να υπάρξει μια θετική δήλωση για τη ρύθμιση του χρέους, ώστε να μην προκληθεί αναταραχή στις αγορές.
Handelsblatt: Παζάρεμα μέχρι τέλους
Στο επικείμενο Eurogroup της Πέμπτης (21 Ιουνίου) αναφέρεται ρεπορτάζ της Handelsblatt, η οποία επιχειρεί να αναλύσει τις παραχωρήσεις που ενδέχεται να αποσπάσει η Ελλάδα από τους εταίρους της.
Η οικονομική εφημερίδα του Ντύσελντορφ κάνει λόγο για «παζάρεμα μέχρι τέλους» και προβαίνει στην εκτίμηση ότι «η συνάντηση (σ.σ. των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης) ενδέχεται να ολοκληρωθεί με απογοητευτικό τρόπο για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Κυρίως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς αντιτίθεται σε υπερβολικά εκτεταμένες παραχωρήσεις».
Όπως υπενθυμίζει η HB, υπό συζήτηση βρίσκεται η επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του δευτέρου προγράμματος για την Ελλάδα για ένα διάστημα έως και 15 χρόνια. «Ωστόσο η Γερμανία πατάει φρένο και δεν είναι μόνη της σε αυτό εντός του Eurogroup, λένε ευρωπαίοι διπλωμάτες», αναφέρει το ρεπορτάζ.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι το πρωί της Πέμπτης συνέρχεται για τελευταία φορά το Euroworking Group. Εάν δεν προκύψει συμβιβασμός εκεί «τότε οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα έχουν μια μακρά νυχτερινή διάσκεψη».
Η Handelsblatt αναγνωρίζει στην ελληνική κυβέρνηση ότι έπραξε ότι ήταν σε θέση να κάνει «προκειμένου να καταστήσει πολιτικά εφικτή την ελάφρυνση του χρέους. Ο Αλέξης Τσίπρας έφερε και πέρασε στο κοινοβούλιο το τελικό πακέτο μεταρρυθμίσεων. Και η επίλυση της μακροχρόνιας διαμάχης με τη Μακεδονία για την ονομασία ενδέχεται να βοηθήσει τον Τσίπρα. Ναι μεν όλοι οι εμπλεκόμενοι διαψεύδουν ότι υπάρχει κάποιος συσχετισμός. Όμως με τη συμφωνία στο ονοματολογικό, η οποία επιδοκιμάζεται ευρέως στη Δύση, ο Τσίπρας απέδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι ρεαλιστής πολιτικός».
ΠΗΓΗ: iefimerida.gr, Deutsche Welle