Την πρώτη επίσκεψη στη μεταμνημονιακή εποχή πραγματοποιούν από σήμερα οι Θεσμοί, οι οποίοι θα εξετάσουν την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού αλλά και την πρόοδο των προαπαιτούμενων. Η αποστολή των θεσμών στην Αθήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου.
Ακόμη, θα αξιολογηθούν οι προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού 2019, αλλά και οι εξαγγελίες που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας.
Τα μέτρα ελάφρυνσης, όπως οι μειώσεις σε ΕΝΦΙΑ, εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών, φορολογικών συντελεστών, όπως επίσης και η επιστροφή αναδρομικών ύψους 1 δισ. ευρώ σε ένστολους δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς στις συζητήσεις των Θεσμών με την κυβέρνηση.
Θεωρείται βέβαιο ότι οι Θεσμοί θα θέσουν το ζήτημα ισοδυνάμων, για όλα τα παραπάνω, τα οποία όπως τόνισε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, είναι κοστολογημένα και εντός του δημοσιονομικού χώρου που έχει ήδη συμφωνηθεί.
Παράλληλα, στην ατζέντα των διαβουλεύσεων θα βρίσκεται το ελληνικό αίτημα για μη περικοπή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, όπως επίσης τα εργασιακά και η αύξηση του κατώτατου μισθού, ζήτημα το οποίο βρίσκεται στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης.
Οι πρώτες αντιδράσεις των Βρυξελλών για τις εξαγγελίες Τσίπρα
Στη συνεργασία των θεσμών με τις ελληνικές Αρχές στο πλαίσιο της αποστολής που πραγματοποιείται από σήμερα στην Αθήνα παραπέμπουν οι θεσμοί για τις εξαγγελίες Τσίπρα στην 83η στη ΔΕΘ. Με άλλα λόγια, τα μέτρα για τον επόμενο χρόνο θα κριθούν στο προσχέδιο προϋπολογισμού που θα καταθέσει η Ελλάδα στην Κομισιόν στις 15 Οκτωβρίου.
Υπογραμμίζοντας την θέση της ότι η Ελλάδα και η οικονομία της θα παρακολουθείται όπως όλες οι χώρες της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, η Κομισιόν δεν θέλησε να σχολιάσει τις δηλώσεις Τσίπρα. Πάντως, θεωρείται βέβαιο ότι η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού και αναγνωρίζει ότι σε αυτήν επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε τα μέτρα που επιθυμεί να εφαρμοστούν υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος.
Η Κομισιόν θα αξιολογήσει τις συγκεκριμένες προτάσεις μέσω αυτών των διαδικασιών, αφού θα είναι διαθέσιμες όλες οι λεπτομέρειες. Αυτό είναι το μήνυμα που προέρχεται από την ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, στον απόηχο των 11 μέτρων προς εφαρμογή που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Ο σχολιασμός των όσων είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα αποτελούσε… αβάσιμη πιθανολογία, με άλλα λόγια σπέκουλα. Οι θεσμοί θα εκφράσουν άποψη όταν και εφόσον οι προτάσεις συγκεκριμενοποιηθούν, κατατεθούν επίσημα και μετρηθούν αν βγαίνουν στην πράξη, σε συνδυασμό με τις δεσμεύσεις στις οποίες έχει συμφωνήσει η Ελλάδα», εξήγησε διπλωμάτης των Βρυξελλών.
Ανεπισήμως, διπλωμάτες των Βρυξελλών ανέφεραν τις δικές τους απόψεις σχετικά με την εμφάνιση του Πρωθυπουργού. «Είναι σαφές ότι η προτεραιότητα του Τσίπρα είναι η αναστολή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων. Το έχει καταστήσει σαφές η ελληνική κυβέρνηση, άλλωστε, τους τελευταίους μήνες. Ο Πρωθυπουργός ήταν πάρα πολύ προσεκτικός στις δηλώσεις του. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις, μίλησε για το πρωτογενές πλεόνασμα που πρέπει να είναι 3,5% για πέντε χρόνια. Αυτά είναι καλά σημάδια», δήλωσε ένας από αυτούς.
