Τα βλέμματα Ευρώπης, Αμερικής και φυσικά της Ελλάδας στρέφονται την ερχόμενη Κυριακή στην πΓΔΜ, καθώς στις 30 Σεπτεμβρίου αναμένεται να διεξαχθεί το κρίσιμο δημοψήφισμα για την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της γειτονικής χώρας. Μια απόφαση η οποία στην ουσία επικυρώνει την Συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων και ξεκλειδώνει – υπό την προϋπόθεση πως η χώρα θα κάνει και την συνταγματική αναθεώρηση – την ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Ωστόσο, όπως είναι ήδη γνωστό, η απόφαση του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ ήταν να διατυπώσει με διαφορετικό τρόπο το ερώτημα του δημοψηφίσματος. Αντί λοιπόν αυτό να καλεί τους πολίτες να εκφράσουν τη συμφωνία ή την διαφωνία τους με τη συμφωνία των Πρεσπών, το ερώτημα διατυπώνεται ως εξης:
Είστε υπέρ της εισόδου στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ με την αποδοχή της συμφωνίας ανάμεσα στην Δημοκρατία της “Μακεδονίας” και την Δημοκρατία της Ελλάδας;
Το ερώτημα χρησιμοποιεί το ισχύον συνταγματικό όνομα της χώρας, όνομα που δεν αναγνωρίζει η Ελλάδα και το οποίο με βάση την ενδιάμεση συμφωνία καθορίζεται ως πρώην γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις φαίνεται πως οριακά επικρατεί το «ΝΑΙ», δηλαδή η επικύρωση από τον λαό της γείτονος της συμφωνίας των Πρεσπών.
Σύμφωνα με εκτενή έρευνα του Διεθνούς Κέντρου Συνεργασίας της πΓΔΜ, αν η ερώτηση ήταν «Δέχεστε την συμφωνία μεταξύ πΓΔΜ και Ελλάδας;» το ποσοστό υπέρ του «ΝΑΙ» τον Αύγουστο θα κυμαινόταν…..