Συντονισμένη υποτιμητική κερδοσκοπία φαίνεται να υποκρύπτεται πίσω από σενάρια που «βύθισαν» χθες στο Χρηματιστήριο τον τραπεζικό δείκτη και τα οποία επαΐοντες περί την κεφαλαιαγορά και αρμόδιοι χαρακτήρισαν ως «αστήρικτα». Συγχρόνως, μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι, όπως η Morgan Stanley, θεωρούν «υπερβολική» τη σημειωθείσα μαζική πώληση («sell off») μετοχών.
Οι τιμές των μετοχών του τραπεζικού κλάδου υποχώρησαν στη χθεσινή συνεδρίαση ακόμη και σε διψήφια ποσοστά. Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν οι μετοχές της Πειραιώς (-21%) και της Eurobank (-14,7%), ενώ ηπιότερες ήταν αυτές που καταγράφηκαν για Εθνική (-5,49%) και Alpha Bank (-3,28%). Ο κλαδικός δείκτης έχασε στο κλείσιμο ποσοστό 8,78% υποχωρώντας στις 506,26 μονάδες και ενώ ενδοσυνεδριακά έπεφτε ακόμη και κατά 11%.
Όσον αφορά τον γενικό δείκτη, αυτός έκλεισε στις 666,84 μονάδες, χάνοντας ποσοστό 2,10%, ενώ ενδεικτικό του φαινομένου του «sell off» ήταν ότι οι συναλλαγές, οι οποίες σε «νορμάλ» συνεδριάσεις κυμαίνονται περίττα 35 εκατ. ευρώ, χθες ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ και ανήλθαν σε 100.804.624 ευρώ, καθώς 74.906.270 τεμάχια μετοχών άλλαξαν χέρια.
Χωρίς λογική βάση
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το χθεσινό κύμα μαζικών πωλήσεων δεν έχει λογική βάση, καθώς δεν έχει αλλάξει τίποτε στην πραγματική κατάσταση είτε των τραπεζών είτε της οικονομίας γενικότερα. Έκαναν λόγο για υποτιμητική κερδοσκοπία «δείχνοντας» κατά βάση τους λεγόμενους «σορτάκηδες», οι οποίοι δεν επενδύουν, αλλά κερδοσκοπούν με εξαιρετικά βραχυχρόνιες συναλλαγές.
Άλλοι πάλι έκαναν λόγο για αναπαραγωγή κάποιων μεμονωμένων αναφορών, όπως λ.χ. της Goldman Sachs, προθέτοντας ότι ερμηνεύτηκαν με εσφαλμένη ανάγνωση από πολλούς που μιλούν για θέμα που δεν γνωρίζουν και με τρόπο που μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά, συνιστώντας σε όλους να δείχνουν «μεγάλη προσοχή». Χαρακτηριστικό είναι ότι, παρότι η Goldman Sachs σημείωσε ότι υπάρχει θετικό περιβάλλον για τις τράπεζες να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ή ότι υπάρχει ισχυρό οικονομικό μομέντουμ με ανάκαμψη της στεγαστικής αγοράς για πρώτη φορά σε μια δεκαετία, με αυξανόμενη δευτερογενή αγορά κόκκινων δανείων και με ελέω ηλεκτρονικών πλειστηριασμών καλύτερη κουλτούρα αποπληρωμής, οι κερδοσκόποι στάθηκαν σε άλλα σημεία, όπως την περιορισμένη ικανότητα του τραπεζικού κλάδου να αντέξει οποιοδήποτε σοκ (εσωτερικό ή εξωτερικό, οικονομικής ή πολιτικής φύσεως).
Ακόμη, αρμόδιοι διέψευσαν και τα περί «εταιρειών ειδικού σκοπού» για έμμεση κρατικοποίηση τραπεζών που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Υπερβολικές οι ανησυχίες
Υπερβολικές θεωρεί η Morgan Stanley τις ανησυχίες για τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών. Ωστόσο, επισημαίνει ότι η πλεονάζουσα προσφορά πιθανό να συνεχιστεί ωσότου:
– Πρώτον, υπάρξει περισσότερη διαύγεια για το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της Πειραιώς.
– Δεύτερον, αποκαλύψουν οι τράπεζες τους στόχους για μείωση των NPEs έως το 2021 και τη συμμετοχή των πωλήσεων και διαγραφών.
Η Πειραιώς σε τροχιά έκδοσης χρέους
Και ενώ η Morgan Stanley αναφερόταν στην Πειραιώς, τα σχέδια της τράπεζας για έκδοση χρέους που θα ενισχύσει τα κεφάλαιά της εισέρχονται σε τροχιά υλοποίησης. Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου στο Reuters, «στόχος του σχεδίου είναι η ενίσχυση του ισολογισμού της τράπεζας και η αύξηση της κεφαλαιακής βάσης της. Η τράπεζα έχει κάνει σημαντική πρόοδο σε όλα τα μέτωπα όσον αφορά την εφαρμογή του σχεδίου». Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Πειραιώς, που έχει υποβληθεί στους επόπτες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, περιλαμβάνει την έκδοση χρέους, μεταξύ άλλων μέτρων, αναφέρει το πρακτορείο. Και πρόσθεσε ότι η Πειραιώς βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τις εποπτικές αρχές και παρακολουθεί τις κεφαλαιαγορές για ευκαιρία έκδοσης μέσου άντλησης κεφαλαίων που περιλαμβάνεται στο σχέδιο. Δήλωσε δε ότι η Πειραιώς έχει αυξήσει τη βάση των καταθέσεών της κατά περίπου 2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και έχει μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κατά περισσότερο από 5 δισ. ευρώ.
Εξάλλου, κύκλοι της αγοράς αναρωτήθηκαν με αφορμή τη μεγάλη υποχώρηση των τιμών των τραπεζικών μετοχών, γιατί οι αρχές δεν ενεργοποιούν «market makers» να εξισορροπούν σε ανάλογες περιπτώσεις μέσω αγοραπωλησιών τις αφύσικα μεγάλες διακυμάνσεις.
ΠΗΓΗ: avgi.gr