Μετά από δεύτερες σκέψεις που μετέθεσαν χρονικά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού, ο Αλέξης Τσίπρας είναι έτοιμος να προχωρήσει στην ανασύνθεση της κυβέρνησης, πιθανότατα εντός της επόμενης εβδομάδας και πάντως πριν την άνοδό του στη Θεσσαλονίκη και την ομιλία του στη ΔΕΘ που θα σηματοδοτήσει την ατζέντα των επόμενων μηνών και την πορεία προς τις εκλογές του Μαϊου ή του Σεπτεμβρίου του 2019.
Ο ανασχηματισμός, ωστόσο, αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση για τον πρωθυπουργό. Αρχικώς είχε να αναμετρηθεί με το δίλημμα “δομικός ή μόνο βελτιώσεις”. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μάλλον καταλήγει σε μία ενδιάμεση κατάσταση με ένα μείγμα νέων προσώπων (από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και εκτός κόμματος) που θα σηματοδοτεί την ανανέωση και την πολιτική της διεύρυνσης αλλά, ταυτόχρονα, επιμονή στους παλαιότερους και έμπειρους. Κι αυτό διότι στην τελευταία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου αναλύθηκε διεξοδικά η κατάσταση και ο πρωθυπουργός κατέληξε στο συμπέρασμα πως ένας δομικός ανασχηματισμός με πολλές αλλαγές προσώπων ίσως προκαλούσε παράλυση της κυβέρνησης σε κρίσιμους τομείς. “Κάθε νέος υπουργός χρειάζεται τρεις μήνες για να προσαρμοστεί, η δε γραφειοκρατία των υπουργείων “κατεβάζει τα μολύβια” σε κάθε μεγάλη αλλαγή”, έλεγε στο anatropinews.gr κορυφαίος υπουργός.
Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πως δεν μπορεί να αλλάξει μια σειρά υπουργούς που κρίνονται είτε επιτυχημένοι, είτε απαραίτητοι. Συγκεκριμένα:
-Το οικονομικό επιτελείο δεν αλλάζει. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης κρίνονται απολύτως απαραίτητοι για την υλοποίηση της μεταμνημονιακής στρατηγικής. Ο κ. Τσακαλώτος θα μπορούσε να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο μόνο εφόσον το ζητούσε ο ίδιος αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί έως τώρα.
– Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς παραμένει στη θέση του δεδομένου ότι έχει να χειριστεί αφενός την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών (στις 30/9 διεξάγεται το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ), αφετέρου τη νέα φάση διαπραγμάτευσης του Κυπριακού. Τα ελληνοτουρκικά, επίσης, είναι ανοικτά, καθώς και μια σειρά θέματα γεωπολιτικής φύσης, ενώ είναι γνωστό πως οι σχέσεις που έχει αναπτύξει ο κ. Κοτζιάς στην Ουάσιγκτον και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι εξαιρετικά χρήσιμες.
-Δύσκολο είναι να αλλάξουν οι ηγεσίες του υπουργείου Υγείας (Ξανθός και Πολάκης θεωρούνται επιτυχημένοι και έχουν μπροστά τους τη δημιουργία ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα, κάτι που θεωρείται κρίσιμο για το κυβερνητικό έργο), ενώ ερωτηματικό είναι εάν μπορεί να υπάρξει αλλαγή και στο υπουργείο Παιδείας, παραμονές της έναρξης της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς.
– ΓΙα το υπουργείο Άμυνας δεν τίθεται καν θέμα. Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πως αντικατάσταση του Πάνου Καμμένου, από τη στιγμή που ο ίδιος δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο, ισοδυναμεί με πτώση της κυβέρνησης. Έτσι, παρά το γεγονός ότι είναι δυσαρεστημένος από τις δηλώσεις και την εν γένει πολιτική συμπεριφορά του κυβερνητικού εταίρου του, δεν προτίθεται να κάνει κάποια κίνηση που θα διαταράξει τις ισορροπίες.
Κατά ανάλογο τρόπο αποκλείονται και άλλα υπουργεία, όπως για παράδειγμα και το υπουργείο Ψηφιακής ΠΟλιτικής, όπου παραμένει ο Νίκος Παππάς. Επί της ουσίας οι βέβαιες αλλαγές είναι περιορισμένες. Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο υπουργείο Πολιτισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και στην αντικατάσταση και τοποθέτηση σειράς υφυπουργών και αναπληρωτών υπουργών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του anatripinews.gr και παρά τα όσα γράφονται ο Πάνος Σκουρλέτης δεν πρόκειται να αναλάβει Γραμματέας του κόμματος. Κυβερνητικές πηγές, μάλιστα, υποστηρίζονται πως ουδέποτε του προτάθηκε κάτι τέτοιο από τον πρωθυπουργό. “Είναι δυνατόν να αναλάβει γραμματέας ένας εκπρόσωπος της μειοψηφίας στο κόμμα; Ποιος τα λέει αυτά; Ο γραμματέας θα είναι εκπρόσωπος της πλειοψηφίας”, έλεγαν χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός σκέφτεται να ενισχύσει το επικοινωνιακό σχήμα του Μεγάρου Μαξίμου, δεν πρόκειται, ωστόσο, να αντικαταστήσει τον Δημήτρη Τζανακόπουλο (όπως λένε ορισμένοι), καθώς δείχνει να εμπιστεύεται και να στηρίζεται στον υπουργό Επικρατείας, όπως και στον επικεφαλής του γραφείου Τύπου, έμπειρο δημοσιογράφο και πολιτικό στέλεχος Θανάση Καρτερό.
Στο τραπέζι του πρωθυπουργού υπάρχουν ονόματα πολιτικών που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Δεν είναι βέβαιο, ωστόσο, ότι θα γίνουν όλες οι κινήσεις και επιλογές.
Η Κατερίνα Παπακώστα, για παράδειγμα, εκδήλωσε πρόθεση να συνδράμει και ανταποκρίθηκε θετικά στο “προσκλητήριο” του πρωθυπουργού με το διάγγελμα της Ιθάκης. Κάποιοι έχουν εισηγηθεί να τοποθετηθεί υφυπουργός Υγείας (θέση που είχε και παλαιότερα), στο πλαίσιο της διεύρυνσης προς το Κέντρο και την κεντροδεξιά. Ο Γιάννης Ραγκούσης, παρά τα όσα λέγονται και γράφονται, δεν θέλει και δεν πρόκειται να ενταχθεί στο κυβερνητικό σχήμα, θα μπορούσε, ωστόσο, να αξιοποιηθεί ως υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ και της Κεντροαριστεράς στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η Λούκα Κατσέλη είναι ένα ακόμα πρόσωπο που συζητείται έντονα και δεν θα αποτελέσει έκπληξη να αναλάβει υπουργείο.