Χωρίς τέλος είναι οι αποκαλύψεις σύμφωνα με τα ρεπορτάζ του NEWS 24/7 και του ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ 24/7 για την υφ’ όρον απόλυση του καταδικασθέντα για την υπόθεση Energa – Hellas Power, Αρ. Φλώρο, ο οποίος το βράδυ της Παρασκευής συνελήφθη. Πώς ο 39χρονος έφτασε από μεγαλοεπιχειρηματίας σε έγκλειστο των φυλακών Χαλκίδας και του Ψυχιατρικού Καταστήματος Κορυδαλλού.
Ο πρώην επιχειρηματίας συνελήφθη από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, με παραγγελία του Συμβουλίου Εφετών Ευβοίας.
Λίγο πριν τα μεσάνυχτα το Συμβούλιο Εφετών Ευβοίας δεκτή κανε την έφεση που άσκησε ο προιστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Ευβοίας, Λάμπρος Σοφούλης κατά του βουλεύματος αποφυλάκισης του επιχειρηματία Άρη Φλώρου.
Με το διατακτικό του βουλεύματος που εξέδωσε απόψε το δικαστικό συμβούλιο ακυρώνεται το βούλευμα αποφυλάκισης και διατάσσεται η σύλληψή του 39χρονου επιχειρηματία. Ο προιστάμενος της Εισαγγελίας εφετών Ευβοίας διαβίβασε το διατακτικό στη ΓΑΔΑ και η προσαγωγή του Άρη Φλώρου μετατράπηκε σε σύλληψη, όπως ανακοινώθηκε και επίσημα απο την αστυνομία.
Ο 39χρονος προσήχθη αργά το βράδυ της Παρασκευής στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, ενώ στη συνέχεια η προσαγωγή μετατράπηκε σε σύλληψη.
Έτσι ο 39χρονος επιχειρηματίας θα επιστρέψει στις φυλακές καθώς έχει καταδικαστεί για το σκάνδαλο υπεξαίρεσης των εταιρειών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος Energa – Hellas Power, σε κάθειρξη 21 ετών.
Η υπόθεση
Μια υπόθεση που προκαλεί συνεχώς την κοινή γνώμη, είτε εξαιτίας των ταξιδιών σε πολυτελείς προορισμούς, είτε της πρόσφατης αποφυλάκισης με ευνοϊκές διατάξεις του Αρ. Φλώρου, η δικογραφία της Energa -Hellas Power, εξελίσσεται σε ένα ιδιότυπο θρίλερ.
Η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Χαλκίδας για την απόλυση υπό όρους του καταδικασθέντα πρωτοδίκως σε ποινή κάθειρξης 21 ετών χωρίς αναστολή και η οποία αναιρέθηκε από το Συμβούλιο Εφετών Εύβοιας, απασχολεί την επικαιρότητα για περισσότερο από μία εβδομάδα, προκαλώντας συνεχώς νέα ερωτήματα. Κι ενώ χθες η Δικαιοσύνη άσκησε έφεση κατά του βουλεύματος αποφυλάκισης του Αρ. Φλώρου, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τον εκ νέου εγκλεισμό του, ήρθε να προστεθεί και η αποκάλυψη της ιατρού Καλλιρόης Λάμπρου στο News 24/7, ότι ουδέποτε εξέτασε το συγκεκριμένο κρατούμενο ούτε και υπέγραψε σχετική γνωμάτευση, υποστηρίζοντας ότι το πιστοποιητικό μελέτης ύπνου φέρει πλαστή υπογραφή.
Το χθεσινό μεταμεσονύχτιο θρίλερ έκλεισε τελικά με την επιστροφή του Αρ. Φλωρου στη φυλακή. Με μία ταχύτατη διαδικασία, από τις ελάχιστες φορές που η ελληνική Δικαιοσύνη κινήθηκε με ρυθμούς εξπρές, το Συμβούλιο Εφετών Ευβοίας προχώρησε στην αναίρεση του βουλεύματος για την αποφυλάκιση Φλώρου, ο οποίος ήδη βρισκόταν στη ΓΑΔΑ, όπου είχε προσαχθεί.
Αν και η αρχική εξήγηση που του δόθηκε από τους αστυνομικούς -σύμφωνα με πληροφορίες- ήταν η εξακρίβωση στοιχείων, τελικά ο 39χρονος βρέθηκε να περιμένει στα κεντρικά της ΕΛΑΣ την απόφαση επιστροφής του στο κελί.
