Μια ανοιχτή κόντρα μεταξύ του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν προκάλεσαν οι… ασαφείς αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για τα κέντρα υποδοχής προσφύγων, τα οποία τελικά θα είναι στην εθελοντική ευχέρεια της κάθε χώρα να τα κατασκευάσει.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αποφάσισε να διαψεύσει, όπως είπε χαρακτηριστικά, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, σε ότι αφορά μέρος των αποτελεσμάτων της ευρωπαϊκής συνόδου, και συγκεκριμένα την δημιουργία κέντρων υποδοχής μεταναστών.
Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, νωρίς σήμερα το πρωί, ο γάλλος πρόεδρος είχε τονίσει ότι τα κέντρα υποδοχής μεταναστών θα δημιουργηθούν μόνον στις χώρες πρώτης άφιξης, και άρα, όχι στην Γαλλία. Υπογράμμισε, δε, ότι «η όλη ιδέα της χώρας πρώτης άφιξης δεν μπορεί να καταργηθεί».
«Ο Μακρόν ήταν κουρασμένος, τον διαψεύδω, τελειώσαμε στις 5 το πρωί», του απάντησε ο Τζουζέπε Κόντε και στην συνέχεια πρόσθεσε ότι «στην συμφωνία που επετεύχθη στην Σύνοδο δεν γίνεται καμία αναφορά σε χώρες πρώτης και δεύτερης διέλευσης».
Ο Τζουζέπε Κόντε δήλωσε, επίσης, ότι «κατά την γνώμη του η Σύνοδος ήταν επιτυχής κατά ποσοστό 80%» και ότι «με τον υπουργό εσωτερικών του Ματτέο Σαλβίνι είναι στο ίδιο μήκος κύματος, διότι θεωρεί ότι χρειάζονται απτές πράξεις».
Ο Ιταλός πρωθυπουργός προειδοποίησε εξάλλου ότι η χώρα του θα μπορούσε να ξεκινήσει “διαδικασίες” σε βάρος εκείνων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν θα τηρήσουν τη συμφωνία για το μεταναστευτικό.
Οι δηλώσεις Μακρόν
Η Γαλλία δεν πρόκειται να ιδρύσει κέντρα κλειστού τύπου για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στο έδαφός της, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.
Εξήγησε ότι αυτό δεν θα γίνει επειδή η Γαλλία δεν είναι “χώρα της πρώτης γραμμής”, δηλαδή δεν είναι εκείνη στην οποία φτάνουν πρώτα οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στην πορεία τους προς την Ευρώπη. Ο Μακρόν τάσσεται υπέρ της δημιουργίας τέτοιων κέντρων στις χώρες πρώτης αποβίβασης, δηλαδή στην Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα, αλλά σε εθελοντική βάση.
Ο Μακρόν χαιρέτισε πάντως τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη σύνοδο, χαρακτηρίζοντάς την “σημαντικό βήμα” για την επίλυση του προβλήματος των μεταναστευτικών ροών από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
“Κάναμε την επιλογή της συνεργασίας. Ο κόσμος νόμιζε ότι ήταν αδύνατον να καταλήξουμε σε μια συμφωνία για το μεταναστευτικό. Αλλά το κάναμε και βρήκαμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης”, πρόσθεσε.
Ο Γάλλος πρόεδρος παραδέχτηκε ότι οι μεταναστευτικές πιέσεις είναι πολύ πιθανόν να συνεχιστούν αλλά υπογράμμισε πως είναι σημαντικό οι Ευρωπαίοι να παραμείνουν πιστοί στις αρχές και τις αξίες τους.
Αναφερόμενος στις σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ, ο Μακρόν διαπίστωσε ότι η Ευρώπη εμφανίστηκε “σταθερή και ενωμένη” απέναντι στην “επίθεση” που δέχτηκε σε ό,τι αφορά το εμπόριο, με αφορμή την επιβολή δασμών εκ μέρους της Ουάσινγκτον στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν αληθεύει η πληροφορία ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ του πρότεινε να αποχωρήσει η Γαλλία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Μακρόν απάντησε διφορούμενα:”ό,τι λέγεται στην αίθουσα μένει σ’ εκείνην την αίθουσα”.
Σχολιάζοντας τέλος την πρόοδο που έχει επιτευχθεί για μια συμφωνία για το Brexit, είπε ότι αυτό δεν εξαρτάται από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά από τη δουλειά που απομένει να κάνει η βρετανική κυβέρνηση.