Τα συγκεντρωτικά στοιχεία από την έρευνα της S&P δείχνουν ότι το χρέος συνεχίζει να αυξάνεται αν και τα χαρακτηριστικά του έχουν αρχίσει να αλλάζουν την τελευταία διετία.
Βασικό στοιχείο είναι ότι στα 247 τρισ. δολ. ομολογιακού χρέους (κρατικού και ιδιωτικού) φέτος θα προστεθούν άλλα 6 τρισ. δολ., αγγίζοντας έτσι τα 253 τρισ. δολ.
Το “νούμερο” είναι τεράστιο και πρωτοφανές αφού ξεπερνά κατά περίπου 70 τρισ. δολ., σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε δώσει πριν λίγο καιρό η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), το σημείο που ήταν το χρέος λίγο πριν σκάσει η Lehman Brothers.
Το ενδιαφέρον όμως εδώ δεν φαίνεται να είναι μόνο ο όγκος αλλά τα ποιοτικά στοιχεία που το χαρακτηρίζουν. Σύμφωνα με την S&P ενώ παρατηρείται μία μικρή επιβράδυνση όσον αφορά την έκδοση κρατικού χρέους (ο ρυθμός αύξησης δείχνει μία διολίσθηση της τάξης του 4% – 4,2%) εντούτοις αυξάνεται συνεχώς ο όγκος των σύνθετων ομολογιακών προϊόντων και ειδικά εκείνων που ενσωματώνουν εγγυήσεις που… θυμίζουν τις περιπέτειες που οδήγησαν στο φθινόπωρο του 2008.
Η αύξηση των στοιχείων αυτών παραδόξως δεν φαίνεται να προβληματίζει τις αγορές καθώς είναι από αυτά που ικανοποιούν με τις υψηλότερες αποδόσεις τους.
Πράγματι οι πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης, ειδικά στο αμερικάνικο τραπεζικό σύστημα τροφοδότησαν την έκδοση μεγάλων όγκων αυτών των σύνθετων προϊόντων.
Η κατάσταση όμως αλλάζει καθώς ήδη η Fed κινείται σταδιακά σε αντίθετη κατεύθυνση έχοντας διακόψει τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης και αυξάνει ταυτόχρονα με ήπιο βηματισμό τα επιτόκια.
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η ΕΚΤ αλλά με διαφορά “φάσης” καθώς το QE θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους και στη συνέχεια θα φανεί ο ρυθμός με τον οποίο σκοπεύει να αποσύρει τα κεφάλαια με τα οποία έχει τροφοδοτήσει το τραπεζικό σύστημα.
Η αλήθεια είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες σταδιακά και με πρώτη ενεργούσα την Fed θα αποσύρουν τα περίπου 15 τρισ. δολ. που έχουν διοχετεύσει στο σύστημα μετά το 2008 προκειμένου να ανακόψουν τις συνέπειες της κρίσης που ξέσπασε μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers. Το επικίνδυνο στοιχείο είναι ότι αυτά τα 15 τρισ. δολ έχουν μοχλευθεί κατά δεκάδες φορές μέσα από το τραπεζικό σύστημα και η απόσυρσή τους θα επηρεάσει αντίστροφα και σε μη υπολογίσιμο βαθμό τη διαθέσιμη ρευστότητα…
Η αντιστροφή αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταβολή στην κατάσταση ρευστότητας στο σύστημα από γενέσεώς του…
Όπως επανειλημμένα στο παρελθόν έχει επισημάνει το Capital.gr η “απόσυρση” αυτή αποτελεί ένα γιγάντιο εγχείρημα των κεντρικών τραπεζών που όμως τόσο ως προς το μέγεθός του όσο και ως προς τα “μέσα” με τα οποία θα πρέπει να γίνει είναι πρωτοφανές και “άγνωστο” σαν διαδικασία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την Fed και την ΕΚΤ η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) δήλωσε ότι παρ’ όλα αυτά θα συνεχίσει στην κατεύθυνση της ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς οι νομισματικές συνθήκες της χώρας δεν θα επέτρεπαν μια τέτοια στροφή χωρίς απρόβλεπτες συνέπειες…
Το ενδιαφέρον πάντως είναι ότι για τις ελληνικές νομισματικές αρχές η επιστροφή της Ελλάδας στη δευτερογενή αγορά χρέους μέσα σε τέτοιες συνθήκες δικαιολογεί αναμφίβολα τις ήδη εκφρασμένες ανησυχίες, παρά την αναμφισβήτητη διασφάλιση της μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας του χρέους, η οποία αναμένεται να επιβεβαιωθεί σήμερα και από το ΔΝΤ.
ΠΗΓΗ: capital.gr