Ένα tweet του Επίτροπου Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν έσπασε τη σιωπή των Βρυξελλών για το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ. Ο Αυστριακός Επίτροπος, υπεύθυνος για την ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, συνεχάρη τους Σκοπιανούς που άσκησαν το δημοκρατικό τους δικαίωμα και ψήφισαν στο δημοψήφισμα.
«Με αυτό το σημαντικό ΝΑΙ φαίνεται η ευρεία υποστήριξη στην συμφωνία των Πρεσπών και την πορεία της χώρας προς την ευρατλαντική ένωση. Περιμένω τώρα οι πολιτικοί ηγέτες να σεβαστούν την απόφαση και να την προωθήσουν με την αρμόζουσα υπευθυνότητα και σεβασμό, προς το συμφέρον της χώρας τους», συμπλήρωσε ο Γ. Χαν.
https://twitter.com/JHahnEU/status/1046472062678773760
«Χαιρετίζω την ψήφο του ναι στο δημοψήφισμα. Παροτρύνω όλους τους πολιτικούς ηγέτες και τα κόμματα να συμμετάσχουν εποικοδομητικά και υπεύθυνα στην αξιοποίηση αυτής της ιστορικής ευκαιρίας. Η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή, αλλά όλες οι εθνικές διαδικασίες πρέπει να ολοκληρωθούν», τουίταρε μετά τα μεσάνυχτα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
Οι επίσημες δηλώσεις της Κομισιόν που αναμένονται τη Δευτέρα, πάντως, θα κινηθούν πιθανότατα στη «γραμμή» Ζάεφ, περί «μη δεσμευτικού, αλλά γνωμοδοτικού δημοψηφίσματος» -αν και η ευρεία υποστήριξη του «ναι» είναι μάλλον υπερβολή του Επιτρόπου Χαν. Χθες το βράδυ επικράτησε πάντως «παγωμάρα» στις Βρυξέλλες, αφού κανείς δεν περίμενε τόσο μικρή συμμετοχή.
Ήταν σαφές ότι η Δύση είχε ποντάρει «όλα της τα λεφτά» στο «ναι» του δημοψηφίσματος, αλλά και στην μεγάλη συμμετοχή, αφού σε όλες του τις ομιλίες, ο Πρωθυπουργός Ζάεφ μετέφερε ένα κλίμα μεγάλης αποδοχής από το λαό του. Οι προσδοκίες είχαν κάπως περιοριστεί μέσω των δηλώσεων του αντιπροέδρου των Σκοπίων Μπουγιάρ Οσμάνι την Παρασκευή, ο οποίος από τις Βρυξέλλες όπου βρέθηκε είχε δηλώσει ότι «και με 40% συμμετοχή, το δημοψήφισμα θα είναι νομιμοποιημένο».
Η συμμετοχή ήταν ακόμη πιο περιορισμένη τελικά χθες, προς απογοήτευση της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, αλλά και γενικότερα της Δύσης, που είχε μεγαλύτερες προσδοκίες για το αποτέλεσμα. «Η συμφωνία των Πρεσπών είναι πολύ κοντά στο να ναυαγήσει», σχολίασε διπλωμάτης των Βρυξελλών, προσθέτοντας ότι «η μειωμένη συμμετοχή δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να νομιμοποιήσει τις εξελίξεις στα πΓΔΜ».
«Φαίνεται τελικά ότι η έκδηλη υποστήριξη της Δύσης δεν ωφέλησε τη διαδικασία, αφού ο κόσμος εξέλαβε την στήριξη αυτή ως υπόδειξη», σχολίασε με νόημα η ίδια πηγή.
ΠΗΓΗ: news247.gr