Συνέντευξη ΥΠΕΞ πΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, στον τ/σ “TELMA” / Αναφορές στη συμφωνία για την επίλυση του θέματος της ονομασίας
Ο ΥΠΕΞ της πΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, παραχώρησε χθες το βράδυ συνέντευξη στην ενημερωτική εκπομπή “Top Tema” του τ/σ “TELMA”, η οποία ήταν εξολοκλήρου αφιερωμένη στην υπογραφείσα συμφωνία Ελλάδας-πΓΔΜ για την επίλυση του θέματος της ονομασίας.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την πιθανότητα ο Πρόεδρος της πΓΔΜ, Γκιόργκε Ιβάνοφ, να μην υπογράψει τον νόμο κύρωσης της συμφωνίας για την επίλυση του θέματος της ονομασίας, ο Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της χώρας έχει δικαίωμα μόνο να αναπέμψει τον νόμο στο κοινοβούλιο και στη συνέχεια, αν αυτός ψηφιστεί εκ νέου, είναι υποχρεωμένος να τον υπογράψει. Σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή η χώρα διαθέτει Πρόεδρο που δηλώνει ότι δεν πρόκειται να σεβαστεί αυτή την συνταγματική του υποχρέωση και πρόσθεσε ότι στο θέμα αυτό υπάρχει συνταγματικό κενό, καθώς αρκετά συντάγματα άλλων χωρών προβλέπουν προθεσμίες εντός των οποίων πρέπει να υπογραφεί ο νόμος από τον αρχηγό του κράτους και αν αυτό δεν συμβεί, ο νόμος θεωρείται υπογεγραμμένος.
Επίσης, ο ΥΠΕΞ της πΓΔΜ ανέφερε ότι για τη συμφωνία θα αποφασίσουν οι πολίτες σε δημοψήφισμα και πρόσθεσε ότι, αν ο Πρόεδρος Ιβάνοφ δεν υπογράψει τον νόμο κύρωσης της συμφωνίας και οι πολίτες εγκρίνουν τη συμφωνία στο δημοψήφισμα, τότε ο Πρόεδρος θα βρεθεί σε εξαιρετικά άβολη θέση.
«Αν η έκβαση του δημοψηφίσματος είναι θετική, σε συνθήκες άμεσης έκφρασης της βούλησης των πολιτών, θα είναι πολύ δύσκολο για τον Πρόεδρο να μην υπογράψει τον νόμο κύρωσης της συμφωνίας, γιατί τότε θα πάει κόντρα στην βούληση των πολιτών. Ίσως εδώ βρίσκεται η ελπίδα ότι ο νόμος θα υπογραφεί. Η πολιτική δυναμική είναι τέτοια που, αν δεν υπογράψει τον νόμο σε τέτοιες συνθήκες, θα έχει καταπατήσει τρία πράγματα: την βούληση των πολιτών, την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ευρωπαϊκή προοπτική και αυτό είναι τρομερή ευθύνη», είπε ο Ντιμιτρόφ.
Ερωτηθείς για τα βήματα που ακολουθούν, ο Ντιμιτρόφ επισήμανε ότι η πΓΔΜ έχει ήδη ενημερώσει την ελληνική πλευρά για την κύρωση της συμφωνίας από το κοινοβούλιο της χώρας και σημείωσε πως τώρα προβλέπεται ότι η Αθήνα θα στείλει επιστολή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στον ΓΓ του ΝΑΤΟ, στην οποία θα αναφέρει ότι δεν έχει πλέον παρατηρήσεις δε σχέση με την ένταξη της πΓΔΜ.
Ακόμα, ο Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι χθες συνεδρίασε το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων, όπου η πΓΔΜ έλαβε ενθαρρυντικά μηνύματα σε σχέση με την προοπτική να λάβει πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις 11 και 12 Ιουλίου.
