Η εκπρόσωπος της ΝΔ σχολίασε τη συνέντευξη του πρωθυπουργού, ζητώντας ουσιαστικά εκλογές στην περίπτωση που ο κυβερνητικός εταίρος αποσύρει τη στήριξη του. Η Ν.Δ προετοιμάζεται να θέσει θέμα δεδηλωμένης, υποστηρίζοντας πως από τη στιγμή που ο Πάνος Καμμένος άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση για να μην έρθει προς κύρωση στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, η κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί και πρέπει να προσφύγει στις κάλπες.
Την σχετική συζήτηση ενίσχυσε η δήλωση του πρωθυπουργού στην WSJ “Πιστεύω πως η κυβέρνησή μου θα επιβιώσει, δεν ξέρω εάν θα επιβιώσει και ο κυβερνητικός συνασπισμός. Ο εταίρος μου πρέπει να αποφασίσει”, η οποία εκλήφθηκε ως μήνυμα στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ. Το Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβει πως η “απειλή” του Πάνου Καμμένου δημιουργεί αναταραχή και η σχέση με τους ΑΝΕΛ έχει γίνει πλέον “τοξική”. Κι αυτό διότι ενώ ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να ανατάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς και μάχεται για τη μη περικοπή των συντάξεων αλλά και την εδραίωση της γεωπολιτικής παρουσίας της χώρας, ο κ. Καμμένος δημιουργεί προβλήματα και εντυπώσεις πολιτικής αστάθειας.
Για την κυβέρνηση, το σενάριο να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας η Ν.Δ (μετά τις 12 Δεκεμβρίου, οπότε και ανακτά το σχετικό κοινοβουλευτικό δικαίωμα, έξι μήνες μετά την προηγούμενη πρόταση) είναι επιθυμητό αφού θα συσπειρώσει την κυβερνητική πλειοψηφία και θα αναγκάσει τον Πάνο Καμμένο ή να στηρίξει την κυβέρνηση ή να συρθεί πίσω από τη Ν.Δ. Άλλωστε, δύο τουλάχιστον βουλευτές του κόμματος του υπουργού Άμυνας εμφανίζονται αποφασισμένοι να υπερψηφίσουν τη Συμφωνία όταν θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η Κατερίνα Παπακώστα. Και οι τρεις τους είναι εξαιρετικά πιθανό έως βέβαιο να μην επιτρέψουν με την ψήφο τους να πέσει η κυβέρνηση, το ίδιο ίσως συμβεί και με κάποιους ανεξάρτητους βουλευτές. Σε αυτή την περίπτωση δεν θεωρείται πιθανό να βρει η Ν.Δ 151 πρόθυμες ψήφους για να πέσει η κυβέρνηση.
Πριν περίπου τρεις μήνες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε αφήσει να εννοηθεί πως σε μία τέτοια περίπτωση, ενόψει κύρωσης της Συμφωνίας με τα Σκόπια, η κυβέρνηση θα μπορούσε να ζητήσει ακόμα και ψήφο εμπιστοσύνης.
Για την ακρίβεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στις 20 Ιουνίου έχει ξεκαθαρίσει κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ότι σε περίπτωση που οι ΑΝΕΛ δεν κυρώσουν τη συμφωνία, ο κ. Τσίπρας θα προκαλέσει ψήφο εμπιστοσύνης στη βουλή.
«Δεν υπάρχει στην ιστορία πρωθυπουργός που να έχει ισχυριστεί ότι θα παραμείνει γαντζωμένος στην εξουσία ακόμη και αν ο κυβερνητικός του εταίρος αποσύρει τη στήριξή του. Το είπε ακόμη και αυτό ο κ. Τσίπρας. Ότι θα συνεχίσει να κυβερνά και χωρίς να έχει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας της βουλής” σημειώνει η Μαρία Σπυράκη με αφορμή την συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην WSJ και πρόσθεσε: “Τον καλούμε να αντιληφθεί ότι η χώρα δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλη μια περίοδο οικονομικής και πολιτικής αστάθειας. Σε μια Δημοκρατία τον τελικό λόγο τον έχουν οι πολίτες».
