Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, επιβεβαίωσε τη φήμη που κυκλοφορούσε εδώ και καιρό ότι το οικόπεδο στο Μάτι, στο οποίο βρέθηκαν απανθρακωμένοι 26 άνθρωποι, είναι εντελώς παράνομο, καθώς είναι χαρακτηρισμένο ως ζώνη εξυπηρέτησης λουομένων.
Σήμερα ο Χρήστος Σπίρτζη έδωσε επίσημη διάσταση στα όσα διαβάζουμε το τελευταίο διάστημα στα κοινωνικά δίκτυα. Ότι, δηλαδή, η ιδιοκτήτρια του εν λόγω οικοπέδου έχει συγγενικές σχέσεις με πρώην βουλευτή και νομάρχη της Νέας Δημοκρατίας.
Σε συνέντευξη του στο κανάλι Epsilon, ο υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, μεταξύ άλλων τόνισε:
«Η μάντρα που κάηκαν 26 άνθρωποι δεν είναι τυχαίου ανθρώπου σε σχέση με το πολιτικό σύστημα.
»Εννοώ ότι έχει σχέσεις με πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας που έχει διατελέσει νομάρχης στην περιοχή, έχει διατελέσει βουλευτής στην περιοχή, που ήταν αντιπρόεδρος της Βουλής.
»Η ιδιοκτήτρια μπορεί και να ήταν υποψήφια της Νέας Δημοκρατίας, αν όχι εκλεγμένη στην τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι συγγενής με τον άνθρωπο αυτόν».
Και επειδή αυτό το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί και σε άλλες περιοχές, ο Χρήστος Σπίρτζης δήλωσε:
«Όλη η Ανατολική περιοχή και όλη η Ελλάδα κατά τόπους έχει παραδοσιακά ένα ή δύο στελέχη της Νέας Δημοκρατία που έχουν συμβάλει στο πώς θα γίνονταν τα αυθαίρετα, στο πώς θα γίνονταν οι κατατμήσεις των οικοπέδων. Αυτό είναι παλαιοκομματική πολιτική, πελατειακής σχέσης».
Ο Δημήτρης Φράγκος είναι ο θείος της ιδιοκτήτριας του «οικοπέδου της φρίκης»
Το οικόπεδο στο οποίο βρέθηκαν νεκροί και καμένοι 26 άνθρωποι ανήκει στη Χριστιάνα και τον Βασίλη Φράγκο, ο οποίος μίλησε τις προηγούμενες μέρες στα ΜΜΕ για τη μεγάλη αυτή τραγωδία στο οικόπεδό του.
Η Χριστιάνα Φράγκου ήταν πρώην νομαρχιακή σύμβουλος Ανατολικής Αττικής και είναι ανιψιά του πρώην βουλευτή (εξελέγη επτά φορές από το 1974-1993) και Νομάρχη της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρη Φράγκου, ο οποίος μάλιστα είχε διατελέσει και αντιπρόεδρος της Βουλής για ένα φεγγάρι.
Εναντίον του κ. Φράγκου είχε ασκηθεί δίωξη στις αρχές του 1999, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», για «παράνομες συνδέσεις αυθαίρετων κτισμάτων με τα δίκτυα της ΔΕΗ, του ΟΤΕ και της ΕΥΔΑΠ».
Αναλυτικά τα όσα αναφέρονταν τότε στο σχετικό ρεπορτάζ:
«Από την εισαγγελική έρευνα διαπιστώθηκε ότι στην Ανατολική Αττική χιλιάδες αυθαίρετα πήραν ρεύμα από το φθινόπωρο του 1995 ως τον Νοέμβριο του 1998.
»Η ηλεκτροδότηση γινόταν με εγκριτική απόφαση του νομάρχη ή του νομαρχιακού συμβουλίου.
»Ο κ. Φράγκος, για να αιτιολογήσει τις βεβαιώσεις που εξέδωσε η νομαρχία, επικαλέστηκε μια επιστολή του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Κ. Λαλιώτη από τον Ιούλιο του 1995, με την οποία ανέθετε στους δημάρχους και στους νομάρχες της Αττικής την αρμοδιότητα να κρίνουν πότε μπορούν να ηλεκτροδοτούν κατ’ εξαίρεση αυθαίρετα, για λόγους κοινωνικής ευαισθησίας.
»Τελικά όμως η επιστολή αυτή άνοιξε τον δρόμο για την ηλεκτροδότηση χιλιάδων αυθαιρέτων, απ’ ό,τι φαίνεται όχι μόνο στην Ανατολική Αττική, όπου η «κατ’ εξαίρεση» ηλεκτροδότηση αυθαιρέτων μετετράπη σε… κανόνα».
Για την ιστορία, πάντως, ο κ. Φράγκος αθωώθηκε.