Στην Ουάσιγκτον για επαφές ενόψει του δημοψηφίσματος για τη Συμφωνία των Πρεσπών βρίσκεται ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, όπου θα συναντηθεί με Αμερικανούς αξιωματούχος, μεταξύ των οποίων και με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς.
Κύριος στόχος του Ζάεφ λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία είναι η κινητοποίηση του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού συμμετεχόντων στο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου.
Τα οριακά αποτελέσματα που εμφανίζονται στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, ανησυχούν την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας λιγότερο από το ενδεχόμενο μεγάλης αποχής που θα οδηγούσε σε μικρή συμμετοχή, κάτω του 50%, γεγονός το οποίο θα είχε επιπτώσεις και στην αξιοπιστία του δημοψηφίσματος (εφόσον, βεβαίως, αυτό είναι θετικό έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών).
Στην κινητοποίηση των ψηφοφόρων και στην αύξηση της συμμετοχής στοχεύουν και οι διαρκείς επισκέψεις δυτικών αξιωματούχων στα Σκόπια. Χθες, στα Σκόπια βρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, στο πλαίσιο μιας τριήμερης περιοδείας του στα Βαλκάνια, η οποία θα καταλήξει αύριο στην Αθήνα.
Σημειώνεται ότι και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους ο νεότερος απηύθυνε κάλεσμα στους «πολίτες της Μακεδονίας» να ψηφίσουν «Ναι» στο δημοψήφισμα χαρακτηρίζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών ως έναν «γενναίο και δίκαιο συμβιβασμό».
«Αισθάνθηκα υπερήφανος όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν τη Δημοκρατία της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα το 2004», τονίζει μεταξύ άλλων στην επιστολή του, ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον εκλιπόντα πρώην πρόεδρο των Σκοπίων Μπόρις Τραϊκόφσκι για τις προσπάθειές του να γίνει πραγματικότητα το όραμά του για ένταξη των Σκοπίων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.