Σε συνέντευξή του στο Sputnik, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ρωσικής Πρεσβείας με ημερομηνία 30 Ιουνίου, ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοβ διαμηνύει ότι “η ένταξη καινούργιων χωρών-μελών στο ΝΑΤΟ παραβιάζει τις Αρχές της αδιαίρετης ασφάλειας, της ισότιμης συνεργασίας και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης” στην Ευρώπη.
Το πνεύμα της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής απέναντι στο ενδεχόμενο ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, έπειτα από την συμφωνία των Πρεσπών με την σφραγίδα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, αποτυπώνεται στην απάντηση που δίνει ο Ρώσος πρέσβης (στην τρίτη ερώτηση). Ο Αντρέι Μάσλοβ δεν συνδέει ευθέως την επίλυση του Σκοπιανού με την ένταξη της γείτονος στη συμμαχία, ωστόσο είναι ήδη απόλυτα σαφές ότι τα δύο αυτά θέματα συνδέονται άρρηκτα… Οι απελάσεις δύο Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα ήρθαν ως αποτέλεσμα μεθοδεύσεων σε αυτή την κεντρική πολιτική από μέρους της Ελλάδας.
Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξή του Ρώσου Πρέσβη και βγάλτε συμπεράσματα.
Πρόσφατα στη Μόσχα πραγματοποιήθηκαν οι συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ελλάδας, Σεργκέι Λαβρόφ και Νίκου Κοτζιά. Ποια ήταν τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης;
Όπως δήλωσαν οι δυο υπουργοί Εξωτερικών, με το πέρας της συνάντησής τους, είχαν πολύ περιεκτικές ουσιώδεις συζητήσεις. Επιβεβαιώθηκε το αμοιβαίο ενδιαφέρον να διαφυλάξουμε και να πολλαπλασιάσουμε την παρακαταθήκη των μακραίωνων σχέσεων μεταξύ των χωρών και λαών μας.
Η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στη Μόσχα ήταν ο πρώτος σταθμός της προετοιμασίας της ρωσοελληνικής συνάντησης Κορυφής το Φθινόπωρο. Συμφωνήθηκε ότι η προπαρασκευή θα συνεχιστεί κατά την απαντητική επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο.
Στο επόμενο διάστημα θα εντατικοποιηθεί και ο διάλογος μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών στο επίπεδο Γενικού Γραμματέα και επιμέρους Διευθύνσεων. Θα διεξαχθούν σχετικές διαβουλεύσεις, όπως προβλέπεται από το Πρόγραμμα διαβουλεύσεων μεταξύ των ΥΠΕΞ για τα έτη 2017-2019, το οποίο υπέγραψαν οι υπουργοί το 2016.
Συζητήθηκε η πορεία του κοινού Έτους Τουρισμού, καθώς και οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο φετινών εορτασμών με την ευκαιρία της 190ης επετείου των διπλωματικών σχέσεων τον Σεπτέμβριο και των 25 χρόνων από την υπογραφή του Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας που συμπληρώθηκαν σήμερα.
Βεβαίως, έγινε και ανταλλαγή απόψεων για τα επίκαιρα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα. Επιβεβαιώθηκε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, οι θέσεις μας είναι κοινές ή πολύ κοντά. Η Ελλάδα είναι μια εποικοδομητική και υπεύθυνη χώρα που, όπως και η Ρωσία, τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας βάσει της ισοτιμίας και του αμοιβαίου σεβασμού. Αντί για αντιπαράθεση, κατηγορίες, υπονόμευση των άλλων, επιλέγουμε τον ισότιμο διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους, τον σεβασμό των νόμιμων συμφερόντων του καθενός και την αυστηρή τήρηση του Διεθνούς Δικαίου.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σκοπεύει να επισκεφτεί τη Ρωσία εντός του έτους. Ποια θέματα βρίσκονται στην ατζέντα της επίσκεψης;
Αυτήν τη στιγμή είναι ακόμα νωρίς να μιλάμε για την ατζέντα της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Ελλάδας στη Ρωσία. Θα είναι ένα από τα θέματα, τα οποία θα συζητήσουν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα.
Αναμφίβολα, η ημερήσια διάταξη των συνομιλιών κατά την επίσκεψη, όπως πάντα, θα είναι πολύ πλούσια. Θα συζητηθούν οι προοπτικές της περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών μας σχέσεων στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, στις επενδύσεις, ενέργεια και υποδομές, καθώς και στον πολιτισμό και στη μόρφωση. Αναμένουμε ότι θα είναι έτοιμο να υπογραφεί ένα καλό πακέτο διμερών συμφωνιών.
Βεβαίως, οι δύο αρχηγοί θα ανταλλάξουν απόψεις για τα επίκαιρα διεθνή ζητήματα.
