1.234 επιβεβαιωμένοι νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες, ανυπολόγιστες ζημιές. Η καταστροφή είναι τεράστια στην Ινδονησία ενώ υπάρχουν φόβοι ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι πολύ μεγαλύτερος καθώς συνεχίζεται η έρευνα για χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι εκτιμάται πως είναι παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια.
Σε ορισμένες περιοχές, τα συνεργεία δεν αναμενόταν να φτάσουν παρά μόλις σήμερα, τέσσερις μέρες μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου, που προκάλεσε τσουνάμι και περίπου 170 μετασεισμούς.
Διασώστες βρήκαν τα πτώματα 34 μαθητών μιας θεολογικής σχολής μέσα σε εκκλησία στο Σουλαουέσι, η οποία χτυπήθηκε από κατολίσθηση λάσπης, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του ινδονησιακού Ερυθρού Σταυρού, Αούλια Αριάνι.
Ακόμη 52 αγνοούνται, καθώς η ίδια δήλωσε ότι αρχικά αγνοούνταν 86 σπουδαστές σε καταυλισμό στην περιοχή Σιγκί Μπιρομάρου, που είναι εξαιρετικά δυσπρόσιτη αφού υπέστη τεράστια καταστροφή.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα» για τα μέλη του συνεργείου ήταν να φύγουν από εκεί, «με τα πόδια, μέσα στη λάσπη, κάνοντας μια διαδρομή μιάμισης ώρας μεταφέροντας ταυτόχρονα τις σορούς», εξήγησε.
Παράλληλα, περισσότεροι 50.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εκτοπιστούν από τον σεισμό στην παραθαλάσσια πόλη Παλού, όπου τα κύματα από το τσουνάμι σάρωσαν άτυχους κατοίκους, κτίρια, αυτοκίνητα κι ό,τι έβρισκαν στο πέρασμά τους.
Η οργή αυξάνεται, αφού κάτοικοι βρίσκονται για ακόμα ένα 24ωρο χωρίς φαγητό και πόσιμο νερό, ενώ η βοήθεια και ο εφοδιασμός δυσκολεύονται να φτάσουν στις πληγείσες περιοχές.
Επίσης, έχουν αναφερθεί περιστατικά λεηλασίας και υπάρχει μεγάλη έλλειψη καυσίμων με τις ουρές για βενζίνη να εκτείνονται σε χιλιόμετρα.
Χθες ξεκίνησαν οι πρώτες ομαδικές ταφές θυμάτων. Τα σώματα ορισμένων ενταφιάστηκαν σε έναν μαζικό τάφο, ο οποίος χωράει περισσότερους από 1.000 ανθρώπους.
Η τραγωδία έφερε στο φως τις ανεπάρκειες του συστήματος προειδοποίησης στην Ινδονησία, του αρχιπελάγους που βρίσκεται στο Δακτυλίδι της Φωτιάς στον Ειρηνικό, με πολύ έντονη σεισμική δραστηριότητα.
https://youtu.be/PPYWMFW4j4U
Ακατάλληλα συστήματα προειδοποίησης, έλλειψη ενημέρωσης για το πώς να ενεργήσουν οι πολίτες σε περίπτωση σεισμού και ένας στενός κόλπος που διοχέτευσε την καταστροφική ισχύ του τσουνάμι προς τις ακτές.
«Δεν εκδόθηκε καμία πληροφορία για τσουνάμι από τον σταθμό ανίχνευσης του Παλού, διότι δεν λειτουργεί» δήλωσε ο Ουίντζο Κόνγκο, ειδικός στα τσουνάμι που εργάζεται σε κυβερνητική υπηρεσία της χώρας.
Μετά τον σεισμό, η Υπηρεσία Γεωφυσικής της Ινδονησίας, που παρακολουθεί τη σεισμική δραστηριότητα, εξέδωσε συναγερμό για τσουνάμι, όμως το ήρε σχετικά σύντομα, περίπου 30 λεπτά μετά.
Οι σταθμοί καταγραφής των παλιρροϊκών κυμάτων και μοντελοποίησης των δεδομένων αποτελούν τα βασικά εργαλεία πρόβλεψης των τσουνάμι στην Ινδονησία.
Όμως, ακόμα κι αν όλοι οι σταθμοί της χώρας λειτουργούσαν, οι ειδικοί σημειώνουν ότι το πλέγμα του δικτύου είναι ανεπαρκές και ότι δεν μπορούν να εκδώσουν προειδοποίηση αρκετά σύντομα πριν από την καταστροφή, καθώς δεν εντοπίζουν τα κύματα παρά μονάχα κατά την άφιξή τους κοντά στις ακτές.
Οι προσπάθειες για τη βελτίωση του συστήματος δεν ευοδώνονται λόγω των αδυναμιών να διατηρηθεί λειτουργικός ο υπάρχων εξοπλισμός εξαιτίας γραφειοκρατικών εμπλοκών.
Έπειτα από τον σεισμό και το τσουνάμι του 2004 στα ανοικτά της Σουμάτρας που στοίχισε τη ζωή σε 220.000 ανθρώπους στην ευρύτερη περιοχή, τους περισσότερους στην Ινδονησία, περιμετρικά της χώρας τοποθετήθηκαν 22 σημαντήρες πρώιμης προειδοποίησης.
Οι αρμόδιες αρχές παραδέχθηκαν ότι δεν λειτουργούν πλέον εξαιτίας βανδαλισμών και έλλειψης χρηματοδότησης για τη συντήρησή τους.
Επιπλέον, ένα μεγάλο σχέδιο χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ που προέβλεπε την τοποθέτηση σύγχρονων ανιχνευτών τσουνάμι σε μια σεισμική ζώνη στη δυτική Ινδονησία αναβλήθηκε επ’ αόριστον.
Η Λουίζ Κόμφορτ, ειδικός φυσικών καταστροφών του πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ (ΗΠΑ) και επικεφαλής από την πλευρά των ΗΠΑ, αποκάλυψε ότι το σχέδιο αναβλήθηκε εξαιτίας της ασυμφωνίας μεταξύ των κυβερνητικών υπηρεσιών και καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση.
«Είναι πραγματικά θλιβερό και λυπηρό διότι διαθέτουμε την τεχνολογία, έχουμε τις γνώσεις, γνωρίζουμε πώς να το κάνουμε» δήλωσε η ίδια στο Γαλλικό Πρακτορείο.