Είχε προηγηθεί το έγγραφο της διοικήτριας του Νοσοκομείου Ευαγγελισμού, Π. Γκουλέκας – Μητσάκη στο documentonews, που χαρακτήρισε ανυπόστατη τη σφραγίδα της συγκεκριμένης γνωμάτευσης, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης μιλώντας στο ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ 24/7 κατήγγειλε πιστοποιητικά και γνωματεύσεις ως προϊόντα πλαστογραφίας, κατακεραυνώνοντας τόσο εμπλεκόμενους ιατρούς όσο και δικαστές για τον ενδεχόμενο ρόλο τους στη ιστορία. Κι όλα αυτά ενώ ο φάκελος για την αποφυλάκιση Φλώρου είναι στα χέρια του εισαγγελέα Χαλκίδας, ο οποίος λαμβάνει το σύνολο των εγγράφων προκειμένου να αποφανθεί αν έχει τελεστεί αξιόποινες πράξεις, με τελικό στόχο την επίτευξη της εξόδου του 39χρονου από τη φυλακή.
Τις πταίει;
Και ενώ έχει ξεκινήσει ένας άτυπος πόλεμος, με το μπαλάκι των ευθυνών να πηγαινοέρχεται μεταξύ εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας, το μόνο βέβαιο είναι πως ο Αρ. Φλώρος βρέθηκε εκτός σωφρονιστικού ιδρύματος μέσα σε χρόνο ρεκόρ. Συγκεκριμένα, εξέτισε μόλις τέσσερα πραγματικά χρόνια, εκμεταλλευόμενος της ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 110Α του ΠΚΔ που φέρουν την υπογραφή του πρώην υπουργού Νικ. Παρασκευόπουλου. Βέβαια, επικαλέστηκε ψυχιατρικά προβλήματα και κρίσεις επιληψίας καταλήγοντας να προσκομίσει πιστοποιητικά για αναπηρία ποσοστού 70%, που έγιναν δεκτά από το δικαστικό συμβούλιο και σήμερα ελέγχονται ως πλαστά ή ασαφή.
Ο ίδιος πάντως, ο οποίος για μεγάλο χρονικό διάστημα βρέθηκε στο Ψυχιατρικό Κατάστημα Κορυδαλλού, επιχειρώντας μάλιστα ανεπιτυχώς να ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής του, έχει υποστηρίξει μεταξύ άλλων, πως: “η απόλυσή μου με όρους αποφασίστηκε από το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο κατ’ εφαρμογήν των σχετικών διατάξεων του νόμου (άρθρο 110 Α ΠΚ), αφού εξέτισα τον απαιτούμενο χρόνο σε σχέση με την ποινή που μου επέβαλε το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, ενώ η έφεση που έχω ασκήσει δεν έχει ακόμη εκδικαστεί” καθώς και ότι ουδέποτε φυγοδίκησε αλλά ήταν πάντοτε παρόν σε ολα τα διαδικαστικά στάδια της υπόθεσης.
Το ξέπλυμα
Οι ημέρες της χλιδής φαίνεται πως έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, με τον Αρ. Φλώρο να κινδυνεύει να επιστρέψει στη φυλακή Χαλκίδας και τους πρώην συνεργάτες του να κρατούν χαμηλό προφίλ. Τα γλέντια και τα γέλια στη Μύκονο, τα μπουζούκια και η καλή ζωή έχει παρέλθει, τουλάχιστον προσωρινά. Πλέον τα ονόματά του ίδιου αλλά και άλλων καταδικασθέντων, όπως ο Βασίλης Μηλιώνης, θυμίζουν μόνο τη υπεξαίρεση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, για την οποία καταδικάστηκαν.
