Το βασικό θέμα που απασχόλησε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στην Τουρκία, που συνεδρίασε επί 5 ώρες υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ήταν η εφαρμογή του οδικού χάρτη για την αποστρατικοποίηση του Ιντλίμπ της Συρίας, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Ρωσία.
Στη σχετική ανακοίνωση που εξεδόθη μετά το πέρας της συνεδρίασης, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας διατυπώνει εκ νέου τις θέσεις του για το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι θα προστατεύσει με κάθε τρόπο τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στις δύο θάλασσες.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση:
«Στο Συμβούλιο παρασχέθηκε επίσης ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο και στο θέμα αυτό το Συμβούλιο επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να προστατεύσει με όλους τους δυνατούς τρόπους τα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας ενάντια σε πρωτοβουλίες που έχουν στόχο τα οφέλη των Τ/Κ και της Τουρκίας».
Τι σημαίνουν οι απειλές Ερντογάν
Ουσιαστικά ο Ερντογάν εμμένει στη γνωστή του επιθετική ρητορική για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.
Η “είδηση” όμως, δεν κρύβεται στην παράγραφο που αφορά Ελλάδα και Κύπρο (μιας και στην ουσία επαναλαμβάνονται οι γνωστές θέσεις), αλλά στο κομμάτι που αφορά τα επόμενα βήματα των στρατευμάτων στη Συρία.
Για την ακρίβεια, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της για την “ανθρωπιστική κρίση” στο Idlib (Ιντλίμπ) της Συρίας, όπου η Τουρκία βέβαια αξιώνει να έχει κυριαρχικό ρόλο.
Επίσης, αναφέρει πως η συμφωνία Τουρκίας και Ρωσίας για παύση πυρός στην περιοχή, είναι κρίσιμη. Επίσης, η Τουρκία περιμένει το “πράσινο φως” για να αρχίσει την επιχείριση για την “απελευθέρωση του Manbij από τους τρομοκράτες”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση. Το Manbij της Συρίας ελέγχεται από κουρδικές δυνάμεις.
Αυτή την περίοδο η Τουρκία προσπαθεί να έρθει σε συμφωνία με τις δυνάμεις των ΗΠΑ για την έναρξη της δράσης της εναντίον των στρατευμάτων του YPG, “για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην περιοχή και να διασφαλισθεί η ασφάλεια των πολιτών”, όπως αναφέρει η Daily Sabah.
Την Τρίτη, Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε πως η Ουάσινγκτον δεσμεύεται να τηρήσει τη συμφωνία της με την Τουρκία για τον ρόλο της χώρας του Ερντογάν στη βόρεια Συρία, εκεί όπου η Τουρκία αξιώνει να εγκαθιδρύσει μια “ζώνη ασφαλείας” μέσα στα συριακά εδάφη. Κάτι που θα σημαίνει βέβαια πως θα πρέπει να εκτοπιστούν τα κουρδικά στρατεύματα.
Η Τουρκία θέτει ως προαπαιτούμενο ο κουρδικός στρατός YPG που πολέμησε το ISIS και το εκδίωξε από τις περιοχές που ζουν Κούρδοι, να μην έχει κανένα ρόλο και συμμετοχή στην “επόμενη μέρα”, κάτι που δεν δέχονται οι κουρδικοί πληθυσμοί. Όπως φαίνεται, τα σχέδια για κουρδικό κράτος στη βόρεια Συρία, μένουν και πάλι “πίσω”.
Την αποστρατικοποιημένη ζώνη που συμφωνήθηκε να δημιουργήσουν Ρωσία και Τουρκία, θα εποπτεύουν τουρκικά και ρωσικά στρατεύματα.
Όμως ούτε ο Πούτιν ούτε ο Ερντογάν εξήγησαν πώς σκοπεύουν να ξεχωρίσουν “τους ακραίους” αντάρτες από τις υπόλοιπες ομάδες των Σύρων αντιπολιτευόμενων. Επίσης δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο ποιο μέρος της πόλης της Ιντλίμπ περιλαμβάνεται στην αποστρατικοποιημένη ζώνη.
Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι έως τις 10 Οκτωβρίου θα έχουν απομακρυνθεί όλα τα βαρέα όπλα, τα άρματα μάχης, τα συστήματα εκτόξευσης ρουκετών και οι όλμοι από την αποστρατικοποιημένη ζώνη, κάτι που επεσήμανε ότι ήταν πρόταση του Τούρκου ομόλογού του.
Η συριακή εφημερίδα “al Watan” που πρόσκειται στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ ανέφερε ότι οι συριακοί κρατικοί θεσμοί θα επιστρέψουν στην επαρχία Ιντλίμπ έως το τέλος του έτους βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη χθες μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας για την περιοχή αυτή και η οποία προβλέπει την παράδοση όλων των βαρέων όπλων των ανταρτών και την απομάκρυνσή τους από τις περιοχές όπου ζουν άμαχοι.
Σύμφωνα με την ίδια, οποιαδήποτε οργάνωση απορρίψει τη συμφωνία θα θεωρηθεί εχθρική “ακόμη και από τον τουρκικό στρατό και θα περιληφθεί στους τρομοκράτες που πρέπει να αντιμετωπιστούν”.
ΠΗΓΗ: news247.gr, ant1news.gr