Πιο επιφυλακτικός, ο δεύτερος διπλωμάτης, χώρας που εκπροσωπεί την «σκληρή γραμμή» της Ευρωζώνης, τόνισε ότι «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Θα δούμε πώς θα πάει, θα το εξετάσουν οι εκπρόσωποι των θεσμών που θα βρεθούν στην Αθήνα ως την Παρασκευή». Και συνέχισε: «δεν πρέπει να αφήσουμε ωστόσο άλλα περιθώρια ανατροπής ψηφισμένων μέτρων. Για παράδειγμα, η μείωση του αφορολογήτου θα πρέπει να εφαρμοστεί αφού αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο λόγω της εκτεταμένης φοροδιαφυγής στη χώρα… Είναι θέμα εμπιστοσύνης. Και πλέον, όχι για τους πιστωτές, αλλά για τις αγορές –που είναι ακόμη πιο αυστηρές…».
«Εναρμονισμένες με τις προσδοκίες μας» χαρακτήρισε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κορυφαίος παράγοντας της Κομισιόν.
Σε συνομιλία που είχε το Euro2day.gr την Κυριακή το βράδυ, ο αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί ότι υπήρξε κύκλος συνομιλιών με κορυφαίους παράγοντες της ΕΕ, ώστε οι εξαγγελίες Τσίπρα να μη δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα μία ημέρα πριν την άφιξη των ελεγκτών. Επίσης άλλοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης ανέφεραν στο περιθώριο του άτυπου Eurogroup στη Βιέννη την Παρασκευή ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος διαβεβαίωσε τους εταίρους του ότι δεν θα υπήρχαν «εκπλήξεις».
Ο κορυφαίος αξιωματούχος της Κομισιόν με τον οποίο συνομιλήσαμε, μας ανέφερε ότι το οριστικό πακέτο παροχών που θα μπορέσει να δώσει η κυβέρνηση ενόψει εκλογών θα συζητηθεί πριν τα Χριστούγεννα και δεν αποκλείεται να οριστικοποιηθεί γύρω στον Φεβρουάριο.
Ήδη οι διαβουλεύσεις ανοίγουν με τη συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ αύριο Τρίτη στο Στρασβούργο, με θέμα τις εξελίξεις στην ΕΕ.
Μιλώντας με ανώτατους αξιωματούχους της ΕΕ που βρίσκονται σε πολιτικές θέσεις και με αξιωματούχους που κατέχουν τεχνοκρατικές θέσεις, διαπιστώθηκε το εξής:
Οι μεν τεχνοκράτες έχουν λάβει εντολές από τους προϊσταμένους τους να συνεχίσουν κανονικά τους ελέγχους της ελληνικής οικονομίας, οι δε κορυφαίοι πολιτικοί παράγοντες της ΕΕ και μικρή μερίδα αρχηγών κρατών κινούνται σε άλλο μήκος κύματος, λόγω των ευρωεκλογών, και καταστρώνουν τα δικά τους σχέδια.
Όσον αφορά τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς η γραμμή είναι «ακούμε, σημειώνουμε και διαβουλευόμαστε, χωρίς άμεσες αποφάσεις». Το θέμα των συντάξεων θα είναι μάλλον προϊόν πολιτικής και όχι τεχνοκρατικής διαπραγμάτευσης και ουσιαστικά θα «ανοίξει» τον Οκτώβριο, με την υποβολή του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2019 στην Κομισιόν.
Με το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 να «χαρίζει» μαξιλάρι τουλάχιστον 600 εκατομμυρίων ευρώ και με πειστικά επιχειρήματα, η περικοπή των συντάξεων μπορεί να ανατραπεί, χωρίς να αποκλείεται η τελική απόφαση να μεταφερθεί για τον Μάρτιο του 2019, όπως ανέφερε αξιωματούχος της ΕΕ.
Οι ελεγκτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναμένονται με διαφορετικές διαθέσεις στην Αθήνα. Όμως ο ρόλος του Ταμείου έχει υποβαθμιστεί εκ των πραγμάτων και οι διαφορές ΔΝΤ και ΕΕ δεν θα έχουν την ίδια σημασία όπως τα τελευταία χρόνια.
ΠΗΓΗ: euro2day.gr