Η απάντηση Κατρούγκαλου
Να καταθέσει πρόταση μομφής η ΝΔ πριν από την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών κάλεσε τη ΝΔ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στον Νews24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή “Παιχνίδια εξουσίας” των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού.
Τόνισε συγκεκριμένα τα εξής: “Ακόμη και αν φύγουν οι ΑΝΕΛ, η δεδηλωμένη δεν χάνεται μέχρις ότου υπερψηφιστεί μια πρόταση δυσπιστίας. Προσωπικά πιστεύω ότι αυτό δεν θα γίνει. Θα χαρώ να καταθέσει πρόταση μομφής η ΝΔ, για να δούμε πώς στέκεται ο καθένας. Θέλω να δω πως βουλευτές που είναι υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών θα υπερψηφίσουν μια πρόταση μομφής, γιατί ο κ. Μητσοτάκης για να μην είναι τζάμπα μάγκας πρέπει να την καταθέσει πριν.
Αν δεν το κάνει, αυτό ή στην απίθανη περίπτωση που εκλεγεί δεν ακυρώσει την συμφωνία θα είναι τσάμπα μάγκας”.
Πότε χάνεται η δεδηλωμένη- Τι υποστηρίζει ο συνταγματολόγος Γ. Σωτηρέλης
Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου έλεγε παλαιότερα: “Κατ’ αρχάς να επισημάνω ότι κατά την άποψή μου η χρήση του όρου δεδηλωμένη εν προκειμένω όχι μόνον δεν είναι δόκιμη, παρότι χρησιμοποιείται ευρύτατα στον δημόσιο λόγο, αλλά και δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις ως προς τις συνταγματικές επιπτώσεις της πολιτικής στάσης των διαφοροποιούμενων από την πλειοψηφία βουλευτών. Θέμα δεδηλωμένης, στην πραγματικότητα, τίθεται μόνον αμέσως μετά τις εκλογές, προκειμένου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μπορεί με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα, να αναθέσει τον σχηματισμό κυβέρνησης στον αρχηγό του κόμματος που κατά τεκμήριο μπορεί να λάβει την εμπιστοσύνη της Βουλής, εφόσον διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών. Αφ’ ότου όμως σχηματισθεί η κυβέρνηση και λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, η επίκληση της «δεδηλωμένης» νομικά δεν έχει καμία σημασία. Ακόμα και αν ο συνολικός αριθμός των βουλευτών της κυβερνητικής παράταξης υπολείπεται της απόλυτης πλειοψηφίας κατά την ψήφιση ενός σημαντικού νομοσχεδίου, όπως συνέβη χθες, συνταγματικά δεν τίθεται θέμα απαλλαγής της κυβέρνησης από τα καθήκοντά της. Ο μόνος τρόπος για να απαλλαγεί μια τέτοια κυβέρνηση από τα καθήκοντά της είναι είτε να παραιτηθεί είτε να χάσει την εμπιστοσύνη της Βουλής με τις συγκεκριμένες διαδικασίες που προβλέπονται από το άρθρο 84 του Συντάγματος. Στην πρώτη διαδικασία την σχετική πρόταση υποβάλλει στη Βουλή ο πρωθυπουργός και απαιτείται πλειοψηφία των παρόντων, που δεν θα είναι μικρότερη από 120. Στην δεύτερη διαδικασία την σχετική πρόταση υποβάλλουν τουλάχιστον 50 βουλευτές (1/6), και απαιτείται πλειοψηφία τουλάχιστον 151 βουλευτών. Έως ότου τεθεί τέτοιο θέμα και επιβεβαιωθεί θεσμικά η απώλεια της εμπιστοσύνης, η κυβέρνηση τεκμαίρεται ότι την διαθέτει, ανεξάρτητα από την στάση που θα έχουν ορισμένοι βουλευτές της πλειοψηφίας”.