Η ένταξη της Μυρσίνης Ζορμπά και της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου στο νέο κυβερνητικό σχήμα φανερώνει πως ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να “παίξει” στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας με προσωπικότητες που σηματοδοτούν το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στο προοδευτικό κέντρο.
Η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ με στελέχη της κεντροαριστεράς που προέρχονται μάλιστα από διαφορετικές πολιτικές περιόδους για παράδειγμα η κ. Ζορμπά έχει συνδεθεί με το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ και η κ, Ξενογιαννακοπούλου με το ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου υποδηλώνει μία διάθεση να γίνει το κόμμα του πιο “φιλικό” σε όμορες πολιτικές δυνάμεις.
Ο Αλέξης Τσίπρας εδώ και καιρό έχει αντιληφθεί πως το ΠΑΣΟΚ που σήμερα εκφράζεται από το ΚΙΝΑΛ δεν είναι διατεθειμένο να μπει σε διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να διερευνηθούν οι δυνατότητες μίας μελλοντικής συνεργασίας. Στους συνεργάτες του έχει πει πως “εφόσον δεν έρχεται σε εμάς το ΠΑΣΟΚ, θα απευθύνθούμε εμείς στα στελέχη του” θεωρώντας ότι ένα μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής διαφωνεί με την επιλογή της ηγεσίας του κόμματος να κλείνει τις γέφυρες με τον ΣΥΡΙΖΑ.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός φαίνεται όμως πως είναι μόνο η αρχή ενός συνολικότερου σχεδιασμού του Μεγάρου Μαξίμου να εκφράσει την εγχώρια σοσιαλδημοκρατία. Ο Αλέξης Τσίπρας άκουσε με προσοχή τον Μάρτιν Σουλτς να δηλώνει (μετά την έξοδο από το Μνημόνιο) ότι οι ευρωπαίοι σοσιαλδημοκρατές είναι κοντά με το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλέξη Τσίπρα. Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές είναι να δημιουργήσει ευρύτερες συμμαχίες με πρόσωπα του προοδευτικού χώρου στηρίζοντας την υποψηφιότητά τους, εφόσον κρίνεται ότι αυτή έχει απήχηση στις τοπικές κοινωνίες. Εδώ και καιρό άλλωστε θεωρείται “κλειδωμένη” η υποστήριξη προς το πρόσωπο του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη καθώς και προς το πρόσωπο του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα. Όμως το Μαξίμου δεν θέλει να μείνει σ’ αυτές τις υποψηφιότητες. Επιθυμεί να στηρίξει συμμαχικά προοδευτικά ψηφοδέλτια όπως το ψηφοδέλτιο που θα συγκροτήσει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης για να παρουσιάσει ένα προοδευτικό μέτωπο απέναντι σε συντηρητικά ψηφοδέλτια της ΝΔ.
Οι πληροφορίες εμφανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ να βλέπει θετικά ακόμη και την υποστήριξη της υποψηφιότητας της μη συριζαίας περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρού, που λειτούργησε πολύ αποτελεσματικά στην διαχείριση του μεταναστευτικού.
Τα βασικά συμπεράσματα από τον ανασχηματισμό
Ο ανασχηματισμός αυτός, αν και δεν άγγιξε δύο βασικά υπουργεία, το Οικονομικών και το Εργασίας, έκρυβε εκπλήξεις. Μερικές αναμενόμενες, αλλά παρόλα αυτά εντυπωσιακές, και μερικές απροσδόκητες.
Ουσιαστικά η πιο ενδιαφέρουσα είδηση του ανασχηματισμού ήταν η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να αναθέσει το υπουργείο Εσωτερικών (από όπου αποχωρεί ο Πάνος Σκουρλέτης για να αναλάβει γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ) στον Αλέξη Χαρίτση. Ένα στέλεχος της γενιάς Τσίπρα, που θεωρήθηκε επιτυχημένος λόγω των επιδόσεων του στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ και τώρα αναλαμβάνει ένα κομβικό υπουργείο, η βαρύτητα του οποίου αυξάνει δεδομένου ότι μέσα στο 2019 θα διεξάγει τρεις εκλογικές αναμετρήσεις: Ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές και εθνικές, είτε το Σεπτέμβριο είτε το πιθανότερο το Μάιο.
