Στις έντονες επικρίσεις κατά του Αλέξη Τσίπρα αναφέρεται το Reuters σε δημοσίευμα με τίτλο: «τα λόγια του πρωθυπουργού σημαίνουν ελάχιστα για τους Έλληνες που στέκονται στις στάχτες», μετά τις πυρκαγιές στην ανατολική Αττική με θύματα τουλάχιστον 88 ανθρώπους.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επισημαίνει πως επιζώντες και πολιτικοί αντίπαλοι κατηγόρησαν την «ανύπαρκτη» κυβέρνηση γιατί δεν ζήτησε συγγνώμη για τις φονικές φωτιές, γιατί απέτυχε να αποτρέψει την τραγωδία, και θέλουν να δουν παραιτήσεις αξιωματούχων, εν μέσω ερωτημάτων γιατί δεν πραγματοποιήθηκε εκκένωση.
Το Reuters γράφει πως μπορεί ο πρωθυπουργός να επέστρεψε εσπευσμένα από τη Βοσνία τη Δευτέρα το βράδυ, ωστόσο έμεινε άφαντος για τρεις ημέρες εξαγριώνοντας μερίδα των πολιτών.
Εμφανίστηκε την Παρασκευή για να προεδρεύσει στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μετά την λήξη του τριήμερου πένθους, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό αν επισκέφθηκε κάποιον από τους επιζώντες στο νοσοκομείο, γράφει το πρακτορείο.
«Ηταν στο γραφείο του, προεδρεύοντας τη μία συνάντηση μετά την άλλη, με τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών, τους δημάρχους. Ηταν απασχολημένος συντονίζοντας την επιχείρηση», υποστήριξε κυβερνητικός αξιωματούχος.
Το Reuters τονίζει ότι πήρε πλήρως «την “πολιτική ευθύνη” για την καταστροφή. Αλλά για εκείνους που επέζησαν από την κόλαση, οι λέξεις σήμαιναν ελάχιστα. “Οι λέξεις είναι ωραίες … αλλά θέλω να πει σε μένα και στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, τους φίλους μας … ποιανού λάθος είναι, αν όχι το δικό του. Έχω φτάσει στα όριά μου”».
Ακόμη, το δημοσίευμα αναφέρει δήλωση (ΣΚΑΪ) ενός 78χρονου, του οποίου το σπίτι κάηκε, «Πώς σχεδιάζει να πληρώσει αυτή την πολιτική ευθύνη; Τι σημαίνει πολιτική ευθύνη;»
«Καυτά» ερωτήματα
Η πυρκαγιά στο Ματί έφερε ξανά στο προσκήνιο πολλές δεκαετίες παθογενειών του ελληνικού κράτους, όπου οι κυβερνήσεις νομιμοποιούν τα αυθαίρετα σπίτια για να κερδίσουν ψήφους, σημειώνει το Reuters για να μεταφέρει το εξής ερώτημα από τον Παύλο Χρηστίδη.
Όταν ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε στην τηλεόραση για να κάνει δηλώσεις δεν είπε τίποτα για τους θανάτους στο Μάτι, όπου δεκάδες άνθρωποι παγιδεύτηκαν στις φλόγες και πέθαναν.
«Δεν γνώριζαν μέχρι τότε τι συνέβη;», αναρωτήθηκε ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής. Την Τρίτη το πρωί ο αριθμός των νεκρών ήταν 49 άτομα.
Το δημοσίευμα αναφέρει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές, ενώ ο Πάνος Καμμένος εισέπραξε στο Μάτι το θυμό των επιζώντων.
«Ο Τσίπρας υποσχέθηκε ότι κυβέρνησή του θα εξετάσει το τι πήγε στραβά και θα διορθώσει προηγούμενες αποτυχίες για να αποφύγει μια επαναλαμβανόμενη τραγωδία.
»Το αν η καταστροφή στο Μάτι θα βλάψει περαιτέρω τη δημοτικότητά του μένει να φανεί και θα κριθεί από τις ενέργειές του, ανέφεραν οι αναλυτές. Αλλά δεν είναι ασυνήθιστο οι πολιτικοί στην Ελλάδα να παραμείνουν έξω από το δημόσιο βλέμμα μετά από μια καταστροφή».