Ως «διπλωματικό αριστούργημα» περιγράφει τη συμφωνία Ελλάδας και πΓΔΜ ο ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας FAZ στη Νοτιο-ανατολική Ευρώπη, Μίχαελ Μάρτενς, στην αποκλειστική συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ειδικότερα δε, για τις πολιτικές ανακατατάξεις που η συμφωνία προκαλεί στην πολιτική σκηνή και των δύο χωρών, ο Γερμανός δημοσιογράφος παίρνει θέση: «Καλύτερα, να διαλυθεί ένα κόμμα από το να διαλυθεί μια περιοχή».
Επιπλέον, στη συνέντευξή του στο Πρακτορείο χαρακτηρίζει τους κ.κ. Ζάεφ, Τσίπρα, Ντιμιτρόφ και Κοτζιά ως «πραγματικούς πολιτικούς ηγέτες», με την πρόσθετη επισήμανση ότι «διέβησαν από κοινού αυτό το θαρραλέο μονοπάτι».
Επανέρχεται, φυσικά, και στο θέμα που δημιουργήθηκε με την ΝΔ και ο δημοσιογράφος λέει ότι είναι «αυτονόητο, εάν ο πιθανός μελλοντικός πρωθυπουργός της Ελλάδας θελήσει να τηρηθεί μια συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης. Έτσι λειτουργεί η υπεύθυνη πολιτική». Αναφέρεται πάντως και στο «δίλημμα Μητσοτάκη», που δεν είναι άλλο από το να απελευθερώσει το κόμμα του, την ΝΔ, από το παρελθόν, χωρίς να συνασπιστεί με δυνάμεις ταυτισμένες με αυτό το παρελθόν.
Κλείνοντας, ο Μ. Μάρτενς ανατρέπει το γνωστό σχήμα από παλιά, λέγοντας: «η Ευρώπη είναι η πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων». Υπό την έννοια ότι, «σε πολλές χώρες της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας, τα αυταρχικού τύπου κόμματα, τα εθνικιστικά κόμματα και οι ηγέτες τους βρίσκονται σε ανοδική πορεία. Και αυτό εμπνέει πολλούς ηγέτες στα Δυτικά Βαλκάνια».
Για τον Μητσοτάκη ο Μάρτενς είπε μεταξύ άλλων:
“Στην Ελλάδα ο Κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Από τη μία πλευρά, ταξιδεύει στις πρωτεύουσες της Ευρώπης, εκθειάζοντας, εγκωμιάζοντας τον εαυτό του ως τον σύγχρονο, αξιόπιστο και φιλικό προς τις επιχειρήσεις εταίρο σε σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα. Από την άλλη πλευρά, είναι αναγκασμένος στη χώρα του να συνασπιστεί με τις δυνάμεις του εθνικισμού και του παρελθόντος για να μην χάσει τον έλεγχο του κόμματός του.
Μου φαίνεται ότι για τέτοιες καταστάσεις εφευρέθηκε η ελληνική λέξη «δίλημμα». Στο Βερολίνο, από ότι ακούω, υπάρχει κατανόηση της δύσκολης κατάστασής του. Σε συντηρητικούς κύκλους στη Γερμανία, δεν έχει ξεχαστεί ότι ήταν η Νέα Δημοκρατία, η οποία το 2009 άφησε πίσω της μια κατεστραμμένη, υπερχρεωμένη χώρα.
Και πρόσθεσε: ” (Ο Μητσοτάκης) Δεν θα απελευθερώσει το κόμμα του από το παρελθόν συνασπιζόμενος με τις δυνάμεις του παρελθόντος αυτού.”
Επίσης λέει: Όποιος διαβάσει ακριβώς αυτό που είπε η κ. Σπυράκη θα διαπιστώσει ότι δεν διέψευσε το άρθρο στη FAZ.
Είπε ότι η ΝΔ θα ψηφίσει στο Κοινοβούλιο κατά της επικύρωσης της συμφωνίας -αλλά κάτι διαφορετικό δεν ισχυρίστηκε ποτέ η FAZ. Στο άρθρο της FAZ, αναφέρεται ότι όλη η Ευρώπη αναμένει περισσότερο ή λιγότερο ότι ο κ. Μητσοτάκη θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας. Επειδή αναμένεται αυτό, ενδιαφέρει το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες το πώς θα συμπεριφερθεί ο κ. Μητσοτάκης όταν η συμφωνία για τη «διαμάχη περί του ονόματος» έχει ήδη επικυρωθεί πριν την ανάληψη των καθηκόντων του και έχει ισχύσει ως διεθνές δίκαιο. Έχω ακούσει από δύο υψηλόβαθμες ευρωπαϊκές πηγές ότι ο Μητσοτάκης τους διαβεβαίωσε ότι θα συμμορφωθεί με την επικυρωμένη συμφωνία όταν κυβερνήσει την Ελλάδα. Pacta sunt servanda, οι συμβάσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές, όπως λέγεται στα λατινικά. Αυτή είναι μια πολύ λογική στάση. Θυμάστε τον Ιανουάριο του 2015, όταν ήρθε στην εξουσία ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ;
Τότε, η νέα κυβέρνηση σκέφτηκε ότι είναι δυνατόν στην Ε.Ε. να ακυρώνονται εκ των υστέρων συμβάσεις και να μην τηρούνται πλέον. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας έπρεπε να μάθουν ότι η Ευρώπη δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Ο κ. Μητσοτάκης δεν χρειάζεται να μάθει ότι πρέπει να τηρούνται οι συμβάσεις. Ως εκ τούτου, δεν είναι σκάνδαλο, αλλά φυσικά αυτονόητο, εάν ο πιθανός μελλοντικός πρωθυπουργός της Ελλάδας θελήσει να τηρηθεί μια συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης. Έτσι λειτουργεί η υπεύθυνη πολιτική.