Εμφανή τα αδιέξοδα στη διαχείριση του μεταναστευτικού καθώς 24 ώρες πριν από τη μίνι σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες που θα αναζητήσει «ευρωπαϊκές λύσεις», τα τελεσίγραφα πάνε κι έρχονται.
Για τρίτη μέρα βρίσκεται εν πλω το πλοίο της γερμανικής ΜΚΟ «Lifeline» με τους 224 διασωθέντες μετανάστες που χρειάζονται επειγόντως φάρμακα, τρόφιμα και κουβέρτες.
«Είμαστε σε διεθνή ύδατα κοντά στη Μάλτα, τα αποθέματά μας τελείωσαν, βοηθήστε μας», ήταν η έκκληση της ΜΚΟ, η οποία εισέπραξε από την ιταλική ακτοφυλακή την απάντηση: «Μη μας τηλεφωνείτε άλλο, μιλήστε με τη Λιβύη».
Οι ολονύχτιες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ιταλίας, της Μάλτας και της Ισπανίας δεν είχαν αποτέλεσμα, η Μάλτα με επίσημη ανακοίνωσή της δήλωσε αναρμόδια και πέταξε πίσω το μπαλάκι στη Ρώμη και στην Τρίπολη: στη μεν ιταλική πρωτεύουσα επειδή έχει παρέμβει στην ιστορία του «Lifeline», στη δε λιβυκή πρωτεύουσα επειδή η διάσωση των μεταναστών έγινε στα δικά της χωρικά ύδατα.
Την ώρα που η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOΜ) έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για τους πνιγμούς μεταναστών τις τελευταίες μέρες, η Ιταλία έστελνε τη δική της προειδοποίηση στους καπετάνιους των πλοίων που πλέουν στην περιοχή έρευνας και διάσωσης (SAR) της Λιβύης:
«Από δω και πέρα, σύμφωνα με τη συνθήκη Solas (σ.σ. για την ασφάλεια ζωής στη θάλασσα), ο καπετάνιος του πλοίου που βρίσκεται στην περιοχή της Λιβύης θα πρέπει να επικοινωνεί με το κέντρο στην Τρίπολη και τη λιβυκή ακτοφυλακή για να ζητήσει βοήθεια».
Η συνθήκη στην οποία αναφέρεται η Ρώμη είναι αυτή που υπογράφηκε το 1914 από 163 χώρες, μετά το ναυάγιο του Τιτανικού(!)
Η ιταλική ακτοφυλακή τη θυμήθηκε τώρα, «ξεχνώντας», όπως επισημαίνει η «Repubblica», τη συνθήκη του Αμβούργου, η οποία υποχρεώνει τις λιμενικές αρχές να παρεμβαίνουν στη διαχείριση μιας επιχείρησης διάσωσης όπου κι αν γίνεται, αλλά και στις οδηγίες για τη μεταχείριση των ναυαγών που υιοθετήθηκαν το 2004, σύμφωνα με τις οποίες το πρώτο κέντρο διάσωσης που πληροφορείται ότι υπάρχει κίνδυνος ναυαγίου, ακόμα κι αν συμβαίνει σε περιοχή έρευνας και διάσωσης άλλης χώρας, πρέπει να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες.
Στο μεταξύ, το εμπορικό πλοίο «Alexander Maersk» με σημαία Δανίας, που μεταφέρει περισσότερους από 140 διασωθέντες μετανάστες, βρίσκεται από χθες έξω από το λιμάνι του Pozzallo στη Σικελία.
Το πλοίο προμηθεύτηκε με τρόφιμα και βασικά είδη διαβίωσης για τους μετανάστες και περιμένει έγκριση για να μπει στο λιμάνι, αν και δεν έχει πολλές πιθανότητες όπως φαίνεται από την τελευταία ανάρτηση στο facebook του Ιταλού υπ. Εσωτερικών, Mατέο Σαλβίνι.
«Αυτή τη στιγμή τα πλοία δύο ΜΚΟ, “Open Arms” και “Aquarius”, πλέουν στη Μεσόγειο περιμένοντας να φορτώσουν μετανάστες και τα πλοία άλλων τριών ΜΚΟ έχουν κολλήσει σε λιμάνια της Μάλτας. Ας το ξεχάσουν αυτά τα πλοία ότι θα φτάσουν στην Ιταλία. Θέλω να στραγγαλίσω την μπίζνα των δουλέμπορων και των συμμοριών», έγραψε ο πρόεδρος της ακροδεξιάς Λέγκας και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης.
Πηγή: efsyn.gr