Η Γερμανία και οι ΗΠΑ μοιράζονται «τους ίδιους στόχους» ως προς το Ιράν, όμως αποκλίνουν στις μεθόδους, διαβεβαίωσε την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας. «Σε τελευταία ανάλυση, έχουμε τους ίδιους στόχους όσον αφορά το Ιράν», είπε ο Μάας στον Τύπο έπειτα από μια συνάντηση διάρκειας σχεδόν μίας ώρας με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο. «Μολονότι έχουμε διαφορετικές απόψεις, θέλουμε στενή συνεργασία», συμπλήρωσε.
Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αποσύρθηκε τον Μάιο από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που είχε συναφθεί το 2015 ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και την Τεχεράνη, επικρίνοντας το ότι είναι κατ’ αυτήν υπερβολικά ελαστική και δεν συμπεριέλαβε το ιρανικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων, αλλά και τον ρόλο της Ισλαμικής Δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή, τον οποίο χαρακτηρίζει «αποσταθεροποιητικό».
Η Ουάσινγκτον επαναφέρει σε ισχύ κατά φάσεις όλες τις αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις οι οποίες είχαν αρθεί στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, του λεγόμενου Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ). Τα άλλα μέρη της συμφωνίας, αρχής γενομένης από τα ευρωπαϊκά κράτη (Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο) αποδοκίμασαν την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν και προσπαθούν να διατηρήσουν σε ισχύ πάση θυσία τη συμφωνία του 2015, που είναι το μόνο μέσο, κατά τη δική τους άποψη, για να εμποδιστεί η Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο. Εάν το Ιράν αθετήσει τις υποσχέσεις του και αρχίσει ένα πρόγραμμα για την απόκτηση πυρηνικών όπλων, «αυτό θα δημιουργήσει κίνδυνο ένοπλης σύρραξης στην περιοχή», προειδοποίησε ο Χάικο Μάας, στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών.
Οι ΗΠΑ τερμάτισαν τη Συνθήκη Φιλίας με το Ιράν
Εν τω μεταξύ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ΗΠΑ τερματίζουν τη Συνθήκη Φιλίας του 1955 με το Ιράν. «Ανακοινώνω ότι οι ΗΠΑ τερματίζουν τη Συνθήκη Φιλίας του 1955 με το Ιράν», δήλωσε ο Πομπέο στους δημοσιογράφους.
Νωρίτερα σήμερα οι δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου δικαίωσαν την Τεχεράνη, που είχε υποστηρίξει πως οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τον Μάιο από την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παραβιάζουν τους όρους της Συνθήκης Φιλίας του 1955 μεταξύ των δύο χωρών. Ταυτόχρονα διέταξε τις Ηνωμένες Πολιτείες να διασφαλίσουν ότι οι κυρώσεις σε βάρος του Ιράν δεν θα έχουν επιπτώσεις στην ανθρωπιστική βοήθεια ή στην ασφάλεια της πολιτικής αεροπορίας.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίζει να χορηγεί ανθρωπιστική βοήθεια στο Ιράν, αλλά η Τεχεράνη σπαταλά τα χρήματα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για τη βοήθεια των Ιρανών πολιτών.
Παράλληλα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατηγόρησε το Ιράν ότι κρύβεται πίσω από τις απειλές στις αμερικανικές αποστολές στο Ιράκ.
Η Τεχεράνη δηλώνει ότι αντιμετωπίζει την Ουάσινγκτον ως «παράνομο καθεστώς» μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συνθήκη Φιλίας του 1955
Η Τεχεράνη αποκάλεσε «παράνομο καθεστώς» τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να τερματίσει τη Συνθήκη Φιλίας του 1955 μεταξύ των δύο χωρών.
Η ανακοίνωση του τερματισμού της Συνθήκης αυτής έγινε νωρίτερα σήμερα από τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ακολούθησε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου που δικαίωσε το Ιράν και διέταξε τις ΗΠΑ να διασφαλίσουν ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης δεν θα έχουν επιπτώσεις στην ανθρωπιστική βοήθεια ή στην ασφάλεια της πολιτικής αεροπορίας.
«Σήμερα, οι ΗΠΑ αποχώρησαν από την αμερικανο-ιρανική συνθήκη, αφού το ΔΠΔ τους διέταξε να σταματήσουν να παραβιάζουν αυτή τη συνθήκη, τιμωρώντας τον λαό του Ιράν. Παράνομο καθεστώς», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «ήττα για το Ιράν» την απόφαση του Δικαστηρίου παρόλο που διέταξε τις ΗΠΑ να αναστείλουν τις κυρώσεις εις βάρος ανθρωπιστικών αγαθών, καθώς η δικαστική απόφαση «δικαίως απέρριψε όλους τους αβάσιμους ισχυρισμούς του Ιράν» να αναστείλει ευρύτερα τις κυρώσεις των ΗΠΑ.