Την ανάγκη εξέτασης της λειτουργίας της αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών CO2 αναδεικνύει η εκτόξευση των διεθνών τιμών τους το τελευταίο διάστημα δημιουργώντας σημαντική επιβάρυνση και στη ΔΕΗ, χωρίς πάντως να διαφαίνεται, άμεσα, “κίνδυνος” αναπροσαρμογής των τιμολογίων ηλεκτρισμού προς τα πάνω.
“Δεν θα έχουμε αυξήσεις ούτε αναπροσαρμογή των τιμολογίων” δήλωσε ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης, ο οποίος, ωστόσο, παραδέχτηκε ότι η αύξηση των διεθνών τιμών για τις εκπομπές CO2 είναι ένας εξωτερικός παράγοντας που θα πρέπει να συνυπολογιστεί.
Πάντως χαρακτήρισε πρόωρες τις όποιες αναφορές στην αντιμετώπιση του ζητήματος, αφού θα υπάρξει εξέταση του τρόπου επιμερισμού αυτού του απρόβλεπτου παράγοντα, που θα παρακολουθείται ανά τρίμηνο / τετράμηνο, ώστε να αποτυπωθεί το κόστος που προκύπτει από τις διακυμάνσεις των τιμών, ενώ σημείωσε ότι τις περιόδους ανόδου ακολουθούν συνήθως -ευτυχώς- περίοδοι υποχώρησης των τιμών. Θύμισε δε ότι, σε αντίθεση με τις άλλες εταιρείες, η ΔΕΗ δεν μεταφέρει αυτόματα τις επιβαρύνσεις αυτές στους καταναλωτές.
Ο ίδιος τόνισε ότι ταυτόχρονα “η αγορά των CO2 πρέπει με κάποιον τρόπο να ρυθμιστεί για να αποφεύγονται απότομες διακυμάνσεις που εδράζονται σε κερδοσκοπικές κινήσεις και η σχετική συζήτηση έχει ξεκινήσει στην Ευρώπη”.
Άλλωστε στην κατεύθυνση αυτή ήδη έχει “κινηθεί” η Πολωνία, η οποία πρόσφατα υπέβαλε γραπτό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας να διερευνήσει αν οι αυξήσεις των τιμών CO2 έχουν αυξηθεί λόγω χειραγώγησης της συγκεκριμένης αγοράς.
Ο υπουργός Ενέργειας της Πολωνίας την περασμένη εβδομάδα μίλησε με τον επίτροπο αρμόδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα M.A Canete και ζήτησε από την επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν M. Vestager σε βάθος εξέταση του ζητήματος, καθώς οι τιμές των δικαιωμάτων φέτος έχουν υπερτριπλασιαστεί αγγίζοντας μέσα στον Σεπτέμβριο υψηλό δεκαετίας (έφτασαν στα 26 ευρώ ανά τόνο CO2 -από περίπου 5 ευρώ στις αρχές του 2017).
Μάλιστα, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, η Ρουμανία, η Ελλάδα και η Ισπανία είναι πιθανό να ενταχθούν στην προσπάθεια της Πολωνίας να διενεργηθεί έρευνα για τις υψηλές τιμές καθιστώντας σαφές ότι έχουν ξεκινήσει και σχετικές κινήσεις και επαφές.
Πάντως, αν και δεν υπάρχει ακόμα κάποια σαφής απάντηση από πλευράς Κομισιόν για το θέμα, πρέπει να σημειωθεί ότι στην Οδηγία της Ε.Ε. για την εμπορία των εκπομπών (ETS Directive) και συγκεκριμένα στο άρθρο 29a υπάρχει διάταξη που περιλήφθηκε ακριβώς για να προστατεύσει από “υπερβολικές διακυμάνσεις” στην αγορά.
Υπενθυμίζεται ότι στα οικονομικά μεγέθη πρώτου εξαμήνου 2018 της ΔΕΗ αποτυπώνεται η μεγάλη αύξηση της σχετικής δαπάνης, που ανήλθε σε 107,2 εκατ. από 60,9 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο, λόγω της αύξησης της μέσης τιμής δικαιωμάτων εκπομπών CO2 από 5,12 ευρώ / τόνο σε 9,69 ευρώ / τόνο, παρά τις μειωμένες εκπομπές (11,1 εκατ. τόνοι έναντι 11,9 εκατ).
ΠΗΓΗ: avgi.gr