«Σοβαρός και νηφάλιος προβληματισμός», «ύπαρξη εμπιστοσύνης» κι «ειλικρίνεια των προθέσεων» απαιτούνται στη συζήτηση για αλλαγή των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, όπως τόνισε ο μητροπολίτης Κηφισιάς Κύριλλος στη σχετική εισήγησή του προς την Ιερά Σύνοδο.
Πάντως, ο Κύριλλος τάχθηκε ουσιαστικά εναντίον της αναθεώρησης υποστηρίζοντας ότι το καθεστώς των διακριτών ρόλων Εκκλησίας – Πολιτείας είναι «σαφέστατα οριοθετημένο για τα δεδομένα της ελληνικής κοινωνίας» από το σύνταγμα κι ότι η ιστορική εμπειρία εφαρμογής του «αποδεικνύει ότι δεν έβλαψε ούτε την ελληνική κοινωνία ούτε τα δικαιώματα των άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων».
Ο Κύριλλος επισήμανε την πρόταση της Εκκλησίας για την «εισαγωγή γενικής νομοθετικής ρήτρας» για τη νομική φύση των σχέσεων Εκκλησίας – Πολιτείας. Η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση θα έχει ως στόχο «την εναρμόνιση προς το σύγχρονο περιεχόμενο των αρχών της θρησκευτικής ελευθερίας και της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους» και θα αποτελεί «τεκμήριο ερμηνείας του νομοθέτη για το νόημα διατάξεων υπερνομοθετικής ισχύος», όπως το σύνταγμα και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο Κύριλλος εκτίμησε ότι με τη νομοθέτηση της ρύθμισης «δεν θα απαιτηθεί καμία αλλαγή στο status quo του ισχύοντος συνταγματικού πλαισίου».
Ο Κύριλλος ισχυρίστηκε ότι, «εκτός από ακραίες και μεμονωμένες φωνές που ζητούν διαχωρισμό Εκκλησίας – Πολιτείας», οι περισσότερες από τις προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση «συντείνουν είτε στον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων είτε στον εξορθολογισμό τους ή και στον καθορισμό του συστήματος διάκρισης αρμοδιοτήτων». Ο Κύριλλος ανέτρεξε στη περίοδο της σύνταξης του ισχύοντος συντάγματος υποστηρίζοντας ότι σε σχέση με τις αναφορές των προηγούμενων συνταγμάτων στις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας ήταν «λιγότερο ριζοσπαστικό από τον (πλήρη) χωρισμό κράτους και Εκκλησίας, αλλά πάντως ένα ισχυρό βήμα προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης των σχέσεων».
ΠΗΓΗ: avgi.gr