Ποια είναι η θέση της Ρωσίας ως προς την αυξανόμενη ένταση στο Αιγαίο και τους δύο Έλληνες αξιωματικούς που κρατούνται στην Τουρκία; Μπορεί η Ρωσία να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας;
Το διακριτικό χαρακτηριστικό της σύγχρονης εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας είναι ότι πάντα στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο. Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προωθούμε μια διεθνή ημερήσια διάταξη υπέρ της σταθερότητας και της ευημερίας, υποστηρίζουμε την επίλυση διαφορών αποκλειστικά με πολιτικά ειρηνικά μέσα.
Αυτό αφορά και στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στην υπόθεση των δύο Ελλήνων αξιωματικών. Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές πρέπει να σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές νομικό και συμβατικό πλαίσιο.
Ως προς τη συμβολή στην αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και οι δύο χώρες είναι συμμέτοχοι ενός στρατιωτικοπολιτικού οργανισμού — της Βορειοατλαντικής συμμαχίας, και η Ρωσία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ.
Πώς βλέπει η Ρωσία την προοπτική ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ;
Όπως αναφέρεται στο υφιστάμενο Δόγμα της Εξωτερικής Πολιτικής της Ρωσίας, η χώρα μας έχει αρνητική άποψη για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ εν γένει. Στην πρόσφατη περίπτωση του Μαυροβουνίου βλέπουμε ότι γίνονται σταθερές και εντατικές προσπάθειες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ με κάθε τίμημα, και μάλιστα με το παράλογο πρόσχημα της προστασίας από τη δήθεν ρωσική απειλή — που δεν υπάρχει.
Η Ρωσία αποσκοπεί στην οικοδόμηση ενός ενιαίου χώρου ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας που θα βασίζεται στις Αρχές της αδιαίρετης ασφάλειας, της ισότιμης συνεργασίας και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
Θεωρούμε ότι η ένταξη καινούργιων χωρών-μελών στο ΝΑΤΟ παραβιάζει αυτές τις Αρχές στην Ευρώπη και οδηγεί στην εμβάθυνση των υφιστάμενων διαχωριστικών γραμμών και στην ανάδυση νέων. Αυτό αφορά ιδιαίτερα την ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων, όπου παραμένουν δυσεπίλυτες σύνθετες διαθρησκευτικές και διεθνικές αντιθέσεις.
Ποιες είναι οι προοπτικές ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας; Τι πρέπει να γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση;
Αναμφίβολα, οι ρωσοελληνικές σχέσεις βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο. Οι χώρες μας με συνέπεια αναπτύσσουν εντατικό πολιτικό διάλογο.
Εντούτοις, πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση στην ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας. Δυστυχώς, εδώ και τέσσερα χρόνια βλέπουμε τον αρνητικό αντίκτυπο από τις παράνομες κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση εις βάρος της Ρωσίας και τα συνακόλουθα ρωσικά αντίμετρα. Πάρ’ όλα αυτά, πρέπει να αναζητάμε τρόπους, προκειμένου η συνεργασία μας να αναβαθμιστεί και να διευρυνθεί σε νέα πεδία για να αποδώσει καρπούς.
Ήδη πετύχαμε από κοινού πολλά προς αυτήν την κατεύθυνση. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο διανύουμε το κοινό Έτος Τουρισμού, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και συνοδεύεται από πολλές και διάφορες εκδηλώσεις. Είναι συνέχεια του επιτυχημένου Αφιερωματικού Έτους που είχαμε το 2016 υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ρωσίας και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας.
Πέρυσι, ενισχύθηκε η τάση αποκατάστασης του διμερούς εμπορίου μετά την υποχώρηση του 2014-2015. Οι συναλλαγές το 2017 αυξήθηκαν κατά 27,4% στα 3,7 δισ. δολάρια. Τώρα η προτεραιότητα είναι η σύγκληση της 11ης συνόδου της διμερούς Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής για την Οικονομική, Βιομηχανική, Επιστημονική και Τεχνολογική Συνεργασία.
Μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης έχει η συνεργασία μας στον ενεργειακό κλάδο. Η Ρωσία είναι επί δεκαετίες παραδοσιακός και αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ελλάδα, άλλωστε, και σε πολύ ευνοϊκές τιμές. Το 2017 οι εξαγωγές του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 9,3% στα 2,9 δισ. κυβικά μέτρα. Η χώρα μας είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση των Ελλήνων καταναλωτών. Στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ελλάδας και άλλων χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα συμβάλει η λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream. Για να επεκταθεί αυτός ο αγωγός στις ευρωπαϊκές χώρες, χρειάζονται γερές εγγυήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν θα εμποδίσει την κατασκευή, ούτε τη μετέπειτα λειτουργία του αγωγού.
Η Ρωσία ενδιαφέρεται για τη διεύρυνση των διμερών μας σχέσεων. Προσβλέπουμε στο ότι οι ευκαιρίες για πρακτική συνεργασία θα πολλαπλασιαστούν, δεδομένης της συνεχούς βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα. Ευχόμαστε στους Έλληνες φίλους μας κάθε πρόοδο και επιτυχία σε αυτόν τον δρόμο.
