Τηλεφωνική δημοσκόπηση σε δείγμα 1.200 πολιτών της πΓΔΜ πραγματοποίησε το μακεδονικό πρακτορείο “ΜKD.MK” για το αν συμφωνούν οι πολίτες των Σκοπίων με την συμφωνία των Πρεσπών.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα “όχι” απάντησε το 54,1% και ναι το 45,9%.
Ωστόσο, οι Σλαβικής καταγωγής πολίτες κρίνουν ως κακή την συμφωνία σε ποσοστό 74,5%, ενώ οι Αλβανοί πολίτες κρίνουν θετική την συμφωνία σε ποσοστό 94,7%.
Στο ερώτημα πάντως αν αποτελεί προτεραιότητα το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, για τους μεν Αλβανούς αποτελεί προτεραιότητα η ένταξη της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, αδιαφορώντας για την ονομασία. Στο σύνολο πάντως των ερωτηθέντων το 52,1% δηλώνει “όχι” στην ένταξη με νέο συνταγματικό όνομα και το 47,9% “ναι”.
Επίσης, το 49,6% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. θα φέρει ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα τους, ενώ το 41,5% πιστεύει το αντίθετο. Το 8,9% επέλεξε το «δεν ξέρω / δεν απαντώ».
Όσον φορά στο αν θα συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα, το 27,5% επιλέγει αποχή. Το 47,8% θα συμμετάσχει και ένα ποσοστό άνω του 24% δεν έχουν αποφασίσει ακόμα. Μοιρασμένοι για το αν θα συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα είναι οι Σκοπιανοί. Το 41,9% δηλώνει ότι θα ψηφίσει, το 35,8% ότι θα απέχει και το 22,2% είναι αναποφάσιστο. Οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ αντίθετα απαντούν πως θα συμμετάσχουν σε ποσοστό 61% και πως θα μποϊκοτάρουν σε ποσοστό 31,8%.
Σκληρή αντιπαράθεση Ζάεφ- VMRO
Χωρίς συμφωνία και το δεύτερο ραντεβού μεταξύ εκπροσώπων των κομμάτων της ΠΓΔΜ. Ζόραν Ζάεφ και Χρίστο Μίτσοσκι δεν βρήκαν κοινό τόπο για την ερώτηση του δημοψηφίσματος και άλλα σημαντικά ζητήματα και ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις επόμενες ημέρες.
Μετά το πέρας της τετράωρης περίπου συνεδρίασης ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έδωσε συνέντευξη Τύπου στην οποία επισήμανε ότι «Η πλήρης ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. και το NATO είναι στρατηγικός στόχος και δεν υπάρχουν υποχωρήσεις στους στρατηγικούς στόχους».
Ο Ζόραν Ζάεφ υπαινίχθηκε ότι έπεσε στο τραπέζι το ζήτημα να δοθεί αμνησία στα στελέχη του VMRO, τα οποία αντιμετωπίζουν διώξεις από τον εισαγγελέα διαφθοράς της χώρας και απάντησε «δεν θα υπάρξει ούτε άμεση, ούτε έμμεση αμνηστία».
Οι συζητήσεις αναμένεται να επαναληφθούν την Κυριακή ή τη Δευτέρα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ να επισημαίνει ότι αναμένει να υπάρξει συμφωνία αρχικά στη σύνθεση της επιτροπής που θα προετοιμάσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
«Στόχος μας είναι η επιτυχής διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και η περαιτέρω επικύρωση της συμφωνίας για το όνομα, ενώ σε αυτό βασίζεται και το ελληνικό κοινοβούλιο» τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ.
Από την πλευρά του ο Χρίστο Μίτσοσκι εμφανίστηκε πιο ικανοποιημένος από τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ.
Ο ηγέτης του VMRO είπε ότι υπήρξε σύγκλιση σε ορισμένα σημεία και τόνισε ότι «Εάν θέλουμε να εκπληρώσουμε τις ευρωπαϊκές μας δεσμεύσεις θα πρέπει να λειτουργήσουμε σαν Ευρωπαίοι. Πρέπει να σεβαστούμε το Σύνταγμα και τους νόμους και όχι να θέτουμε ασαφείς ερωτήσεις στους πολίτες».
Σημειώνεται ότι και στις δύο συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο επίκεντρο βρέθηκε η ερώτηση που θα τεθεί προς τους πολίτες στο δημοψήφισμα.
Σύμφωνα με τα μέσα της ΠΓΔΜ το ερώτημα που πρότεινε ο Ζόραν Ζάεφ ήταν το ακόλουθο «Είστε υπέρ της ένταξης στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ με την υποστήριξη της συμφωνίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας;».
Πηγή: efsyn.gr