Πρόσθεσε ότι, σε σχέση με την ΕΕ, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε φάση προετοιμασίας τα συμπεράσματα που θα υιοθετηθούν αρχικά σε επίπεδο Υπουργών, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και στη συνέχεια σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη του μήνα. «Είναι πολύ σημαντικό να ληφθεί πολιτική απόφαση για έναρξη διαπραγματεύσεων μετά από 9 συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και 13 χρόνια καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας. Μείναμε πολύ καιρό στην αίθουσα αναμονής λόγω του θέματος της ονομασίας. Είμαστε σε καλό δρόμο να το λύσουμε, αν και υπάρχουν ακόμα βήματα που πρέπει να γίνουν και είναι πολύ σημαντικό όλα τα κράτη-μέλη να αναγνωρίσουν αυτή την ιστορική ευκαιρία», είπε ο Ντιμιτρόφ.
Κληθείς να σχολιάσει το non-paper στο οποίο χώρες όπως η Γαλλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Δανία εκφράζουν αντιρρήσεις για την περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ, ο ΥΠΕΞ της πΓΔΜ ανέφερε ότι δεν θέλει να σκέφτεται το αρνητικό σενάριο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διεθνής κοινότητα θα αναγνωρίσει και θα επιβραβεύσει τις προσπάθειες που έκανε κατά την προηγούμενη χρονιά η πΓΔΜ σε όλα τα πεδία.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το δημοψήφισμα, ο ΥΠΕΞ της πΓΔΜ ανέφερε ότι αν αυτό είναι επιτυχημένο, κανένα πολιτικό κόμμα δεν θα μπορεί να αγνοήσει το αποτέλεσμά του. «Αν το δημοψήφισμα για το όνομα είναι επιτυχές, ποιο είναι εκείνο το πολιτικό κόμμα που θα μπορέσει να πει “όχι” στους πολίτες; Ο λαός δεν είναι εκατό άτομα ή 30 ψεύτικα προφίλ στο Facebook. Ο λαός είμαστε δύο εκατομμύρια άνθρωποι. Θα δούμε πόσοι έμειναν στην “Μακεδονία”, ίσως 1,5 εκατ., ίσως 1,6 εκατ. Αυτοί που έμειναν θα έχουν την ευκαιρία. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα δείξει τι θέλει ο λαός. Η φιλοδοξία και η βιασύνη να μιλά κανείς το όνομα του λαού, μου είναι αφόρητη ήδη από την περίοδο της κρίσης της ατιμωρησίας», είπε ο Ντιμιτρόφ.
Σημείωσε, ακόμα, ότι η κυβέρνηση θα πάρει θέση στο δημοψήφισμα και θα σεβαστεί το αποτέλεσμά του. «Θα βγαίνουμε αν χρειαστεί κάθε μέρα, και δέκα φορές, και εκατό φορές, για να εξηγήσουμε γιατί πιστεύουμε ότι αυτή η συμφωνία είναι καλή και γιατί πρέπει να προχωρήσει. Δεν ξέρω ποιες θα είναι οι απόψεις της αντιπολίτευσης. Όμως αυτή η κυβέρνηση και αυτή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα σεβαστούν την βούληση του λαού. Είμαι πεπεισμένος ότι οι πολίτες θα στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια, ότι οι φόβοι θα πέσουν», επισήμανε ο ΥΠΕΞ της πΓΔΜ.
Ερωτηθείς αν υπάρχει δυνατότητα αλλαγών στη συμφωνία στο μέλλον, όπως αφήνουν να εννοηθεί στελέχη της αντιπολίτευσης στις δύο χώρες, ο ΥΠΕΞ της πΓΔΜ σημείωσε: «Νομίζω ότι πήγατε πολύ μακριά. Υπάρχουν πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν για να τεθεί αυτή η συμφωνία σε ισχύ. Πρέπει να κάνουμε δημοψήφισμα στη χώρα μας, πρέπει να την κυρώσει το ελληνικό κοινοβούλιο κλπ. Πρέπει και εμείς και η Ελλάδα να επενδύσουμε στην αμοιβαία κατανόηση και στα κοινά συμφέροντα στο μέλλον».
