Οταν ένας έμπειρος πυροσβέστης και μάλιστα εθελοντής, ο οποίος κινδυνεύει επί 19 χρόνια στις φωτιές, σου λέει ότι οι ελπίδες για μια διαφορετική κατάληξη της τραγωδίας ήταν σχεδόν μηδαμινές, δεν μπορείς παρά να τον ακούσεις με προσοχή.
Είναι από αυτούς τους ανθρώπους που δεν μπορούν να κοιμηθούν αυτές τις μέρες από τη στενοχώρια, όχι από την κούραση.
Για αυτούς δεν υπάρχει το πολιτικό κόστος της επόμενης μέρας. Ο Σεραφείμ Τσιουγκρής, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος, έφτασε με την ομάδα του τα ξημερώματα της Τρίτης στην Ανατολική Αττική, με αποστολή να κάνει έρευνα για τους αγνοούμενους και τους νεκρούς.
Ο εθελοντής πυροσβέστης Σεραφείμ Τσιουγκρής στο σημείο της τραγωδίας |
«Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε όσα είδαμε. Στο Μάτι κατηγορηματικά σας λέω ότι δεν υπήρχε δυνατότητα εκκένωσης. Εφερνα τον εαυτό μου στη θέση αυτών των ανθρώπων και παρότι έχω μεγάλη εμπειρία και έχω ζήσει πολύ δύσκολες καταστάσεις, θεωρώ ότι θα ήμουν ένα από τα θύματα αν βρισκόμουν σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Η κατάσταση ήταν αποκαρδιωτική, ήταν μια εικόνα αποκάλυψης. Πραγματικά δεν έχω ξαναζήσει κάτι παρόμοιο, ξεπερνούσε το πιο ακραίο σενάριο που θα μπορούσαμε να φανταστούμε. Δεν γνωρίζω για τις ευθύνες της Πολιτικής Προστασίας, η Πυροσβεστική όμως δεν υποτίμησε την κατάσταση σε καμία περίπτωση. Η Πυροσβεστική δεν υποτιμά ούτε και πολύ μικρότερα περιστατικά» λέει ο κ. Τσιουγκρής.
Θεωρεί πως το κυριότερο αίτιο της τραγωδίας ήταν οι ακραίες καιρικές συνθήκες με τον δυτικό άνεμο των 10-11 Μποφόρ σε μια πευκόφυτη περιοχή χωρίς διαφυγή, μαζί με υψηλές θερμοκρασίες, παράγοντες οι οποίοι συνετέλεσαν στη δημιουργία αυτού που στη διεθνή βιβλιογραφία ονομάζεται καταιγίδα πυρκαγιάς (firestorm).
Αρα είμαστε απροστάτευτοι μπροστά σε τέτοια ακραία φαινόμενα; Μπορεί οι πραγματικές ευθύνες των ατόμων να είναι μεγαλύτερες ή ισάξιες από αυτές της συντεταγμένης πολιτείας; τον ρωτάμε.
«Το ζήτημα είναι τι κάνουμε πριν. Οπως έχουμε μάθει να ζούμε με τον σεισμό, έτσι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις πυρκαγιές. Ο κάθε Ελληνας πολίτης, όταν ανακοινώνει η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας τον δείκτη επικινδυνότητας, οφείλει να είναι υποψιασμένος. Δείκτης επικινδυνότητας 4, όπως είχε τη Δευτέρα στην Αττική, σημαίνει υψηλές θερμοκρασίες, σημαίνει δεν παίρνουμε εκείνες τις μέρες την οικογένειά μας να πάμε για μπάνιο σε περιοχές με πεύκα γύρω γύρω. Δεν θέλω να παρεξηγηθώ, δεν φταίει ο πολίτης, δεν είναι ευθύνη του πολίτη, πρέπει να ενημερωθεί και να εκπαιδευτεί. Εννοείται βέβαια ότι δεν θα πας να κάνεις ηλεκτροσυγκόλληση εκείνη τη μέρα, δεν θα πας να κάνεις μπάρμπεκιου, δεν θα κάψεις ξερά χόρτα» διευκρινίζει ο Σ. Τσιουγκρής.
Εκτίμηση του κινδύνου
Ποιος από όλους μας ήξερε όμως ότι εκείνη τη μέρα ο κίνδυνος ήταν τεράστιος;
«Ελάχιστοι, είναι αλήθεια. Ωστόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες στην Αττική είχαν κάνει πρόβλεψη, και περισσότερα οχήματα είχαν βγάλει στους δρόμους, αλλά όταν έχεις και μια τεράστια πυρκαγιά στην Κινέτα και στα Γεράνεια Ορη με κίνδυνο να χαθούν άτομα, είναι λογικό να σταλούν δυνάμεις και προς τα εκεί».
Αναρωτιόμαστε αν η διάσπαση των πυροσβεστικών δυνάμεων έπαιξε καίριο ρόλο στην εξέλιξη της τραγωδίας.
«Οχι, δεν το πιστεύω, υπήρχαν πολλές δυνάμεις, αλλά δεν ήταν συντεταγμένες σε ένα σημείο. Καμία πυροσβεστική υπηρεσία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τόσο μεγάλα παράλληλα συμβάντα στην Αττική ώστε να τις ελέγξει στην αρχή, γιατί, όπως ξέρετε στη συνέχεια, δεν ελέγχεται. Στην Αττική υπάρχει αυτή τη στιγμή έλλειμμα σε προσωπικό στην Πυροσβεστική. Αυτό που λέμε χρόνια είναι ότι πρέπει να αρχίσουμε να δουλεύουμε τα εθελοντικά κλιμάκια και σταθμούς. Προτείνουμε να οργανωθούν οι πολίτες, να ενταχθούν όσοι θέλουν στο πυροσβεστικό σώμα, να ανοίξουμε μια εθελοντική πυροσβεστική υπηρεσία με 15 εθελοντές η κάθε μία και 2 μόνιμους, ώστε να να προλάβουμε καταστάσεις. Υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα και στα νησιά και στον ορεινό όγκο (π.χ. Πάτμος, Κύθνος, Ευρυτανία και πολλές άλλες), όπου δεν έχουν καν πυροσβεστική υπηρεσία και ακολουθούνται διαδικασίες του ‘60 και του ‘70» προσθέτει ο κ. Τσιουγκρής -και δεν είναι η πρώτη φορά που τα λέει αυτά («Παλεύουν με τις φλόγες… ιδίοις εξόδοις», «Εφ.Συν.», 29.7.2015).
Ανασύνταξη δυνάμεων
Η Πανελλήνια Ενωση Εθελοντών Πυροσβεστών αυτές τις ώρες ανασυντάσσει τις δυνάμεις της, για να επανέλθει στο πεδίο. Περίπου 2.000 άντρες και γυναίκες, διαθέσιμοι ολόκληρο το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο.
«Πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή το επόμενο διάστημα. Το καλοκαίρι δεν έχει τελειώσει, μπορεί να βλέπετε τώρα βροχές και καταιγίδες, αλλά και πριν από 10 μέρες πάλι έβρεχε» ανησυχεί ο κ. Τσιουγκρής.
Πηγή: Efsyn.gr