Η έντονη αντιπαράθεση του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίστηκε και κατά τις δευτερολογίες, στις οποίες μάλιστα εκτός από τη διαπλοκή, τα εργασιακά, τον Όρμπαν, και το Σκοπιανό, έγιναν αναφορές και επι προσωπικού.
Ο Αέξης Τσίπρας ξεκίνησε τη δευτερολογία του λέγοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε ένα «κρεσέντο ύβρεων» κι αυτό είναι ένδειξη αμηχανίας και εκνευρισμού.
Τόνισε πως ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε τη συζήτηση για την οικονομία, αλλά μόνο για την οικονομία δεν μίλησε, ίσως γιατί αισθάνεται ότι δεν είναι προνομιακό πεδίο για τον ίδιο και τη Νέα Δημοκρατία.
Είναι δείγμα θράσους η κριτική της Ν.Δ. για τα πρωτογενή πλεονάσματα όταν είχατε συμφωνήσει σε πλεονάσματα 4,5% τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Παράλληλα είπε ότι με τη συμφωνία στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου το ελληνικό χρέος κατέστη επιτέλους βιώσιμο. «Αποκτάμε πρόσβαση στις αγορές, χωρίς καμία επιβάρυνση για την οικονομία, τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία & τους μικροομολογιούχους, όπως συνέβη στην περίπτωση του διαβόητου PSI», επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Σοκ για τον ελληνικό λαό ετοιμάζει ο κ. Μητσοτάκης, αλλά ευτυχώς τα σχέδια του θα μείνουν στα συρτάρια, τόνισε ο πρωθυπουργός.
“Τζάμπα μάγκα” αποκάλεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για την τροπολογία που κατέθεσε σχετικά με τις περικοπές συντάξεων.
Χαρακτήρισε “τρυπολογία” την τροπολογία, γιατί, όπως είπε, είναι μια “τρύπα στο νερό”, ενώ προσέθεσε ότι είναι «η επιτομή της γελοιότητας και του κυνισμού» του κ. Μητσοτάκη.
Επισήμανε, ακόμα ότι οι συνταξιούχοι δεν είναι ποντίκια για να χωθούν στην “τρύπα”, αλλά είναι άνθρωποι με υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια.
https://www.facebook.com/tsiprasalexis/videos/10156579808198054/
Παρατήρησε ότι πιστός στο δόγμα του καγκελάριου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς για εργασία 12 ωρών την ημέρα ο κ. Μητσοτάκης θέλει την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, το λοκ-άουτ, τη συντριβή της εργασίας, την καθήλωση του κατώτατου μισθού.
«Είστε ο ορισμός του όρου διαπλοκή στη σύγχρονη πολιτική ιστορία και δεν μπορείτε να μιλάτε για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αναφερόμενος στα συμφέροντα ο κ. Τσίπρας είπε πως σημασία δεν έχει αν κάποιος συναντάται με επιχειρηματίες αλλά αν κάποιος πολιτικός εξυπηρετεί τα συμφέροντα τους και πρόσθεσε:
“Ο Μπόμπολας δεν έχει πια το Εθνος γιατί δεν του χαρίστηκαν τα δάνεια. Και από οτι έμαθα εσχάτως και στην επιχείρηση του έχει χάσει το πάνω χέρι έναντι συνεταίρων του. Ο Ψυχάρης – τι να κάνει αυτή η ψυχή- δεν εχει πια το ΔΟΛ γιατί δεν του χαρίστηκαν τα χρέη. Ο Μαρινάκης παρά το γεγονός ότι πράγματι συναντήθηκε μαζί του δε γλύτωσε να του ασκηθεί ποινική δίωξη για τα μπλεξίματα που έχει με τις δουλειές του. Γιατί; Γιατί όσο εμείς θα είμαστε κυβέρνηση θα είναι όλοι οι πολίτες ίσοι απέναντι στο νόμο και χατίρια σε επιχειρηματίες εμείς δε θα κάνουμε”.
Απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη είπε:
“Μπορείτε να έρθετε μετά εσείς σε αυτό το βήμα και να ισχυριστείτε το ίδιο; Μπορείτε να πείτε πως όταν ο Χριστοφοράκος σας χάριζε και τα τηλέφωνα εσείς και η κυβέρνηση στην οποία συμμετείχατε δεν βοηθούσατε τη Siemens; Μπορείτε να ισχυριστείτε ότι δε βοηθούσατε το Φρουζή και τη Novartis; Μπορείτε να ισχυριστείτε το ίδιο για το Μαρινάκη;”
“Δεν μπορείτε να πείσετε γιατί δεν είμαστε το ίδιο και φαίνεται. Εχουμε άλλη διαδρομή και μην προσπαθείτε να κάνετε τέτοιου είδους συγκρίσεις” επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.
