Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και διαδικασίες εξπρές προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση στις κατεδαφίσεις αυθαιρέτως στις περιοχές που επλήγησαν από τις φονικές πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας όπου έχουν δημιουργηθεί συνθήκες ανάλογες με εκείνες στο Μάτι. Η κυβερνητική απόφαση ελήφθη προκειμένου να υπερκεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και η “απροθυμία” στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης σε τέτοιες περιοχές που διαιωνίζουν την κατάσταση. Ο πρωθυπουργός έχει δώσει σχετικές εντολές μετά και την πρόσφατη σύσκεψη στο Λαύριο, από την οποία προέκυψε αδυναμία της τοπικής αυτοδιοίκησης να προχωρήσει σε κατεδαφίσεις ή ακόμα και άγνοια των πραγματικών συνθηκών που δημιουργήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες με την ανοχή και των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Όπως αναφέρει σε άτυπη ενημέρωσή του το Μέγαρο Μαξίμου,” υπό το βάρος της εθνικής τραγωδίας που βίωσε ο ελληνικός λαός, επιβάλλεται η λήψη άμεσων μέτρων από την Πολιτεία ώστε να προχωρήσει, χωρίς προσκόμματα, η κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών και κτισμάτων που αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια. Πρέπει να βρεθούν ταχείες λύσεις και να προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις αυθαίρετων κτισμάτων και κατασκευών, με προτεραιότητα στις συνταγματικά προστατευόμενες περιοχές. Για λόγους ασφάλειας των κατοίκων σε περίπτωση κινδύνου, καθίσταται υποχρέωση της Κυβέρνησης η μηδενική ανοχή σε παράνομα κτίσματα σε ακτές και δάση”.
Συγκεκριμένα:
Στη βάση όσων εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στο Λαύριο και με γνώμονα την αποκατάσταση της νομιμότητας και την προστασία της δημόσιας ασφάλειας, εκδόθηκε, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), μέσω της οποίας συμπληρώνεται το νομοθετικό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο δόθηκε στους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών η δυνατότητα έκδοσης πράξεων κατεδάφισης.
Με την ΠΝΠ επιτρέπεται στο ΥΠΕΝ να προβαίνει στην εκτέλεση αφενός των πράξεων που θα εκδοθούν με τη νεοεισαχθείσα διαδικασία της κοινής υπουργικής απόφασης και αφετέρου των πράξεων κατεδάφισης αυθαίρετων κτισμάτων, κατασκευών και περιφράξεων, σε ζώνη αιγιαλού-παραλίας, σε εθνικούς δρυμούς, και σε δασικές εκτάσεις στην Αττική. Πρόκειται για μία παράλληλη διαδικασία στην οποία προχωρούμε λόγω των έκτακτων συνθηκών που καλούμαστε σήμερα να αντιμετωπίσουμε και θα λειτουργεί συμπληρωματικά με το έργο των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Αυτό εξυπηρετεί τη βέλτιστη κατανομή του διοικητικού φορτίου μεταξύ των υπηρεσιών της κεντρικής διοίκησης, θέτοντας ταυτόχρονα στην εξυπηρέτηση του σκοπού της καταπολέμησης της αυθαιρεσίας, το μέγιστο δυνατό αριθμό ανθρώπινου δυναμικού.
Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η Κυβέρνηση σύσσωμη, καθιστά σαφές ότι η χώρα γυρίζει σελίδα και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε την επιστροφή στο παλαιό καθεστώς αυθαιρεσίας, το οποίο συνέβαλε στην εθνική τραγωδία στο Μάτι.
Οι κατεδαφίσεις εξπρές που προωθούμε με την ΠΝΠ δεν αφήνουν χώρο για αμφιβολίες και αμφισβητήσεις ότι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε στο μέλλον περνάει μόνο μέσα από μηχανισμούς διαφάνειας και νομιμότητας, με απόλυτη προτεραιότητα το σεβασμό στη ζωή των κατοίκων και στο περιβάλλον.
Με την ΠΝΠ προβλέπεται η διαβίβαση από την αρμόδια Υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής προς την Ειδική Γραμματεία Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του ΥΠΕΝ των πράξεων κατεδάφισης που έχει στην κατοχή της και αφορούν αυθαίρετα κτίσματα, κατασκευές, περιφράξεις και άλλες εγκαταστάσεις, που βρίσκονται σε αιγιαλό και παραλία, σε εθνικούς δρυμούς και σε δασικές εκτάσεις, εφόσον για τα τελευταία έχει συνταχθεί πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής του αρμόδιου δασάρχη, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 67 Α του ν. 998/1979 (Α’ 289).
Από την παραπάνω υποχρέωση, εξαιρείται η διαβίβαση των πράξεων κατεδάφισης που έχουν ήδη περιληφθεί σε συμβάσεις παροχής υπηρεσιών κατεδάφισης που έχει συνάψει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, και σε επεκτάσεις των συμβάσεων αυτών, για τις οποίες έχει εγκριθεί χρηματοδότηση.
Επιπλέον, πράξεις κατεδάφισης που αφορούν περιφράξεις και περιτοιχίσεις που έχουν ανεγερθεί κατά παράβαση του άρθρου 23 του ν. 1337/1983 (νόμος Τρίτση), δηλαδή περιφράξεις που βρίσκονται σε ζώνη πλάτους 500 μ. από την ακτή, δύνανται να εκτελούνται και από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Με τις διατάξεις της ΠΝΠ το Τμήμα Επιθεώρησης Δόμησης και Κατεδαφίσεων, της ανωτέρω Ειδικής Γραμματείας του ΥΠΕΝ, αποκτά τη δυνατότητα να προβεί άμεσα στην εκτέλεση των πράξεων οι οποίες θα διαβιβασθούν.
Τα έξοδα των εν λόγω κατεδαφίσεων θα καλυφθούν από πόρους του Πράσινου Ταμείου. Καλούνται τέλος, οι αστυνομικές αρχές όπως και κάθε δημόσια αρχή (κτηματικές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και των οικείων ΟΤΑ), να συνδράμουν στην πραγματοποίηση των κατεδαφίσεων, με τη διάθεση μηχανικών μέσων, αλλά και να διευκολύνουν με οποιοδήποτε τρόπο το έργο κατεδάφισης.
Ως αρμόδια τέλος, για τη διενέργεια των διαδικασιών σύναψης δημοσίων συμβάσεων με σκοπό την εκτέλεση κατεδαφίσεων αυθαίρετων κατασκευών, ορίζεται η Διεύθυνση Προμηθειών, Υποδομών και Διαχείρισης Υλικού του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.