Παρόλο που ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγουν να δείξουν το ενδιαφέρον τους για τις εξελίξεις στον ενδιάμεσο χώρο, η απόφαση αποχώρησης που πήρε επίσημα χθες ο Σταύρος Θεοδωράκης επηρεάζει την πολιτική πραγματικότητα πολύ πέρα από τα όρια του ΚΙΝΑΛ.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού τοποθέτησε το κόμμα του στο φιλελεύθερο κέντρο, στο οποίο αναφέρεται και ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρά το χώρο που δίνει στην πολύ δεξιά πτέρυγα του κόμματός του. Αυτό εκ των πραγμάτων καθιστά ανταγωνιστικά τα δύο κόμματα, εφόσον το Ποτάμι στο συνέδριο του Οκτωβρίου αποφασίσει αυτόνομη πορεία και αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές.
“Ακόμη και αν δεν καταφέρει να μπει στη Βουλή, μπορεί να στερήσει από τη ΝΔ την αυτοδυναμία” σχολίαζε στέλεχος της ΝΔ που εισηγείται στην ηγεσία την κατάθεση πρότασης συνεργασίας προς το Ποτάμι, κατά τον τρόπο που αυτό έχει γίνει ήδη με την Δράση. Δύο βουλευτές του Ποταμιού, ο Γρηγόρης Ψαρριανός και ο Γιώργος Αμυράς, κοιτάζουν προς το Μοσχάτο, όμως χθες, στη συνεδρίαση της Μεγάλης Συνάντησης των Αντιπροσώπων, δεσμεύτηκαν ότι θα παραμείνουν στο Ποτάμι εφόσον το κόμμα τους επιστρέψει στις αρχές του. Το πιθανότερο είναι ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα επιτείνει την προσπάθειά του για άνοιγμα στο κέντρο προκειμένου να μη μείνει χώρος στο Ποτάμι για αναζήτηση συμμαχιών. Εκτός ΚΙΝΑΛ έχουν μείνει η “Ωρα Αποφάσεων” (Διαμαντοπούλου-Φλωρίδης) και η “Δημοκρατική Ευθύνη” (επιρροής Αλ. Παπαδόπουλου).
Στο Μέγαρο Μαξίμου προσβλέπουν στις ψήφους των βουλευτών του Ποταμιού για την κύρωση από την ελληνική βουλή της συμφωνίας για το μακεδονικό προς το τέλος της χρονιάς. Γνωρίζουν ότι Ψαρριανός και Αμυράς δεν θα ψηφίσουν, αλλά θεωρούν τέσσερις ψήφους βέβαιες ή πολύ πιθανές (Θεοδωράκης, Δανέλλης, Λυκούδης, Μαυρωτάς), ενώ έχουν καταγράψει στα θετικά τις πληροφορίες ότι μπορεί να επιστρέψει στο Ποτάμι ο Χάρης Θεοχάρης. Από την άλλη θεωρούν ότι με την αποχώρηση του Ποταμιού αποδυναμώνεται το Κίνημα Αλλαγής και αυτό τους δημιουργεί την αισιοδοξία ότι μπορεί να απελευθερωθούν ψήφοι της κεντροαριστεράς ή πάντως να μειωθεί η ελκτική δύναμη σε ό,τι αφορά απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις μεταξύ των αναποφάσιστων. Οπωσδήποτε θεωρούν τον Σπύρο Δανέλλη προνομιακό συνομιλητή τους και ελπίζουν ότι η δική του άποψη υπέρ των προοδευτικών συγκλίσεων τελικά θα επικρατήσει.
Στην Χαριλάου Τρικούπη αντιμετωπίζουν με επιδεικτική αδιαφορία όσα συμβαίνουν στο Ποτάμι και θεωρούν ότι δεν πρόκειται να υποστούν πολιτική ζημιά. Την Τετάρτη σε μια εκδήλωση για το κράτος και την αυτοδιοίκηση ομιλητής θα είναι και ο Π. Καρκατσούλης ο οποίος ανήκε στο Ποτάμι μέχρι την απόφαση αποχώρησης, για να δοθεί έμφαση σε όσους διαφωνούν με την επιλογή του Στ. Θεοδωράκη. “Οταν στην επόμενη δημοσκόπηση φανεί ότι το ΚΙΝΑΛ δεν χάνει δυνάμεις τότε θα αποδειχθεί στην πράξη ότι έφυγαν στελέχη και όχι κόσμος” σχολίαζε με αυτοπεποίθηση συνεργάτης της Φ. Γεννηματά.
Στο επιτελείο του Σταύρου Θεοδωράκη υπάρχει κατήφεια για το γρήγορο τέλος της παρουσίας του Ποταμιού στο ΚΙΝΑΛ αλλά και η βεβαιότητα ότι δεν γινόταν αλλιώς. Ο ίδιος ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη για την απόφαση συμμετοχής στον νέο πολιτικό φορέα και ο αυτοκριτικός τόνος του έκανε εντύπωση στο ακροατήριό του. Σε σχέση με τα επόμενα βήματα οι αποφάσεις θα παρθούν στο συνέδριο, όπου θα ανοίξει και θέμα ηγεσίας, όπως, καθολου τυχαία μάλλον, ανέφερε χθες ο Στ. Θεοδωράκης.
ΠΗΓΗ: news247.gr