Με εταιρεία ειδικού σκοπού και με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, σχεδιάζει η κυβέρνηση να «ελαφρύνει» τις τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο και μετά από σχετική πρόταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η κυβέρνηση διερευνά την δυνατότητα ενός APS ως ένα μικρό κομμάτι μόνον, της συνολικής στρατηγικής της κυβέρνησης για τη μείωση των κόκκινων δανείων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πρόκειται για ένα εναλλακτικό μοντέλο αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων (αντί της Bad Bank) που εφαρμόστηκε σε άλλες χώρες, αλλά θέλει ιδιαίτερη προσοχή στον χειρισμό για να μην θεωρηθεί παράνομη κρατική ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών.
Σε περίπτωση που εφαρμοστεί μια τέτοια λύση, αντί να τα κόκκινα δάνεια να δοθούν σε ένα fund, η τράπεζα μπορεί να τα δώσει σε μια «ειδικού σκοπού» εταιρία, που θα έχει την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, το μοντέλο APS (Asset Protection Schemes), συμπεριλαμβάνεται στο “εγχειρίδιο” της ΕΚΤ. Αυτές οι εταιρίες ειδικού σκοπού θα παίρνουν τα “κόκκινα” δάνεια και θα δίνουν ομόλογα -με το ανάλογο discount- τα οποία θα έχουν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.
Αυτή η λύση υποκαθιστά τα Funds και την Bad Bank αλλά βάζει το δημόσιο στη θέση του εγγυητή, οπότε πρέπει να πιστοποιηθεί και από τις ευρωπαϊκές αρχές, ότι δεν συνιστά παράνομη κρατική ενίσχυση.
Το δημοσίευμα του Bloomberg
Η δημιουργία «οχημάτων» που θα αναλάβουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (τύπου bad bank) εξετάζει η Ελλάδα μετά από ένα sell off (την Τετάρτη) στις τραπεζικές μετοχές που έδειξε ξεκάθαρα πόσο αμφίβολη είναι στα μάτια των επενδυτών η ευρωστία του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, γράφει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο τρεις πηγές με γνώση του θέματος.
Σύμφωνα με το σχέδιο, οι λεπτομέρειες του οποίου βρίσκονται ακόμη υπό επεξεργασία, η Ελλάδα θα δημιουργήσει ένα Σύστημα Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων (Asset Protection Scheme), το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να ξεφορτωθούν μέρος των κόκκινων δανείων τους σε Οχήματα Ειδικού Σκοπού (Special Purpose Vehicles), βγάζοντάς τα από τους ισολογισμούς τους.
Τα SPVs θα εκδίδουν ομόλογα, κάποια εγγυημένα από το κράτος, και θα τα πουλούν σε επενδυτές, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Τα εν λόγω ομόλογα θα κινούνται στην αγορά, έτσι ώστε να αποκτήσει βάθος η ελληνική αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο μετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, βρίσκεται σε επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αντιμετωπίσει τυχόν ανάγκες κρατικής ενίσχυσης, ενώ βρίσκεται σε επαφή και με τον εποπτικό μηχανισμό του SSM της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Παρότι κάποιες πτυχές του σχεδίου δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, μία από τις πηγές που επικαλείται το Bloomberg ανέφερε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο θα μπορούσε να μειώσει το φορτίο των κόκκινων δανείων που βαρύνουν τις ελληνικές τράπεζες έως και κατά 15 δισ. ευρώ, από 88,6 δισ. ευρώ που ήταν συνολικά, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των τεσσάρων τραπεζών, στο τέλος του Ιουνίου.
Αν και το θέμα της λεγόμενης «bad bank» έχει εξεταστεί και απορριφθεί κατά το παρελθόν από τους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας, σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Κύπρος έχουν γίνει διάφορες ρυθμίσεις.
Πηγή: protothema.gr, mononews.gr