Έντονη ήταν η διπλωματική αντίδραση της Αθήνας για τις δηλώσεις Ζάεφ στο σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων, MIA, το οποίο άλλαξε την επίμαχη διατύπωση, που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Ελλάδα.
Η επίμαχη δήλωση είχε ως εξής: “η βόρεια Ελλάδα είναι Ελλάδα, η δυτική Βουλγαρία είναι Βουλγαρία. Δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία πέρα από τη δική μας. Αυτή είναι η μόνη Μακεδονία και δεν υπάρχει άλλη στον κόσμο. Και γνωρίζοντας την προοπτική και το μέλλον αυτό πρέπει να το κάνουμε για τις επόμενες γενιές, για τα παιδιά μας. Και για αυτό πιστεύω ότι ένας σοβαρός λόγος για να ενωθούμε”.
Η νέα διατύπωση έχει ως εξής: “Ένας μέρος της γεωγραφικής Μακεδονίας βρίσκεται στην Ελλάδα. Ένα μέρος βρίσκεται στη Βουλγαρία. Και το βόρειο τμήμα της Μακεδονίας είναι η χώρα μας και κανείς δεν μπορεί να μας το αρνηθεί”.
Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ ανεβάζει τους “πατριωτικούς” τόνους λίγες ημέρες πριν το δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών, στις 30 Σεπτεμβρίου, σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους και να κάμψει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.
Ο ίδιος τόνισε ότι μετά από την Συμφωνία των Πρεσπών για πρώτη φόρα όλος ο κόσμος αναγνωρίζει τη “Μακεδονία”.
“Δεν πρέπει να διχαζόμαστε (για το δημοψήφισμα). Θα ήθελα να απευθύνω έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μας που ζουν στην Αμερική, αλλά και σε όλη τη διασπορά μας, ότι η Μακεδονία εκπληρώνει την προσδοκώμενη φιλοδοξία των πατέρων και των παππούδων μας. Έτσι πλέον η χώρα αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο, οι πολίτες ζουν σε μακεδονικό έθνος που αναγνωρίζεται από όλους και πλέον η ταυτότητα θα είναι επιβεβαιωμένη και δεν θα γίνει αντικείμενο διαφωνιών ενώ επιβεβαιώνεται και αναγνωρίζεται στην μακεδονική γλώσσα. Και όλοι πρέπει να είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό”.
Ο Ζάεφ αναγνώρισε ότι η προσθήκη του προσδιορισμού “Βόρεια” στο όνομα της χώρας δεν γίνεται εύκολα αποδεκτή από τους πολίτες.
Υποστήριξε, πάντως, ότι τα οφέλη της συμφωνίας για τη χώρα του θα είναι περισσότερα. Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων αντιμετωπίζει ιδιαίτερη δυσκολία να πείσει τους σκοπιανούς της διασποράς.
Ο Ζόραν Ζάεφ στην ίδια συνέντευξη μίλησε και με πάρα πολύ θερμά λόγια για τις ΗΠΑ. Όπως τόνισε, οι ΗΠΑ ήταν πάντα στο πλευρό τους, σύμμαχοι ενώ θέλουν και την Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ.
Νωρίτερα, είχε υπογραμμίσει την ισχυρή υποστήριξη του Αμερικανού αντιπροέδρου, Mάικ Πένς, για το δημοψήφισμα αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών.
Μία ημέρα μετά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο και ενώ ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, ο Ζόραν Ζάεφ, σε μήνυμά του στο Facebook, τονίζει την αμερικανική στήριξη στο «Ναι», κάνοντας μάλιστα λόγο για μία “στιγμή – κλειδί” για τη χώρα του.
Η αντίδραση της ΝΔ
«Οι νέες δηλώσεις του κ. Ζάεφ δείχνουν ποιες είναι οι πραγματικές επιπτώσεις της συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτές που η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί, από την πρώτη στιγμή, να αποτρέψει με κάθε τρόπο. Τι έχουν άραγε να πουν σήμερα οι κ. Τσίπρας και Καμμένος εκτός του να ανανεώνουν τους όρκους πίστης τους για να μην χάσουν τις καρέκλες τους;», σημείωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.