Από το Χονγκ Κονγκ έως το Μαϊάμι και από το πριγκιπάτο του Μονακό μέχρι το Ντουμπάι η «υψηλού επιπέδου υποδομής» εγκληματική οργάνωση διακινούσε ποσά εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία είχαν εισπραχθεί από χιλιάδες καταναλωτές μέσω των εταιρειών Energa Power Trading και Hellas Power, προκειμένου να τα «ξεπλύνει». Οι κατηγορίες που τους αποδόθηκαν και για τις οποίες κατά περίσταση καταδικάστηκαν αφορούν σε “ανύπαρκτους αντισυμβαλλόμενους, νομιμοφανείς διαδικασίες” προκειμένου να μην αποδοθεί στο Δημόσιο ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και φορολογικές επιβαρύνσεις εκ της εμπορίας ποσοτήτων ηλεκτρικής εταιρείας, συνολικού ύψους 2.081.079,10 ευρώ, αλλά και να εισπραχθούν στο πλαίσιο της επιχειρηματικής δραστηριότητας διά των απολύτως ελεγχόμενων από αυτούς ανωνύμων εταιρειών, κατ’ εντολήν του ελληνικού Δημοσίου και των ΟΤΑ ποσά συνολικού ύψους 254.470.244,86 ευρώ».
Οι καταδίκες
Με την πρωτόδικη απόφαση πάντως, μόλις τρεις από τους 11 καταδικασθέντες οδηγήθηκαν στη φυλακή, ο Αρ. Φλώρος, η Μαρία Σκλαβάκη που είχε αποδράσει σπάζοντας το ηλεκτρονικό βραχιολάκι που φορούσε, καθώς και ο Πέτρος Νικολοθανάσης. Από αυτούς οι δύο πρώτοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι. Όσο για τους υπόλοιπους επτά, όλοι τους έλαβαν αναστολή έως τη έφεση, ανάμεσά τους ο Β. Μηλιώνης που καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια ποινή κάθειρξης και έλαβε αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του με τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εγγύησης ύψους 60.000 ευρώ. Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο πάντως, με την απόφαση του δεν επέβαλε ισόβια κάθειρξη σε κανέναν από τους κατηγορούμενους, αναγνωρίζοντας τους ελαφρυντικά. Οι ποινές που επιβλήθηκαν ήταν από 21 έως 3 χρόνια, ενώ το δικαστήριο όρισε και χρηματικές ποινές συνολικού ύψους 5,2 εκατ. ευρώ για όλους τους καταδικασθέντες, πλην του Βασίλη Μηλιώνη.
Παράλληλα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων με παρεμπίπτουσα απόφαση του, είχε αποφασίσει τη επιστροφή δεσμευμένων χρημάτων σε Δήμους και στο Δημόσιο που ζημιώθηκαν από τις ενέργειες των καταδικασθέντων. Μάλιστα, τον περασμένο Μάρτιο εκδόθηκε σχετική εισαγγελική διάταξη, με την οποία έγινε δεκτή η αίτηση που υπέβαλε ο πληρεξούσιος δικηγόρος 72 Δήμων, Ανδρέας Παπαρρηγόπουλος, ζητώντας “την παρακατάθεση των μετρητών του υπόλοιπου των τραπεζικών λογαριασμών ή μετρητών που περιέχονται σε θυρίδες, συνολικού ύψους 120.910.680 ευρώ, σε δεσμευμένο άτοκο λογαριασμό του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ως δεσμευμένων χρηματικών απαιτήσεων κατα των καταδικασθέντων” καθώς και “την απόδοση στους Δήμους μας συνολικού ποσού ύψους 9.513.730,96 ευρώ, ήδη δικαστικά αναγνωρισμένες ως εισπρακτέες και ομολογημένες απαιτήσεις μας που αφορούν υπεξαιρεθέντα δημοτικά τέλη καθαριότητας, φόρο ηλεκτροδοτούμενων χωρών και τέλος ακινήτου περιουσίας”. Από τότε αναμένεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης για να μπορέσουν οι Δήμοι να λάβουν τα χρήματα.
Ο Αρ. Φλώρος ωστόσο, μετρά και δεύτερη καταδίκη, αυτή που του επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην απόπειρα ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως κατά του δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου, εκπρόσωπο της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Energa – Hellas Power , τον Νοέμβριο του 2014 στην Πεντέλη. Η εκτέλεση της ποινής κάθειρξης 13 ετών έχει ανασταλεί από το δικαστήριο έως την εκδίκαση της έφεσης. Ως φυσικοί αυτουργοί είχαν κατηγορηθεί δύο σκληροί Αλβανοί κακοποιοί, που ανακρινόμενοι είχαν υποδείξει τον επιχειρηματία ως το άτομο που τους είχε υποσχεθεί αμοιβή 300.000 ευρώ προκειμένου να δολοφονήσουν τον δικηγόρο του ΛΑΓΗΕ.
Πηγή: news247.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