Η Ανατολική Αττική διαθέτει σύστημα διαχείρισης καταστροφών. Ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα που δημιουργήθηκε για τη συστηματική πρόβλεψη και αντιμετώπιση των καταστροφών. Υπάρχουν κάμερες για επιτήρηση και μετεωρολογικοί σταθμοί που δείχνουν τοπικές καιρικές συνθήκες και πυροεπικινδυνότητα -μεταξύ πολλών άλλων.
Το απέκτησε μέσω του ΕΣΠΑ της Ψηφιακής Σύγκρισης, το 2009. Αφορούσε τη χρηματοδότηση (από τη τότε Νομαρχία Αττικής) για την εγκατάσταση ψηφιακού συστήματος πυρανίχνευσης. Το έργο παραδόθηκε και άρχισε να λειτουργεί το 2010. Γιατί δεν βοήθησε τη φονική φωτιά της Δευτέρας;
Σύμφωνα με τον Γεώργιο Κωτούλα, υπεύθυνο της εταιρίας Di Micro Ανάπτυξη Λογισμικού ΑΕ, το σύστημα προορίζεται για την προετοιμασία, την πρόβλεψη και την πρόληψη. Όπως έγραψε σε καταγγελία πολίτη πως το σύστημα δεν δουλεύει “το Πυροσβεστικό εγγράφως αρνήθηκε να εμπλακεί ή να χρησιμοποιήσει το σύστημα, σκοπεύοντας να αναπτύξει το δικό του σύστημα”. Έγινε σχετικός διαγωνισμός το 2012.
H εταιρία στην οποία ανατέθηκε το έργο του Ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης Πυροπροστασίας και Πυρόσβεσης, στην ΝΑ Ανατολικής Αττικής υπάρχει από το 1987 και ασχολείται με software. Από το 1992 ενέταξε στις υπηρεσίες της τη διαχείριση κρίσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, μετείχε σε διαγωνισμούς για την πυροπροστασία των πρώην Νομαρχιών, που επιδοτούνται με ΕΣΠΑ. Μια στάση εδώ, για όσους τυχόν δεν ξέρουν από ΕΣΠΑ: είναι τα αρχικά των λέξεων “Εταιρικό Σύμφωνο στο Πλαίσιο Ανάπτυξης” και πρόκειται για ένα ταμείο που συγχρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς (συνήθως η ΕΕ βάζει το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων) και εθνικούς πόρους, με τα χρήματα να προορίζονται για την ανάπτυξη της χώρας.
Το 2009 λοιπόν, η εταιρία έγινε ανάδοχος της πυροπροστασίας της Ανατολικής Αττικής, με άλλες τρεις εταιρίες. Στις αρχές του 2010 εγκαταστάθηκε το σύστημα Disaster Management Framework, που μπορείτε να δείτε στο politikiprostasia-naaa.gr.
Το σύστημα λειτούργησε πλήρως την πυρική περίοδο του 2010. Το 2011, με την κατάργηση των Νομαρχιών ανέλαβε η Περιφερειακή Ενότητα Ανατ. Αττικής. Η νέα διοίκηση διέκοψε την λειτουργία για έξι μήνες (με τον επικεφαλής να κρίνει πως αυτό πρέπει να γίνει, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει διαφθορά). Την τελευταία διετία το σύστημα υποστηρίζεται απόλυτα από την Περιφέρεια. Χωρίς όμως, το προσωπικό που χρειάζεται, για να καλυφτούν οι ανάγκες λειτουργίας.
Κάποιοι Δήμοι δεν χρησιμοποίησαν το σύστημα, ώστε να καταγραφούν τα στοιχεία προσωπικού, ούτε για να εγγραφούν οι πολίτες, προκειμένου να μπορούν να υπάρξουν σχετικές ειδοποιήσεις προς όλους.
Ή ακόμα και να ειδοποιήσουν οι ίδιοι οι κάτοικοι, με σύστημα ειδοποιήσεων SMS που ενσωματώνεται στο σύστημα. Υπάρχουν Δήμοι που ‘χουν δώσει όλα τα στοιχεία (ακόμα και πού είναι οι κρουνοί, οι δεξαμενές, οι διαδρομές) και άλλοι που δεν έχουν ασχοληθεί. Η Περιφέρεια είναι η αρμόδια, ώστε να βοηθήσει τους Δήμους να συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία, σε ένα σημείο -ηλεκτρονικά.
Βάσει της σύμβασης, από το 2010 η περιφέρεια δίνει χρήματα κάθε χρόνο (20.000 ευρώ) για τη συντήρηση -και για να μαζευτεί ο εξοπλισμός και οι κάμερες το χειμώνα, όπως και για να εγκατασταθούν την 1η Μαΐου.
