Καθησυχαστικοί εμφανίζονται παράγοντες του Υπ. Οικονομικών μετά την κατακόρυφη πτώση των τιμών των τραπεζικών μετοχών. Μάλιστα πηγές του ΥΠΟΙΚ απέδιδαν την αντίδραση των αγορών σε δημοσίευμα του Bloomberg.
Οι ίδιες πηγές εμφανίστηκαν καθησυχαστικές, λέγοντας πως η σημερινή εικόνα δεν ανησυχεί την κυβέρνηση.
Το αμερικανικό πρακτορείο αναφέρει ότι οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών υποχώρησαν «εν μέσω ανησυχιών για τις κεφαλαιακές ανάγκες τους, ακόμα και την ώρα που οι μεγαλύτεροι πιστωτές φέρονται να θέτουν φιλόδοξους νέους στόχους για τη μείωση του όγκου του κακού χρέους».
Η μετοχή της Πειραιώς βυθίστηκε κατά 30% όταν ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου δήλωσε στο Reuters ότι η τράπεζα αναζητά ευκαιρίες να εκδώσει νέο χρέος για να ενισχυθεί το διαθέσιμο κεφάλαιο, γράφει το Bloomberg, το οποίο ανέφερε την Παρασκευή ότι η ΕΚΤ ζήτησε από την τράπεζα να αυξήσει τα κεφάλαιά της εντός του έτους.
Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου, ο SSM έχει ζητήσει από την Πειραιώς να αντλήσει περίπου 500 εκατ. ευρώ από την πώληση ομολόγων tier 2.
Εκτιμά δε ότι η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς βρέθηκε στο στόχαστρο, καθώς η πρόσφατη επιδείνωση της κατάστασης στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, λόγω της κλιμάκωσης της πολιτικής έντασης μεταξύ Ιταλίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντείνει την ανησυχία σχετικά με το αποτέλεσμα που θα έχουν οι προσπάθειες που θα καταβάλλει η τράπεζα για ανακεφαλαιοποίηση.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμευθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσουν το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους κατά περίπου 60% μέχρι το τέλος του 2021, επισημαίνει το πρακτορείο, προσθέτοντας ότι σήμερα προβλέπουν μια μείωση των ανοιγμάτων αυτών της τάξης του 27% μέχρι το τέλος του ερχόμενου έτους.
Που αποδίδουν οικονομικοί αναλυτές την πτώση
Το τραπεζικό sell off που καταγράφεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, “είναι συνδυασμός συγκυριακών παραγόντων και δομικών στοιχείων”, εκτιμά ο καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Μιχάλης Γκλεζάκος, σύμφωνα με δηλώσεις του στον News 24,7 στους 88,6 και στο Κεντρικό Μαγκαζίνο με τον Κώστα Σαρρηκώστα.
“Το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι ρηχό και δεν αντέχει μεγάλη προσφορά τίτλων”, εξηγεί ο κ. Γκλεζάκος, συμπληρώνοντας ότι “κάποιοι ξεφορτώνουν τραπεζικές μετοχές” στην παρούσα φάση.
Αναφορικά με το δομικό στοιχείο, ο έγκυρος καθηγητής Οικονομικών επισημαίνει ότι, σε κάθε περίπτωση “οι τράπεζες βρίσκονται σε κατάσταση που τα φέρνουν δύσκολα πέρα”. Όπως υπογράμμισε, το πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια παραμένει υπαρκτό για τις τράπεζες, γεγονός που σημαίνει ότι “μεγάλο μέρος της κερδοφορίας τους είναι αναβαλλόμενος χώρος”.
“Η αβεβαιότητα για την κερδοφορία των τραπεζών μεταφράζεται σε ανησυχία για την κεφαλαιακή τους επάρκεια”, ανέφερε ο κ. Γκλεζάκος, τονίζοντας ότι η κατάσταση αυτή δημιουργεί ένα “κοκτέιλ εκρηκτικό”.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Γκλεζάκος εμφανίστηκε καθησυχαστικός, υπογραμμίζοντας ότι “Δεν είναι τόσο ανησυχητική η εικόνα για την οικονομία μας και την προοπτική της”. Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι η κατάσταση αυτή “θα συνεχίσει να είναι δύσκολη αλλά θα εκτονωθεί τις επόμενες μέρες”.