«Η Ελλάδα έφυγε από την επικίνδυνη ζώνη. Το Grexit δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα, τον Αύγουστο το πρόγραμμα τελειώνει. Μετά από οκτώ χρόνια κρίσης, η οικονομία αναπτύσσεται και πάλι, μάλιστα για πέντε συνεχόμενα τρίμηνα» τονίζει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
Γράφει χαρακτηριστικά: «Για πολύ καιρό πολλοί επενδυτές απέφευγαν την Ελλάδα. Αυτό αρχίζει να αλλάζει».
«Ο οργανισμός ιδιωτικοποιήσεων ΤΑΙΠΕΔ ελπίζει να εισπράξει εφέτος περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια ευρώ . Θα πιάσει τον ετήσιο στόχο του για πρώτη φορά από την ίδρυσή του το 2011», συνεχίζει το δημοσίευμα.
Ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης εκτιμά ότι τα πιθανά έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις μπορούν να ανέλθουν μάξιμουμ στο ποσό των 15 δισεκ. ευρώ.
Από την έναρξη του προγράμματος το 2011, έχουν ολοκληρωθεί 38 σχέδια ιδιωτικοποίησης. Απέφεραν μόνο 4,74 δισεκ. ευρώ στα ταμεία του ΤΑΙΠΕΔ.
Για το 2018, η κυβέρνηση και οι πιστωτές έχουν θέσει ως στόχο την είσπραξη δύο δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί, εκτιμά η γερμανική εφημερίδα.
Νέο τουριστικό ρεκόρ
Η Ελλάδα αναμένει νέο τουριστικό ρεκόρ το τρέχον έτος. Η γερμανική εταιρεία Fraport ανέλαβε τη διαχείριση 14 ελληνικών περιφερειακών αερολιμένων πέρυσι.
Τους πρώτους πέντε μήνες της χρονιάς, η Fraport Greece ανακοίνωσε αύξηση 11% του αριθμού των επιβατών. Η απόδοση είναι τόσο καλή που η Fraport ενδιαφέρεται ήδη για άλλα 23 ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια, τα οποία εξακολουθεί να διαχειρίζεται το κράτος.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, ο αριθμός των ξένων τουριστών αυξήθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος κατά 14%.
Financial Times: Η οικονομία επανέρχεται στη ζωή
«Περισσότερες ελπίδες για την Ελλάδα καθώς η οικονομία «επανέρχεται στη ζωή», η συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους τονώνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών γράφουν οι Financial Times.
«Ωστόσο, οι ευκαιρίες για εργασία είναι ακόμα περιορισμένες, όπως και τα τραπεζικά δάνεια. Υπάρχει τώρα καθαρότητα και μακροπρόθεσμα μετά τη συμφωνία για το χρέος, υπάρχει η δυνατότητα για μεγαλύτερη ευελιξία απ’ ότι πριν μια δεκαετία κι αυτό θα διευκολύνει την προσέλκυση επενδύσεων, σχολιάζει ο καθηγητής Γ. Παγουλάτος.
Οι προθεσμίες τηρήθηκαν καθώς οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Ελλάδα επέδειξαν μεγαλύτερη διάθεση συνεργασίας με ΔΝΤ και ΕΕ -η αλλαγή της κυβερνητικής στάσης σε συνδυασμό με την αυστηρή μεταμνημονιακή επιτήρηση των πιστωτών της Ελλάδας εντείνει τις ελπίδες ότι πιθανόν δε θα υπάρξει οπισθοδρόμηση στο θέμα των μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο η ανάκαμψη δε θα είναι ομοιόμορφη για όλους τους κλάδους της οικονομίας. Επίσης, οι τράπεζες αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ενώ και οι ανεργία παραμένει τρεις φορές υψηλότερη από τον μέσο όρο στην ΕΕ» καταλήγουν οι Financial Times.