Με πολύ σαφή επιχειρηματολογία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης υποστήριξε εκ νέου ότι εφόσον η συμφωνία των Πρεσπών συνδεθεί με κάποιο “τερτίπι” με διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης, αυτή η ψήφος εμπιστοσύνης θα πρέπει να δοθεί στην κυβέρνηση.
Μάλιστα, τόνισε, θα πρέπει να στηριχτεί σε αυτή την περίπτωση όχι μόνο από το Ποτάμι, αλλά και από άλλους, διότι εάν η συμφωνία κυρωθεί στην ΠΓΔΜ και δεν περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο, η χώρα θα αντιμετωπίσει τεράστιους κινδύνους από τη διεθνή απομόνωση που θα υποστεί. Ο Σπ. Δανέλλης διευκρίνισε ότι η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης είναι προσωπική θέση του, δεδομένου ότι το Ποτάμι έχει αποφασίσει την υπερψήφιση της συμφωνίας στη Βουλή, ωστόσο αποσυνδέει αυτή τη στήριξη με το ενδεχόμενο να παράσχει επιπλέον και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ. Σε κάθε περίπτωση, προανήγγειλε ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι η πρότασή του στο Ποτάμι προκειμένου να πείσει το κόμμα του ότι εάν χρειαστεί, θα πρέπει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης για να μη χαθεί η ευκαιρία της επίλυσης.
Χωρίς δεύτερη σκέψη
“Η αντιμετώπιση του ‘Μακεδονικού’ είναι ταυτοτικό ζήτημα για τα κόμματα” δήλωσε (ΕΡΤ1) ο Σπ. Δανέλλης, εξηγώντας παράλληλα και τη διαφοροποίηση του Ποταμιού από τη στάση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Στο ερώτημα πώς θα πρέπει να πράξει το Ποτάμι αν η συμφωνία συνδυαστεί με πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, είπε ότι η προσωπική άποψή του είναι ότι λόγω της σοβαρότητας του ζητήματος “δεν πρέπει να έχουμε δεύτερη σκέψη”. Υπογράμμισε ότι “η εθνική απομόνωση θα είναι εθνική ήττα που δεν θα μπορούμε να διαχειριστούμε” και ανακοίνωσε ότι υπό αυτό το πρίσμα θα επιχειρήσει να πείσει το κόμμα του.
Είπε ότι από το συνέδριο του Νοεμβρίου θα κριθεί η βιωσιμότητα και η ταυτότητα του Ποταμιού. Άφησε να εννοηθεί ότι αν το συνέδριο δείξει ότι τα στελέχη και ο κόσμος του κόμματος έχουν άλλες επιλογές ο καθένας, “εκεί ο καθένας αναπροσδιορίζει αν εκφράζεται πολιτικά”.
Αντίδραση Αμυρά
Οι δηλώσεις Δανέλλη προκάλεσαν την αντίδραση του Γ. Αμυρά, ο οποίος στο παρελθόν έχει δηλώσει κατά της συμφωνίας, με τη στάση του στην ψηφοφορία για την κύρωσή της να παραμένει ερώτημα. “Δεν υπάρχει βουλευτής του Ποταμιού που θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συνδεόμενη με τη συμφωνία των Πρεσπών για το ‘Μακεδονικό’”. “Δεν βλέπω ούτε έναν βουλευτή μας να είναι πρόθυμος να αυτοακυρωθεί μεγαλοπρεπώς όταν πριν από τέσσερις μήνες όλοι μας υπερψηφίσαμε την πρόταση δυσπιστίας σε βάρος της κυβέρνησης. Είναι αδύνατον να πας από το άσπρο στο μαύρο” πρόσθεσε. Υπενθυμίζεται ότι κατά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής από το Ποτάμι ο Σπ. Δανέλλης είχε δηλώσει ότι αυτό δεν ισχύει και για τη συμφωνία για το «Μακεδονικό».
ΠΗΓΗ: avgi.gr