Ο κ.Χαρίτσης δεν είναι ο μόνος εκπρόσωπος της γενιάς των 40άρηδων: Ο 42χρονος Μιχάλης Καλογήρου αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Δικαιοσύνης στη θέση του Σταύρου Κοντονή, ενώ οκτώ ακόμη νέα ή γνωστά ήδη πρόσωπα ανήκουν στη νέα γενιά.
Οι πιο εντυπωσιακές ειδήσεις όμως ήταν πρώτον, το άνοιγμα στην κεντροαριστερά διά της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και της Μυρσίνης Ζορμπά, δύο πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ εκ των οποίων η πρώτη αποχώρησε από το Κίνημα λόγω μνημονίου αν και ήταν στέλεχος συνδεδεμενο με το Γιώργο Παπανδρέου, ενώ η δεύτερη έχει διατελέσει ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη και έχει σημαντική πορεία στο χώρο του πολιτισμού. Ο συμβολισμός των επιλογών αυτών ήταν σαφής, ενώ επέστρεψε στην κυβέρνηση και ο πασοκογενής Μάρκος Μπόλαρης.
Και δεύτερον το γεγονός ότι για πρώτη φορά αναλαμβάνουν γυναίκες στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Η Όλγα Γεροβασίλη, που συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και αποδέχθηκε τη μετακίνηση της από το Διοικητικής Ανασυγκρότησης, και η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα.
Σημειωτέον ότι η κ.Παπακώστα δεν προσχωρεί στους ΑΝΕΛ, αλλά στόχος είναι η κοινή κάθοδος στις επόμενες εκλογές. Ορισμένοι ωστόσο εκτιμούν ότι η υπουργοποίηση της κ.Παπακώστα βοηθά συνολικά την κυβέρνηση να καθησυχάσει τις αγωνίες ενός συντηρητικού ακροατηρίου, το οποίο προσπαθεί να προσεγγίσει η ΝΔ δια της ατζέντας περί νόμου και τάξης.
Οι αντιδράσεις
Η ΝΔ πάντως δε σχολίασε την υπουργοποίηση Παπακώστα, με τη Μαρία Σπυράκη να υποβαθμίζει το γεγονός του ανασχηματισμού αυτό καθεαυτό και να δηλώνει ότι πραγματικός ανασχηματισμός θα γίνει σύντομα σε εκλογές.
Το ΚΙΝΑΛ από την πλευρά του δεν άφησε ασχολίαστο το γεγονός, σχολιάζοντας ειρωνικά πως ο πρωθυπουργός θέλει αντιδεξιό μέτωπο με Παπακώστα, ενώ το Ποτάμι σχολίασε και την υπουργοποίηση πρωην υπουργών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ.
Το υπουργικό σχήμα ανανεώθηκε σε σημαντικό βαθμό με 13 νέα πρόσωπα και έξι επιπλέον γυναίκες. Ο αριθμός των μελών γένους θηλυκού της κυβέρνησης ανέρχεται πλέον σε 13. Η νεότερη γυναίκα και γενικώς το νεότερο μέλος του υπουργικού είναι η 30χρονη νέα υφυπουργός Μακεδονίας- Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου.
Επτά μέλη του προηγούμενου υπουργικοί συμβουλίου έμειναν εκτός κυβέρνησης με τον ανασχηματισμό, ενώ δύο πρόσωπα που συζητήθηκαν τελικά δεν μπαίνουν στο κυβερνητικό σχήμα.
Η αποχώρηση που συζητήθηκε περισσότερο ήταν αυτή του Σταύρου Κοντονή, η οποία κρύβει ενδιαφέρον παρασκήνιο, καθώς ο πρώην πλέον υπουργός Δικαιοσύνης είχε συγκρουσιακές σχέσεις με τον αναπληρωτή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, αλλά και με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο.
ΠΗΓΗ: news247.gr