Υπάρχει ακροδεξιά βία στη Γερμανία; Η απάντηση είναι ναι. Το ερώτημα είναι μόνο ποιες είναι οι πραγματικές της διαστάσεις. Για παράδειγμα, είναι κάτι χωριά και κάτι γειτονιές στις πόλεις, κυρίως της Σαξονίας, που θεωρούνται άβατα για όποιον έχει το θράσος είτε να είναι μελαχροινός -να είναι ή να μοιάζει ξένος δηλαδή- είτε να είναι εμφανώς εναλλακτικός ή αριστερός -να έχει ταχθεί υπέρ των προσφύγων ή ακόμη και να έχει βοηθήσει κάποιον δηλαδή- είτε να είναι Εβραίος και να του φαίνεται.
Εδώ και χρόνια εμφανίζονται ρεπορτάζ στη γερμανική τηλεόραση για τις περιοχές αυτές, εδώ και χρόνια εμφανίζονται στις επίσημες στατιστικές αυξημένα κρούσματα ακροδεξιάς και ρατσιστικής βίας. Αλλά, εάν δεν υπάρχουν νεκροί, περνάνε στα ψιλά, ενώ η προπαγάνδα της μεταμφιεσμένης Ακροδεξιάς είναι πάντα “ψεύτης Τύπος”. Επιπλέον, οι διωκτικές αρχές και οι μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας έχουν αποδείξει ότι δυσκολεύονται ιδιαίτερα να… συντονιστούν όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς βίας, επιβεβαιώνοντας συχνά το στερεότυπο ότι το κράτος είναι τυφλό από το δεξιό του μάτι. Δεν είναι τυχαίο ότι τους πήρε πάνω από μία δεκαετία να καταλάβουν ότι ήταν μια νεοναζιστική οργάνωση αυτή που δολοφονούσε μετανάστες, δεν είναι τυχαίο ότι έπρεπε να παραιτηθεί το 2012 ο προηγούμενος επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος για να ξεπλυθεί αυτή η… δυστοκία, όπως δεν είναι τυχαίο ότι ο διάδοχός του, ο Χανς Γκέοργκ Μάασεν, αναγκάζεται κι αυτός σε παραίτηση επειδή φρόντισε ουσιαστικά να καλύψει ένα νέο κρούσμα ακροδεξιάς βίας στο Κέμνιτς, χαρακτηρίζοντας το σχετικό αποκαλυπτικό βίντεο “πειραγμένο”. Που δεν ήταν, όπως αποδείχθηκε.
Συλλήψεις για τρομοκρατία
Στο Κέμνιτς, λοιπόν, συνέλαβε χθες η γερμανική αστυνομία επτά άνδρες μεταξύ 20 και 31 χρόνων με την κατηγορία ότι είχαν συστήσει μια ακροδεξιά συμμορία με κωδικό Επανάσταση Κέμνιτς. Μια συμμορία που έχει όλα τα χαρακτηριστικά τρομοκρατικής οργάνωσης, σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα Πέτερ Φρανκ. Οι νεαροί αυτοί άνδρες δεν είναι άγραφα χαρτιά. Ανήκουν σε γνωστούς κύκλους νεοναζί, χούλιγκαν και σκίνχεντ, ενώ σύμφωνα με τις αρχές σχεδίαζαν ένοπλες επιθέσεις εναντίον ξένων και πολιτικών αντιπάλων και επιχειρούσαν να αγοράσουν ημιαυτόματα όπλα.
Η ομάδα πιθανότατα ιδρύθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου, ενώ τέσσερις από τους επτά υπόπτους εκτιμάται πως συμμετείχαν σε ρατσιστική επίθεση στο Σλόσταϊχ του Κέμνιτς πριν από δύο εβδομάδες. Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία υποπτεύεται πως ετοίμαζαν ένα εντυπωσιακό τρομοκρατικό χτύπημα στις 3 Οκτωβρίου, την ημέρα που εορτάζεται η γερμανική ενοποίηση – και ότι η επίθεση στο Σλόσταϊχ ήταν ένα είδος… πρόβας πριν από την πρεμιέρα.
Επίδειξη δύναμης
Κι αυτή η επίθεση είχε τότε περάσει στα ψιλά. Μόλις χθες μάθαμε πώς έγινε. Η εν λόγω ομάδα, εφοδιασμένη με χοντρά γάντια, σπασμένα μπουκάλια και ένα μηχάνημα ηλεκτροσόκ, έκανε “περιπολία” στο νησάκι του Σλόσταϊχ και ζητούσε ταυτότητα απ’ όποιον περνούσε. Οι νεοναζί το έπαιζαν πολιτοφυλακή. Και όταν εμφανίστηκε μια μεικτή παρέα από Γερμανούς, Ιρανούς και Πακιστανούς, τους έσπασαν στο ξύλο, στέλνοντας τρεις στο νοσοκομείο. Ήταν μια επίδειξη δύναμης. Ωστόσο, η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία εκτιμά πως ήταν κάτι παραπάνω, γι’ αυτό και μετά τις χθεσινές συλλήψεις διέταξε την έρευνα πολλών διαμερισμάτων στη Σαξονία και τη γειτονική Βαυαρία. Μάλιστα, χθες οι αρχές αποκάλυψαν ότι έχουν ξεκινήσει τουλάχιστον εδώ και δέκα μέρες τις έρευνες, αρχικά λόγω της υποψίας για τη σύσταση εγκληματικής συμμορίας. Στη συνέχεια βρήκαν, όπως λένε, ενδείξεις ότι η συμμορία σχεδίαζε και τρομοκρατικά χτυπήματα. Εάν πράγματι είναι έτσι, μένει να αποδειχθεί.
Πολιτικά, η υπόθεση αυτή είναι “καυτή”. Κι αυτό διότι τόσο ο πρωθυπουργός της Σαξονίας, ο χριστιανοδημοκράτης Μίχαελ Κρέτσμερ, όσο και ο απερχόμενος επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος Μάασεν προσπάθησαν επί εβδομάδες να παρουσιάσουν τις ακροδεξιές ταραχές στο Κέμνιτς ως ήσσονος σημασίας. Χειροκροτούμενοι από τους κυριλέ ακροδεξιούς της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD). Εάν, λοιπόν, προκύψουν στοιχεία για τα τρομοκρατικά σχέδια των νεοναζί σε βάρος αλλοδαπών και ανθρώπων με διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις -και με δεδομένο ότι οι συλληφθέντες δεν ήταν άγνωστοι στις διωκτικές αρχές-, θα υπάρξουν σίγουρα υποψίες για συγκάλυψη. Υποψίες που θα πλήξουν ακόμη περισσότερο την ήδη κλονισμένη αξιοπιστία της Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος.
ΠΗΓΗ: avgi.gr