Πολλές αμερικανικές πολιτείες και υπέρμαχοι του περιορισμού της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ προσπαθούν σήμερα να σταματήσουν την τελευταία στιγμή την κυκλοφορία στην αγορά οδηγιών για την κατασκευή πυροβόλων όπλων με τη χρήση εκτυπωτών 3D.
Έπειτα από χρόνια δικαστικής διαμάχης η αμερικανική κυβέρνηση κατέληξε στα τέλη Ιουνίου σε φιλικό διακανονισμό με έναν Τεξανό υπέρμαχο της οπλοκατοχής, τον Κόντι Ουίλσον, ο οποίος ζητούσε στο όνομα της Δεύτερης Τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος, να επιτραπεί η κατασκευή όπλων στο σπίτι, έξω από τον έλεγχο των αρχών καθώς αυτά δεν θα έχουν σειριακό αριθμό.
Η συμφωνία συνήφθη στις 29 Ιουνίου μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, που ελέγχει τις εξαγωγές όπλων, και την εταιρεία Defense Distributed (DD) του Ουίλσον, όμως παρέμεινε μυστική μέχρις ότου οργανώσεις υπέρ του περιορισμού της οπλοκατοχής απαίτησαν τη δημοσιοποίησή της την προηγούμενη εβδομάδα.
Ο ιστότοπος της DD καλεί κάθε ενδιαφερόμενο να κατεβάσει το πρόγραμμα για την κατασκευή πλαστικών όπλων μέσω εκτυπωτή 3D από την 1η Αυγούστου και μετά.
Αυτό σημαίνει ότι όποιος διαθέτει έναν τέτοιο εκτυπωτή, το κόστος του οποίου κυμαίνεται στα 2.000 δολάρια, θα μπορεί να κατασκευάσει ένα πλαστικό όπλο το οποίο θα λειτουργεί κανονικά.
Περίπου 10 Δημοκρατικοί εισαγγελείς αμερικανικών πολιτειών προσέφυγαν στη δικαιοσύνη χθες Δευτέρα προκειμένου να εμποδίσουν τη δημοσιοποίηση των εγχειριδίων αυτών.
«Είναι απλώς παράλογο να δώσουμε στους εγκληματίες τα εργαλεία για να τυπώσουν σε 3D όπλα που δεν μπορούν να ανιχνευτούν και να εντοπιστούν απλώς πατώντας ένα κουμπί», σχολίασε η Μπάρμπαρα Άντεργουντ, εισαγγελέας της πολιτείας της Νέας Υόρκης.
Οι εισαγγελείς προσέφυγαν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σηάτλ, στην πολιτεία Ουάσινγκτον, και ζήτησαν να ληφθεί άμεσα απόφαση με δεδομένη την επικείμενη δημοσιοποίηση των εγχειρίδιων.
Παράλληλα περίπου είκοσι εισαγγελείς πολιτειών έστειλαν επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς και τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο καταγγέλλοντας τη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ και της DD. Μια «πολύ επικίνδυνη συμφωνία που ενδέχεται να έχει άνευ προηγουμένου επιπτώσεις στη δημόσια ασφάλεια».
Οι ΗΠΑ, όπου ήδη περίπου 30.000 άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως σε επιθέσεις με πυροβόλα όπλα, είναι ήδη βαθιά διχασμένη σε ό,τι αφορά το θέμα του ελέγχου της οπλοκατοχής.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος Τραμπ επεσήμανε ότι «εξετάζει» το θέμα.
«Εξετάζω το ζήτημα της πώλησης στο κοινό πλαστικών 3D όπλων. Έχω ήδη μιλήσει με το NRA (το ισχυρό λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής), δεν φαίνεται να βγάζει νόημα!», σχολίασε στο Twitter.
Το NRA στο οποίο συμμετέχουν οι μεγαλύτερες εταιρίες κατασκευής όπλων, δεν έχει ακόμη σχολιάσει το θέμα, όμως φαίνεται ότι δεν θα δεχθεί με καλό μάτι την άφιξη αυτού του ανταγωνιστή.