«Η στήριξη των ανέργων, τα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας, οι ειδικές στοχεύσεις στη νεανική ανεργία, είναι μέρος του συνολικότερου πολιτικού σχεδιασμού της κυβέρνησης στον τομέα της εργασίας, που έχει ως στόχο να φέρει στο επίκεντρο της επόμενης μέρας τον εργαζόμενο. Αυτή είναι, εξάλλου, και η βασική προϋπόθεση για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη» υπογράμμισε η Έφη Αχτσιόγλου.
Όπως τόνισε, «η ανάκαμψη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας πρέπει να συνοδεύονται από τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας με όρους και κανόνες που θα εξασφαλίζουν ότι οι παραγωγοί του πλούτου θα απολαμβάνουν μια όσο το δυνατόν δικαιότερη κατανομή του», προσθέτοντας ότι «επιδίωξή μας είναι η δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας, η ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης των εργαζομένων, η βελτίωση του εισοδήματός τους και η καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας».
Η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης, αλλά και στην επέκταση (ήδη έχουν επεκταθεί επτά) των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων που καλύπτουν συνολικά 190.000 εργαζόμενους και συνεπάγονται άμεσες αυξήσεις για δεκάδες χιλιάδες.
«Επιταχύναμε τη διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού, η οποία ξεκίνησε ήδη στα τέλη Σεπτεμβρίου, και τον Ιανουάριο του 2019 θα αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό, καταργώντας ταυτόχρονα τον υποκατώτατο για τους νέους. Η προσπάθειά μας για τη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων, την προστασία και την ενίσχυση των δικαιωμάτων τους είναι διαρκής και έχει αποτυπωθεί με συγκεκριμένες ενέργειες και θεσμικές παρεμβάσεις. Στόχος μας είναι να αποδεικνύουμε καθημερινά στην πράξη ότι η έξοδος από τα Μνημόνια και τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής δεν είναι μια τυπική διαδικασία, αλλά η ουσιαστική μετάβαση σε μια νέα περίοδο ανάκτησης δικαιωμάτων για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία» υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας.
Εστιάζοντας επιγραμματικά στις παρεμβάσεις του υπουργείου για την τήρηση των νομιμότητας στην αγορά εργασίας, αναφέρθηκε:
α) Στην τήρηση των ωραρίων εργασίας, τη δήλωση των υπερωριών, την καταβολή των μισθών, την προστασία των εργαζομένων στις εργολαβίες.
β) Στη θεσμοθέτηση μέτρων καταπολέμησης της απλήρωτης εργασίας. “Προβλέψαμε ότι οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που πτωχεύουν θα είναι οι πρώτοι που θα ικανοποιούν τις απαιτήσεις τους και θα παίρνουν πρώτοι τα δεδουλευμένα τους”.
γ) Στην αλλαγή του προστίμου για την αδήλωτη εργασία συνδέοντάς το με κίνητρα πρόσληψης του αδήλωτου εργαζόμενου.
δ) Στην εντατικοποίηση των ελέγχων για την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία με στόχευση στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας.
ΠΗΓΗ: avgi.gr