Και συνέχισε: “Να τελειώνουμε με αυτό το ανέκδοτο. Σταματήστε κ.Μητσοτακη να παρουσιάζετε τον εαυτό σας ως θύμα δήθεν κακόβουλων δημοσιευμάτων με ενορχηστρωτή το Μαξίμου. Ελεος αφήστε αυτή την καραμέλα. Ποσώς μας ενδιαφέρει η προσωπική σας ζωή, είστε όμως δημόσιο πρόσωπο όπως και εγώ. Διεκδικείτε να γίνετε πρωθυπουργός, εγώ έγινα. Φανταστείτε εάν εγώ αρνιόμουν να παρουσιάσω το πόθεν έσχες για τις δραστηριότητες της συζύγου μου τι θα έγραφαν όλα τα παπαγαλάκια; Φανταστείτε εάν η συζύγος μου είχε μία εταιρεία off shore που εδωσε πέντε εκ στο Πρώτο Θεμα;”
«Με τον ακροδεξιό παροξυσμό σας γίνεστε εθνικά επικίνδυνος», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αναφερόμενος στη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο προσφυγικό, ο πρωθυπουργός τον κατηγόρησε για ταύτιση με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Όρμπαν και την πιο ακραία αντιευρωπαϊκή πρόταση, και ότι δεν ακούει ούτε καν τις μετριοπαθείς φωνές στο εσωτερικό τού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. «Δεν μπορείτε να εκφράζετε στο εσωτερικό την πολιτική Κουρτς και στο εξωτερικό να λέτε για ευρωπαϊκές λύσεις», είπε ο κ. Τσίπρας.
Για τη συμφωνία των Πρεσπών είπε: Ο κ. Μητσοτάκης έγινε “όψιμα μακεδονομάχος” από ανάγκη για να μην διασπάσουν τη Ν.Δ οι πατριδοκάπηλοι που έχουν χτίσει τις πολιτικές καριέρες τους πάνω στο Μακεδονικό.
Τόνισε ότι λένε ψέματα όσοι ισχυρίζονται πως με τη Συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα αποδέχεται μακεδονικό έθνος και γλώσσα και παρατήρησε: “Κάνουν λαθροχειρία, αφού γνωρίζουν πολύ καλά ότι πουθενά στη συμφωνία δεν υπάρχει αναγνώριση μακεδονικού έθνους. Υπάρχει αναγνώριση ιθαγένειας. Η ιθαγένεια του γειτονικού λαού καθορίζεται σαφώς: Εκεί που μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαν τον όρο «Μακεδόνες» στα διαβατήριά τους, με τα οποία ερχόντουσαν στην Ελλάδα, τώρα θα υπάρχει ο όρος «Μακεδόνες-πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας». Και θα αναγράφεται στα ταξιδιωτικά έγγραφα τους”.
Όσον αφορά στο δημοψήφισμα του 2015 είπε: «Είμαστε υπερήφανοι για τη στάση του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου του 2015. Ήταν μια βαθιά πράξη αντίστασης και όποιος τη λοιδορεί είναι ανεπαρκής και λίγος».
«Εκτός από τις 5 Ιουλίου ο λαός ψήφισε και στις εκλογές στις 15 Σεπτεμβρίου και είναι αυτός που σας έστειλε στα έδρανα της αντιπολίτευσης» είπε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ν.Δ, Κυριάκο Μητσοτάκη, και συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση τιμά και θα συνεχίσει να τιμά την εντολή του ελληνικού λαού.
Στο βήμα ανέβηκε αμέσως μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πέρασε στην αντεπίθεση.
Για το θέμα του χρέους ο κ. Μητσοτάκης είπε “καλοδεχούμενη οποιαδήποτε παρέμβαση στο χρέος, αναγκαία αλλά όχι ικανή για την ανάπτυξη της οικονομίας όπως τα κάνατε. Η βιωσιμότητα του χρέους είναι συνδεδεμένη με τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας. Αν η τάση που υπήρχε το 2014 συνεχιζόταν, το ΑΕΠ σήμερα θα ήταν 217 δισ. ευρώ ενώ σήμερα είναι 183 δισ., χάσατε με τις σαχλαμάρες σας 34 δισ. ευρώ τον χρόνο”. Αναφέρθηκε όμως και στο ιδιωτικό χρέος κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι παρέλαβε το ιδιωτικό χρέος στα 85 δισ. ευρώ και σήμερα είναι 131 δισ. ευρώ λόγω της υπερφορολόγησης και του αφανισμού της μεσαίας τάξης.
Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ακόμη και σήμερα δηλώνει υπερήφανος για το δημοψήφισμα του 2015 που έκλεισε τις τράπεζες. «Δηλώνετε υπερήφανοι για το δημοψήφισμα, ενώ έκλεισαν οι τράπεζες. Μας είπατε τι καλά που τα κάνατε στο δημοψήφισμα. Μόνο που σας διέφυγε ότι, σαν αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και του κλεισίματος των τραπεζών, χρειάστηκε 3η ανακεφαλαιοποίηση. Καταστρέψατε με το δημοψήφισμα αξία του Έλληνα φορολογούμενου περίπου 25 δισ. ευρώ και χορεύατε τσάμικο με τους χρυσαυγίτες στο Σύνταγμα».
Αναφέρθηκε στις συντάξεις λέγοντας ότι ο κ. Τσίπρας είχε υποσχεθεί 13η και 14η σύνταξη και ότι εξαπατά τους συνταξιούχους. Για το θέμα που προέκυψε με τον κ. Μοσκοβισί ρώτησε “ή υπάρχει πρόγραμμα ή δεν υπάρχει”. Απάντησε για το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών λέγοντας “Ο κ. Σολτς ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας μετά την συνάντησή μας έκρινε σκόπιμο να ενημερώσει όχι τον γερμανικό Τύπο αλλά την Εφημερίδα των Συντακτών και τον κ. Καρτερό” και πρόσθεσε ότι είναι στημένη ιστορία από τα υπόγεια του Μαξίμου.
Απάντησε στον πρωθυπουργό για το θέμα των Σκοπίων ότι η συμφωνία των Πρεσπών αναφέρεται σε nationality που μεταφράζεται σαν εθνικότητα και όχι σαν ιθαγένεια. Επικαλέστηκε τον κ. Ζάεφ ο οποίος λέει πως “πήραμε από την Ελλάδα αυτά που πάντα ζητούσαμε την εθνικότητα και την γλώσσα”.
Μίλησε για δυνατότητα αύξησης του κατώτατου μισθού μετά από συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.
Για το θέμα της διαπλοκής είπε ότι δεν είχε ιδιαίτερη σχέση με τον CEO της Novartis Κωνσταντίνο Φρουζή ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για τις σχέσεις του με τον επιχειρηματία Καλογρίτσα.
Μίλησε επί προσωπικού λέγοντας ότι “Εκδοτικά συγκροτήματα ταυτισμένα με το Μαξίμου έχουν στοχοποιήσει την σύζυγό μου και ότι τάχα δεν ήμασταν σε διάσταση. Αρχικά η επιτροπή πόθεν έσχες είχε αποφανθεί ότι μπορούμε να καταθέσουμε διαφορετικά πόθεν έσχες και μετά άλλαξε την απόφασή της. Ως αποτέλεσμα των δημοσιευμάτων και της μήνυσης που κατατέθηκε έγινε στην σύζυγό μου φορολογικός έλεγχος και εν συνεχεία προέκυψε ότι δεν υπάρχει καμία φορολογική εκκρεμότητα και η υπόθεση μπήκε στο αρχείο. Είναι άνανδρο και πρωτοφανές αυτό που κάνετε” είπε χαρακτηριστικά.
https://www.facebook.com/kyriakosmitsotakis/videos/10155759262677725/
Στην τριτολογία του με την οποία έκλεισε και η συζήτηση ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο εάν ο κ. Μητσοτάκης έχει όντως μια κρυφή αντικοινωνική ατζέντα που περνά μέσα από την κατάργηση των κατακτήσεων του εργατικού κινήματος, κάτι που ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε, και υπενθύμισε ότι πριν από έναν μήνα στην ομιλία του στο ΣΕΤΕ είπε ότι το οκτάωρο έχει ξεπεραστεί.
Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε στα πρακτικά συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις 17 Ιανουαρίου 1993, στο “Ε” της Ελευθεροτυπίας, με τίτλο: “Ε όχι και μέγα θέμα η Μακεδονία”. Σημείωσε ότι τότε ο κ. Μητσοτάκης υπερασπιζόταν μια εθνική θέση, η οποία ήταν και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Σχετικά με υπόνοιες του κ. Μητσοτάκη για θέματα σχέσεων με επιχειρηματίες, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι ο ίδιος δεν έριξε λάσπη στον ανεμιστήρα και ότι αναφέρθηκε σε γνωστές υποθέσεις που απασχολούν τη δικαιοσύνη. Τον προκάλεσε, αν υπάρχει οτιδήποτε που αφορά τον ίδιο, την οικογένεια του ή υπουργούς της κυβέρνησης να τα πάει στον εισαγγελέα.
“Απλά και σταράτα, μ΄αυτά δεν θα παίζουμε”, τόνισε ολοκληρώνοντας την τριτολογία του.
https://www.facebook.com/tsiprasalexis/videos/10156579977453054/