Πώς λειτουργεί το σύστημα
Το 2010 όταν άρχισε να λειτουργεί πιλοτικά, οι κάμερες επιτήρησης ήταν πέντε, σε ακτίνα 72 χιλιομέτρων. Ξεκινούσαν από τον Άγιο Κωνσταντίνο, στο Λαύριο, μια κάμερα υπάρχει στο Πάνιο Όρος (Κερατέα), μια στην Πεντέλη, μια στο Κατσιμίδι (Πάρνηθα) και μια στον Βαρνάβα. Από αυτές σήμερα, λειτουργούν οι τέσσερις. Αυτή στο Κατσιμίδι έχει χαλάσει, έχει γίνει η ανάθεση και σύντομα θα εγκατασταθεί.
Πιλοτικά χρησιμοποιήθηκαν τέσσερις κάμερες, για να καλύψουν ένα νομό που έχει 15 επανδρωμένα πυροφυλάκια. Στο πλάνο ήταν να λειτουργούν μέχρι σήμερα 35 κάμερες ή οι μισές τελευταίας τεχνολογίας, πανοραμικών λήψεων υψηλής ανάλυσης.
Όσα καταγράφει η κάμερα που είναι στην Πεντέλη μπορεί να τα δει ο όποιος ενδιαφερόμενος, στο Internet. Για τη φονική φωτιά δεν υπήρξε εικόνα, γιατί ο καπνός κάλυψε την οπτική. Εξ ου και δεν υπήρξε οπτική επαφή, με το χώρο της πυρκαγιάς. Σημείωση: η κάμερα της Πεντέλης (με τέσσερις κεφαλές, περιστροφής 360 μοιρών) είναι η μόνη στην οποία έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες. Οι υπόλοιπες είναι σε κατοικημένες περιοχές και τίθεται θέμα προσωπικών δεδομένων.
Η ειδοποίηση με SMS ή και φωνητικό μήνυμα
Η προηγμένη ειδοποίηση αφορά email, φωνητικά μηνύματα και SMS είχε ενσωματωθεί στο σύστημα που υπάρχει στην Ανατολική Αττική, ώστε να πάρει ειδοποίηση, όταν κάποιος αναφέρει φωτιά. Δεν είναι υποχρεωτικό να πρόκειται για κάποιον επίσημο φορέα. Υπήρχε η δυνατότητα ειδοποίησης και έπειτα από σχετική λήψη, από δορυφορική εικόνα. Αποκλείστηκε, γιατί ο δορυφόρος περνάει κάθε 20 λεπτά και για να “πιάσει” μια πυρκαγιά, θα πρέπει αυτή να είναι διαστάσεων 100Χ100. Πράγμα που σημαίνει ότι θα έφευγε η ειδοποίηση, αφότου είχε καεί η Αττική.
Μόλις πάρει το σήμα, στέλνει SMS με το σημείο της φωτιάς, κατ’ αρχάς στους υπεύθυνους της περιφέρειας και μετά στους υπεύθυνους του Δήμου που πλήττεται. Μπορεί να σταλεί σε όσα μέλη είναι εγγεγραμμένα. Ακόμα και σε όλον τον πληθυσμό.
Υπάρχει και η επιλογή να φύγει η ειδοποίηση, σε αυτούς που είναι πιο κοντά στη φωτιά, καθώς έχουν δοθεί συσκευές GPS σε οχήματα και εθελοντές.
Άρα, αν μπει κάποιος στο σύστημα, στο χάρτη επιχείρησης και δει πως υπάρχει πυρκαγιά, μπορεί να γράψει το μήνυμα και να πατήσει την αποστολή SMS. Μέσα στα δεδομένα υπάρχουν και τέσσερις μετεωρολογικοί σταθμοί, που δείχνουν ανά πέντε λεπτά τις τοπικές συνθήκες και δουλεύουν νυχθημερόν.
Μπορεί να εγκατασταθεί ηλεκτρονική πυρανίχνευση στην Αττική;
Επιστημονικά δεν συζητείται η πυρανίχνευση, σε κατοικημένο τόπο. Και αυτό γιατί τα φώτα των αυτοκινήτων ή η όποια άλλη κινητή λάμψη θα λειτουργεί ως σήμα και συναγερμός. Η ηλεκτρονική πυρανίχνευση έχει εφαρμοστεί στον Καναδά, όπου υπάρχουν επίπεδες, ακατοίκητες εκτάσεις και στην Πολωνία, όπου είναι παρόμοιες οι συνθήκες. Θα μπορούσε να εγκατασταθεί στην Πίνδο.
ΠΗΓΗ: news247.gr