Απαντώντας σε ερώτηση, ο ΥΠΕΞ της πΓΔΜ ανέφερε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα συγκροτηθεί η επιτροπή ειδικών που θα εξετάσει τα σχολικά βιβλία στις δύο χώρες. «Θα είναι μία μακρά διαδικασία, που ξεκινά με εξομάλυνση και φιλία», είπε ο Ντιμιτρόφ και πρόσθεσε ότι η συγκρότηση της επιτροπής αυτής είναι η μοναδική πρόβλεψη της συμφωνίας που θα αρχίσει να υλοποιείται πριν αυτή κυρωθεί και τεθεί σε ισχύ.
Ερωτηθείς «πότε ξεκινά η “μακεδονική” ιστορία», ο Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι αυτό είναι θέμα των ιστορικών και ότι ο ίδιος είναι νομικός. «Όμως, ως πολίτης γνωρίζω ότι η γλώσσα μου είναι μία από τις νοτιοσλαβικές γλώσσες, ο πολιτισμός μας, η παράδοσή μας… νομίζω ότι για μας είναι υγιές να είμαστε υπερήφανοι για αυτό που είναι δικό μας και πιστεύω ότι αυτή η περιπέτεια (σ.σ. του εξαρχαϊσμού) πρέπει να τελειώσει», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση αν προηγούμενες κυβερνήσεις της πΓΔΜ είχαν αποδεχθεί όνομα για όλες τις χρήσεις, erga omnes, ο Ντιμιτρόφ είπε ότι δεν διαθέτει το πλήρες αρχείο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονταν, διότι δεν χρησιμοποιούνταν πάντοτε τα επίσημα κανάλια επικοινωνίας. «Υπήρχαν και κομματικά-πολιτικά και άλλα κανάλια και γραμμές επικοινωνίας. Νομίζω ότι θα χρειαζόταν μακρά έρευνα από ομάδα ειδικών για να σχηματιστεί η πλήρης εικόνα. Είναι ένα θέμα με το οποίο μεγαλώσαμε, για να μην πω γεράσαμε», σημείωσε ο ΥΠΕΞ της πΓΔΜ.
Παράλληλα, επισήμανε ότι κανείς δεν εξανάγκασε την πΓΔΜ να προχωρήσει στη συμφωνία και εξέφρασε την έκπληξή του για τις εικασίες που διατυπώνονται, ότι όλα αυτά εντάσσονταν σε ένα διεθνές σχέδιο.
Τέλος, ερωτηθείς γιατί η πΓΔΜ αποδέχθηκε το νέο όνομα να είναι για όλες τις χρήσεις, erga omnes, ο Ντιμιτρόφ απάντησε: «Διότι διαφορετικά δεν θα υπήρχε συμφωνία. Αυτή ήταν η θέση της Αθήνας και για το θέμα αυτό δεν έχω αμφιβολίες. Αν επιμέναμε στη διπλή φόρμουλα, δεν θα υπήρχε συμφωνία. Υπάρχει η άποψη ότι η διπλή φόρμουλα θα κρατούσε το θέμα ανοιχτό. Αν επιμέναμε σε εύρος χρήσης διαφορετικό από το erga omnes, δεν θα φτάναμε σε συμφωνία. Επίσης, το εύρος συνδέεται στενά με το όνομα. Θα αποδεχόμασταν, για παράδειγμα, το όνομα Βαλκανική Δημοκρατία για διεθνή χρήση προκειμένου να διατηρήσουμε το “Δημοκρατία της Μακεδονίας” στο εσωτερικό; Η αντίδραση της αντιπολίτευσης στις δύο χώρες δείχνει πόσο βαθύ είναι το πρόβλημα»..