Τη διαπίστωσή του ότι «η υπόθεση της Ελλάδας θα πρέπει να μελετηθεί από την Ευρώπη, γιατί υπήρξε πείραμα» που «εξέθεσε τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες», επανέλαβε ο Πρωθυπουργός Τσίπρας στη δευτερολογία του στο Ευρωκοινοβούλιο.
«Το 2015 όταν είχα έρθει εγώ εδώ, η Ελλάδα ζούσε μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση, δύο εκατομμύρια πολίτες ήταν ανασφάλιστοι χωρίς δικαίωμα πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη. Υπήρχαν πραγματικά άνθρωποι που έχασαν εισόδημα, παρόν, μέλλον και δεν είχαν να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές ανάγκες τους, δεν είχαν κα να φάνε και στήνονταν στα συσσίτια. Αυτή η εικόνα σήμερα δεν υπάρχει. Δεν θέλω να σας πω ότι είναι το success story, αλλά είναι μια πορεία που βήμα προς βήμα ανοίγει δρόμο προς το μέλλον», τόνισε ενώπιον των ευρωβουλευτών ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε χαρούμενος και ευτυχής που «η κυβέρνησή του πέτυχε εκεί που απέτυχαν τρεις κυβερνήσεις. Αυτό από μόνο του εξαιρετική πολιτική επιτυχία. Όμως, αυτό που με κάνει σήμερα να είμαι πραγματικά ευτυχής δεν είναι ότι πετύχαμε να ολοκληρώσουμε τα προγράμματα, αλλά γιατί προστατεύσαμε όσο μπορέσαμε τους ευάλωτους».
Σκληρή ήταν η απάντησή του πρωθυπουργού απέναντι στον Εστεμπάν Γκονζάλες Πονς, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που είχε τοποθετηθεί πρώτος στην συζήτηση, λέγοντας ότι «έχετε αλλάξει από το 2015…. Ανησυχούμε μην ξανααλλάξετε προς τον λαϊκισμό. Έχετε δύο επιλογές, είτε να συνεχίσετε τις μεταρρυθμίσεις ή να γυρίσετε στο ριζοσπαστισμό και το λαϊκισμό. Το 2015 κάνατε λάθος, το έδειξε και ο χρόνος. Ελπίζω ότι τώρα θα επιλέξετε το σωστό δρόμο. Ο λαϊκισμός δεν είναι ούτε Δεξιός, ούτε Αριστερός. Η Άκρα Δεξιά είναι πάρα πολύ επικίνδυνη όπως και η άκρα Αριστερά. Ελπίζω να το ξέρετε και να το θυμάστε, εμείς δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ», είπε ο ευρωβουλευτής του Λαϊκού Κόμματος.
«Έχετε δίκιο κύριε Γκονζάλες, άλλαξα από το 2015. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, κακό είναι κάποιοι να παραμένουν αδιόρθωτοι και να υπερασπίζονται όσα δεν γίνεται να υπερασπιστούν. Είναι 11 Σεπτεμβρίου σήμερα και εκτός από την μαύρη επέτειο της τρομοκρατικής επίθεσης είναι και η μαύρη επέτειος του θανάτου του Σαλβαδόρ Αλιέντε της Χιλής. Λυπάμαι κύριε Γκονζάλες αναπαράξατε τη θεωρία των δύο άκρων. Ελπίζω τουλάχιστον να μην θεωρείτε όπως κάποιοι ομοϊδεάτες σας στην Ελλάδα ότι ο Πινοσέτ έχει ενδιαφέρουσες ιδέες προς αντιγραφή, όπως το ασφαλιστικό σύστημα», είπε με νόημα.
«Μιλήσατε για νεποτισμό και λαϊκισμό. Αν θέλετε μιλήσετε νεποτισμό στην Ελλάδα, δυστυχώς, σε μια παράταξη που τόσα πολλά έχει προσφέρει στην Ελλάδα, η Συντηρητική (σ.σ. εννοεί τη ΝΔ) αρχηγοί γίνονται τα τέκνα κάποιων πετυχημένων ή μη προηγούμενων πρωθυπουργών. Υπάρχει κάπου αλλού κάτι τέτοιο; Μην ψάχνετε λοιπόν σε εμάς για νεποτισμό. Για λαϊκισμό πάλι στη δική σας παράταξη να κοιτάξετε. Δεν υπάρχει μεγαλύτερος λαϊκισμός από το να παίζεις με εθνικά θέματα. Η στάση που κρατά το κόμμα της ΝΔ για την αναγκαία συμφωνία για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την ΕΕ, για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας θα χαρακτηρίζεται στα βιβλία ιστορίας ο ορισμός λαϊκισμού και καιροσκοπισμού», είπε.
Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός μίλησε για το κόστος που αναφέρθηκε στην αίθουσα. «Μιλήσατε για 100 δισ. κόστος της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας το δύσκολο 6μηνο. Είναι δεδομένο ότι λάθη έγιναν και από τις δύο πλευρές. Να μη μιλάμε με όρους πολιτικής επικοινωνίας και με ανακρίβειες. Γιατί αν αυτό ίσχυε, θα είχε αυξηθεί και δημόσιο χρέος. Όσοι το λένε, υπολογίζουν το 20% που υποτίθεται θα έφτανε η ανάπτυξη του ΑΕΠ. Και πώς; Με ποιες πολιτικές του Σαμαρά που δεν είχε καταφέρει να έχει θετικούς προϋπολογισμούς, όπως είχε υπογράψει; Αυτές είναι στοχευμένες ανακρίβειες», είπε ο Α. Τσίπρας.
Επίσης, αναφέρθηκε ξανά για τον υπαρξιακό κίνδυνο στην Ευρώπη ως συνέπεια της διαχείρισης της κρίσης. «Τα προηγούμενα χρόνια προτεραιοποιήθηκαν πολιτικές με ακραίο πρόσημο. Για να πετύχουν την ισορροπία, οι υπεύθυνοι προσπάθησαν να σώσουν τράπεζες, χωρίς να λογαριάσουν το κοινωνικό κόστος. Αυτές οι πολιτικές δίνουν το λόγο σε ακραίες πολιτικές δυνάμεις. Και θέλω να απευθυνθώ σε όλο το δημοκρατικό τόξο, αλλά και σε εσάς το ΕΛΚ –αυτές οι δυνάμεις εντός σας που γίνονται ηγεμονικές σε πολιτικό λόγο- ότι όταν αναγκάζεστε να στρέψετε ρητορική προς ακραίες θέσεις, δεν κάνετε τίποτα παραπάνω από να τις τρέφετε τις ακροδεξιές δυνάμεις. Αυτό οφείλουμε να το σταματήσουμε. Να ξαναγυρίσουμε στις ιδρυτικές αξίες ΕΕ, αλληλεγγύη, κοινωνική συνοχή, ευημερία πολιτών», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
ΠΗΓΗ: news247.gr