“Οι μεγάλες δυνάμεις, δεν είναι μόνο η Ρωσία είναι και η Τουρκία, θέλουν να παίξουν παιχνίδι στην περιοχή των Βαλκανίων. Τα συμφέροντα τους δεν ταυτίζονται πάντα με τα δικά μας και εμείς προφανώς υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα μας ακόμα και απέναντι σε φιλικές χώρες”, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στον Realfm.
Στο ερώτημα από πού προήλθαν οι πληροφορίες για τους Ρώσους διπλωμάτες ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε μεταξύ άλλων: “οι πληροφορίες είναι των δικών μας υπηρεσιών και είναι διασταυρωμένες. Στο παρελθόν, στην υπόθεση του Σκριπάλ όταν είχαμε πληροφορίες που βασίζονταν σε ξένες υπηρεσίες δώσαμε το ελαφρυντικό σε μία φιλική χώρα. Όταν όμως οι πληροφορίες είναι από δικές μας πηγές, όταν είναι διασταυρωμένες, όταν έχουμε επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι ακόμα και απέναντι σε φίλους θα εφαρμόσουμε ότι προβλέπεται από το διεθνές Δίκαιο, δεν είχαμε άλλες επιλογές”.
“Αυτή τη στιγμή περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η απάντηση της άλλης πλευράς. Εμείς προσδοκούμε και ελπίζουμε ότι δεν θα διαταραχθούν σοβαρά οι ελληνορωσικές σχέσεις ακριβώς γιατί είναι επιδίωξη δική μας να εξακολουθούν να είναι στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Αυτό όμως κυρίως εξαρτάται αυτή τη στιγμή από την απάντηση που θα πάρουμε. Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι δείχνουν μία αυτοσυγκράτηση, αλλά δεν πρέπει να προδικάζουμε τίποτα μέχρι να ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος… Ό,τι πούμε θα το πούμε με επίσημη ανακοίνωση, εάν θέλουμε να πούμε κάτι παραπάνω από αυτό που έχει ήδη γραφτεί και ενόψει και των αντιδράσεων της άλλης πλευράς” σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε:
“Εμείς θέλουμε να έχουμε μία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, όπου οι καλές μας σχέσεις με τη μία δύναμη να μην επηρεάζουν τη σχέση μας με τη άλλη. Για αυτό έφερα παράδειγμα την περίπτωση Σκριπάλ, όπου εκεί σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες ανακάλεσαν τους διπλωμάτες τους από την Μόσχα, εμείς δεν το κάναμε. Ακριβώς γιατί θέλουμε να είμαστε μία μεσολαβητική δύναμη ανάμεσα στην ΕΕ και στη Ρωσία. Η ΕΕ είναι το σπίτι μας, αλλά απέναντι σε μία παραδοσιακά φιλική χώρα όπως είναι η Ρωσία θέλουμε να παίζουμε αυτόν τον ρόλο, της γέφυρας, του μεσολαβητή. Ήταν επαναλαμβανόμενα γεγονότα, που δεν μπορούσαμε πια να αγνοήσουμε”.
Αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε μεταξύ άλλων ότι: “Η ενδιάμεση συμφωνία προέβλεπε ότι ήμασταν υποχρεωμένοι να δεχτούμε την ένταξη της γειτονικής χώρας εάν υπέβαλε την αίτηση της με το προσωρινό όνομα. Τώρα έχουμε μία συνθήκη που λέει το ακριβώς αντίθετο, ότι είναι δικαίωμα μας να απορρίψουμε την αίτηση εάν δεν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που προβλέπει η συνθήκη. Είμαστε πολύ πιο κατοχυρωμένοι τώρα από τότε που και πάλι εμποδίσαμε την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Το κλίμα που προσπαθεί να διαμορφώσει ο κ. Ζάεφ στη χώρα του είναι λογικό να προσπαθεί να το διαμορφώσει γιατί έχει μπροστά του ένα δημοψήφισμα και εμείς θέλουμε να κερδίσει το δημοψήφισμα γιατί θεωρούμε τη συμφωνία επωφελή”.
Πηγή: Real.gr