Με τη ρήση του Βολταίρου ότι «τίποτα δεν είναι πιο ισχυρό από μια ιδέα που έχει ωριμάσει» απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ στα fake news περί παραίτησής του καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τη στοχοποίησή του στο πλαίσιο ενός «ειδικού πολέμου», καθώς η κυβέρνηση Ζάεφ αναζητεί συμμάχους στο εθνικιστικό στρατόπεδο ώστε να περάσει από τη Βουλή τη συνταγματική μεταρρύθμιση και προειδοποιεί ότι αν δεν τα καταφέρει, θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
«Η Μακεδονία θα τα καταφέρει. Και δεν πρόκειται να τα παρατήσω μέχρι να τα καταφέρει», σημείωσε ο Ντιμιτρόφ διαψεύδοντας (με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα) τη «διαρροή» από το υπουργείο του ενός εγγράφου με την υποτιθέμενη «παραίτησή» του. Την «είδηση» της παραίτησης Ντιμιτρόφ ως συνέπεια του «αποτυχημένου δημοψηφίσματος» μετέδωσε προχθές το βράδυ ο τηλεοπτικός σταθμός των Σκοπίων 24 News TV, προκαλώντας την άμεση διάψευση από το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο κατήγγειλε τις «κακοήθεις απόπειρες για τη διάδοση fake news» και ζήτησε την παρέμβαση εισαγγελέα. Ο υπουργός Εσωτερικών Όλιβερ Σπάσοφσκι υποσχέθηκε έρευνα σε βάθος για την υπόθεση.
Στόλτενμπεργκ: δεν υπάρχει άλλος δρόμος
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επανέλαβε χθες με έμφαση την προειδοποίηση προς την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την ένταξη στη συμμαχία, παρά μόνο η έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών και των συνταγματικών αλλαγών από το κοινοβούλιο στα Σκόπια.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενόψει της συνόδου των υπουργών Άμυνας σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, ο Στόλτενμπεργκ καλωσόρισε την καθαρή πλειοψηφία υπέρ του «ναι» στο συμβουλευτικό δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής, αν και σημείωσε -πιθανώς με δόση αυτοκριτικής- ότι «η συμμετοχή δεν ήταν τόσο υψηλή όσο ήλπιζαν πολλοί», ενώ προειδοποίησε ότι «εξαρτάται από τα Σκόπια η απόφαση για τα επόμενα βήματα. Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να υποδεχτεί τη χώρα ως το τριακοστό μέλος, αλλά ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία για το όνομα. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την ένταξη στο ΝΑΤΟ», τόνισε ο γ.γ. της συμμαχίας, καλώντας όλους τους πολιτικούς ηγέτες και τα κόμματα να συνεργαστούν «εποικοδομητικά και υπεύθυνα και να αξιοποιήσουν την ευκαιρία» και σημειώνοντας ότι οι ενταξιακές συνομιλίες θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν μέσα στον επόμενο χρόνο.
Κινητικότητα του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια
Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ θα κάνει νέα περιοδεία στα Βαλκάνια την επόμενη εβδομάδα με επισκέψεις στο Βελιγράδι, το Ζάγκρεμπ και τη Λιουμπλιάνα. Ο ίδιος ανέφερε ότι στη Σερβία θα πραγματοποιηθεί η μεγαλύτερη άσκηση πολιτικής ετοιμότητας του ΝΑΤΟ σε φυσικές καταστροφές που έχει γίνει ποτέ, με τη συμμετοχή 40 χωρών, ενώ στο Βελιγράδι θα συζητήσει και για την κατάσταση στο Κόσοβο. Ο Στόλτενμπεργκ κάλεσε όλες τις πλευρές να δείξουν ηρεμία και αυτοσυγκράτηση, ενώ τάχθηκε υπέρ του διαλόγου μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου για την επίλυση των προβλημάτων «στις σχέσεις των δύο πλευρών», σημειώνοντας ότι η ΚFOR εξακολουθεί να είναι παρούσα στο Κόσοβο με πάνω από 4.000 στρατιώτες. Η περιοδεία του γ.γ. του ΝΑΤΟ έρχεται λίγες ημέρες μετά την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, με αφορμή την επίσκεψη – πρόκληση του Κοσοβάρου Προέδρου (πρώην πρωθυπουργού και πρώην αρχηγού του UCK) Χασίμ Θάτσι στη λίμνη Γκάζιβοντε και στο στρατηγικής σημασίας υδροηλεκτρικό φράγμα της περιοχής που ελέγχεται από την τοπική αυτοδιοίκηση των Σέρβων του βορείου Κοσόβου.
Ρωσικές ενστάσεις μέσω ΟΗΕ
Επικαλούμενη το ψήφισμα 845 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (από τον Ιούνιο του 1993) και χαρακτηρίζοντας «άκυρο» το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, η Μόσχα επιχείρησε χθες να δημιουργήσει κλίμα για ενδεχόμενο βέτο στο Σ.Α., υπογραμμίζοντας ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Όπως σημειώνεται σε «σχόλιο της υπηρεσίας ενημέρωσης» που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, η χαμηλή προσέλευση, σε ποσοστό 36,8%, αποτελεί «καθαρή ένδειξη ότι οι Μακεδόνες ψηφοφόροι επέλεξαν να μποϊκοτάρουν τις λύσεις που επιβάλλονται στα Σκόπια και την Αθήνα έξωθεν -με πολιτικούς ηγέτες του ΝΑΤΟ και και κρατών-μελών της E.E. να συμμετέχουν αυτοπροσώπως σε αυτήν τη μεγάλης κλίμακας καμπάνια προπαγάνδας, παρεμβαίνοντας ανεμπόδιστα στις εσωτερικές υποθέσεις του βαλκανικού κράτους».
Υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι «ασυμβίβαστη με το διεθνές δίκαιο και το Σύνταγμα της Μακεδονίας» η Μόσχα επικαλείται την παράγραφο 3 του ψηφίσματος 845 (18/6/1993) που καλούσε τον γ.γ. του ΟΗΕ να ενημερώσει το Συμβούλιο για τα αποτελέσματα των προσπαθειών του και των συνομιλιών μεταξύ των δυο πλευρών, ώστε να επαναλάβει την εξέταση του θέματος υπό της φως της έκθεσής του.
ΠΗΓΗ: avgi.gr