Ενώ άλλο ένα διασωστικό σκάφος με πρόσφυγες βρίσκεται σε διεθνή ύδατα στη Μεσόγειο με την Ιταλία και τη Μάλτα να αρνούνται να το δεχτούν συνολικά 16 ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών βρίσκονται στις Βρυξέλλες για τη «μίνι» άτυπη διάσκεψη σχετικά με το προσφυγικό.
Μετά από πολλές συνόδους, που από το 2015 επί της ουσίας μετέθεσαν το πρόβλημα κι ανέδειξαν τις ελλείψεις στην υποδοχή προσφύγων και στους νόμους περί ασύλου, αλλά και την άνοδο αντιμεταναστευτικών κομμάτων με ξενοφοβική ρητορική, στο επίκεντρο παραμένουν οι σημαντικές διαφορές ως προς το ποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τους μετανάστες που φτάνουν συχνά σε χώρες του Νότου όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία.
Τι θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας
Στις ανεπίσημες συνομιλίες πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή συμμετέχει ο Αλέξης Τσίπρας, που προσέρχεται με τις πάγιες ελληνικές θέσεις, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη αναθεώρησης της ευρωπαϊκής πολιτικής για την παροχή ασύλου, με δίκαιη κατανομή των βαρών της προσφυγικής κρίσης.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα τονίσει ότι το προσφυγικό είναι ζήτημα ευρωπαϊκό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί με ευρωπαϊκές και όχι μονομερείς πρωτοβουλίες, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο καθώς και συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης.
Για να σωθεί η Άνγκελα Μέρκελ
Τη «μίνι» σύνοδο συγκάλεσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε μία κίνηση που ερμηνεύτηκε ως επίδειξη συμπαράστασης στην Άνγκελα Μέρκελ, η οποία αντιμετωπίζει την ασφυκτική πίεση των εταίρων Χριστιανοκοινωνιστών για λήψη αντιμεταναστευτικών μέτρων, διακυνδευνέοντας την κυβερνητική συνοχή.
Η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε πως η συνάντηση περιλαμβάνει «όλα τα προβλήματα που συνδέονται με τη μετανάστευση» κι εξέφρασε την ελπίδα να δούμε αν «μπορούμε να φθάσουμε σε διμερείς, τριμερείς ή και πολυεθνικές συμφωνίες για την καλύτερη επίλυση ορισμένων από αυτά».
Χαρακτηριστική, άλλωστε, είναι και η ανησυχία που εκδηλώνει με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Αβραμόπουλος (δείτε εδώ)
Με κοινή πρόταση Γαλλία και Ισπανία
Το Παρίσι και η Μαδρίτη αναμένεται στη σημερινή σύνοδο να προτείνουν την ανέγερση κλειστών σε ευρωπαϊκό έδαφος και μάλιστα στις χώρες πρώτης υποδοχής. Πρόκειται για «μία διακυβερνητική λύση, η οποία καποια μέρτα μπορεί να γίνει ευρωπαϊκή», δήλωσε ο Εμμανουέλ Μακρόν μετά τη συνάντηση του με τον Πέδρο Σάντσεθ, προτείνοντας παράλληλα κυρώσεις για τις χώρες που αρνούνται να δεχτούν μετανάστες.
Όμως, η Ρώμη απέρριψε κατηγορηματικά αυτό το σχέδιο. «Τα hot σποτ στις χώρες πρώτης εισόδου σημαίνει ότι έχουν στο μυαλό τους την Ιταλία. Αυτό δεν υπάρχει. Τα κέντρα πρέπει να χιστούν στις χώρες πρέλευσης και τράνζιτ, αυτό θα ζήτησει ο Ιταλός πρωθυπουοργός Τζουζέπε Κόντε», δήλωσε ο ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, υπουργός Εργασίας και αρχηγός των Πέντε Αστέρων, ΛουίτζιΝτι Μάιο.
Συνεχίζοντας την αντιπαράθεση με το Μέγαρο των Ιλισίων ο ίδιος υποστήριξε λίγες ώρες πριν τη σύνοδο ότι στη χώρα του υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης με τη μετανάστευση, «που πυροδοετείται κι από τη Γαλλία που συνεχώς επανοπροωθεί πρόσφυγες στα σύνορα» με την Ιταλία.
Ανταλλαγή «φιλοφρονήσεων» μεταξύ Μακρόν, Σαλβίνι, Σάντσεθ
Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος πρότεινε να «δούμε τους αριθμούς» ισχυριζόμενος ότι δεν υπάρχει τώρα μεταναστευτική κρίση, αλλά πολιτική. «Όποιος λέει ότι υπάρχει λέει ψέμματα, είναι εξτρεμιστές που παίζουν με του φόβους του κόσμου».
Απάντηση του έδωσε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, που αύριο ταξιδεύει στη Λιβύη. «650.000 χιλιάδες αφίξεις σε τέσσερα χρόνια, 430.000 αιτήσεις ασύλου στην Ιταλία, 170.000 υποτιθέμενοι πρόσφυγες που ζουν σε ξενοδοχειά, κέντρα φιλοξενίας και διαμερίσματα, που κοστίζουν πάνω απο 5 δισ. ευρώ», είπε.
Χαρακτήρισε δε τον Μακρόν «υπερόπτη πρόεδρο» λέγοντας ότι για εκείνον «αυτό δεν είναι πρόβλημα. Τον προσκαλούμε να δείξει τη γεννοδωρία του ανοίγγοντας τα γαλλικά λιμάνια και να σταματήσει να διώχνει άνδρες, γυναίκες και παιδιά στα σύνορα».
Στην όλη κουβέντα παρανέβη με δηλώσεις του στην El Pais ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός τονίζοντας ότι «υπάρχουν κυβερνήσεις όπως η ιταλική που κάνει δηλώσεις αντιευρωπαϊκές και όπου ο εθνικός εγωιμός είναι πιο διαδεδομένος».
«Αυτό έχει να κάνει και με την έλλειψη αλληληεγγυής εκ μέρους της Ε.Ε. στο παρελθόν προς μια χώρα, η οποία φιλοξενεί μισό εκατομμύρια ανθρώπους που έρχονται από τις ακτές της Λιβύης. Η Ισπανία δε θα μείνει αδιάφορη στις ανθρώπινες τραγωδίες, αλλά είναι φανερό ότι δεν μπορεί να δώσει μόνη της την απάντηση» σημείωσε ο Σάντσεθ.
Πηγή: efsyn.gr