Λίγα λόγια για τους Ρώσους επενδυτές στην Ελλάδα: Πού εστιάζεται το ενδιαφέρον τους; Η Ελλάδα αξιοποιεί τις συγκεκριμένες επενδυτικές ευκαιρίες;
Οι Ρώσοι επενδυτές όντως εκδηλώνουν αμείωτο ενδιαφέρον για την υλοποίηση έργων στην Ελλάδα. Σε εξέλιξη βρίσκονται δύο έργα για κατασκευή εξοχικών κατοικιών από εταιρείες ρωσικών συμφερόντων. Πρόκειται για το Resort Σκορπιός στο νησί του Σκορπιού από τον Ρώσο μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, κόστους 120 εκατ. ευρώ και την επένδυση Elounda Hills στην Κρήτη από την εταιρεία Mirum του Βιτάλι Μπορίσοφ που ανέρχεται στα 408,5 εκατ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή είναι αναγνωρισμένη από την ελληνική κυβέρνηση ως η μεγαλύτερη ξένη στρατηγική επένδυση.
Από πέρυσι στην Ελλάδα λειτουργεί επίσημα η θυγατρική της εταιρείας GEFCO, που είναι μια από τις μεγαλύτερες εφοδιαστικές εταιρείες της Ευρώπης, και ανήκει κατά 75% στους Ρωσικούς Σιδηροδρόμους.
Επίσης, στον τομέα των υποδομών, η ρωσική εταιρεία Russian Railways International συνεργάζεται ενεργά με την ελληνική εταιρεία ΕΡΓΟΣΕ, στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας που υπέγραψαν πέρυσι παρουσία των δύο υπουργών Μεταφορών στη Μόσχα.
Όλα αυτά είναι μόνο μερικά από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα των επιτυχημένων επενδυτικών συμπράξεων που συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη τόσο της Ρωσίας, όσο και της Ελλάδας. Οι Ρώσοι επιχειρηματίες μελετούν προσεκτικά τα έργα με προοπτικές. Προσβλέπουμε στο ότι οι όροι της συμμετοχής τους στα οικονομικά επικερδή έργα δεν θα είναι χειρότεροι από εκείνους που ισχύουν για τους άλλους συμμετέχοντες.
Με δεδομένο το αυξημένο ενδιαφέρον των Ρώσων τουριστών για την Ελλάδα, να περιμένουμε πολλούς επισκέπτες από τη Ρωσία το 2018;
Σίγουρα η Ελλάδα είναι ένας από τους αγαπημένους προορισμούς των συμπατριωτών μας. Τα τελευταία δύο χρόνια, το τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία παρουσιάζει αυξητική τάση, βάσει και των ρωσικών και ελληνικών στατιστικών δεδομένων. Συγκεκριμένα, το 2017 την Ελλάδα επισκέφθηκαν 856.000 Ρώσοι, παρουσιάζοντας αύξηση 9% σε σύγκριση με το 2016.
Αυτό το γεγονός επιβεβαιώθηκε κατά τις συζητήσεις στο 2ο Τουριστικό φόρουμ Ρωσίας — Ελλάδας στην Χαλκιδική στις 10-12 Ιουνίου, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του κοινού Έτους Τουρισμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των τουριστικών πρακτορείων, ο αριθμός των κρατήσεων στην Ελλάδα από τη Ρωσία, για την τρέχουσα σεζόν, είναι ήδη αισθητά μεγαλύτερος σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Αναμένουμε ότι οι εκδηλώσεις για το κοινό Έτος Τουρισμού θα ενθαρρύνουν περαιτέρω και το ενδιαφέρον των Ελλήνων πολιτών να ταξιδέψουν στην χώρα μας, για να τους ανταποδώσουμε τη θερμή φιλοξενία που τυγχάνουν οι Ρώσοι στην ηλιόλουστη Ελλάδα.
Πώς βλέπετε τη ρωσοελληνική συνεργασία στον τομέα της ενημέρωσης; Τι θα θέλατε να ευχηθείτε στο «Sputnik Ελλάδα»;
Θεωρώ ότι η διμερής συνεργασία σε θέματα ενημέρωσης και συγκεκριμένα ανάμεσα στα ΜΜΕ των χωρών μας είναι πολύ προχωρημένη. Αυτό αποδεικνύεται πλήρως π.χ. σε θέματα κάλυψης του πρώτου στην ιστορία της Ρωσίας Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου που διεξάγεται τώρα.
Το 2015 υπεγράφη η Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Russia Today και του Αθηναϊκού-Μακεδονικού πρακτορείου ειδήσεων. Εξετάζονται δυνατότητες ανάπτυξης άλλων παρόμοιων συνεργασιών. Σε τακτική βάση πραγματοποιούνται ενημερωτικές επισκέψεις των εκπροσώπων των ΜΜΕ από τις ρωσικές περιφέρειες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.
Εύχομαι στο «Sputnik Ελλάδα» κάθε επιτυχία, να μπορέσει να συμβάλλει στην περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των λαών μας και στην προώθηση αληθινών πληροφοριών για τη ρωσοελληνική συνεργασία σε διάφορους τομείς, για τη χώρα μας και για την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της.
Πηγή: news247.gr