«Αυτό σημαίνει ότι κοιτάς όχι μόνο σε χρηματιστηριακές και τράπεζες έχουν δοθεί εντολές, αλλά πιο πίσω, το ποιοι ήταν οι εντολείς που είπαν στις τράπεζες να πουλήσουν» είπε ο Χαράλαμπος Γκότσης
Ερευνάται ήδη το ποιοι ήταν οι εντολείς των συναλλαγών που προκάλεσαν τις μεγάλες πιέσεις στους ελληνικούς τραπεζικούς τίτλους, εφόσον εντοπιστεί χειραγώγηση θα υπάρξουν κυρώσεις και ανακοίνωση, είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.
«Από τις 20 Αυγούστου περίπου, όταν ξεκίνησε η πτωτική πορεία, έχουμε δώσει εντολή να παρακολουθούνται οι μετοχές. Τις τελευταίες ημέρες, είχαμε δώσει εντολή στην Διεύθυνση Εποπτείας -ήδη πριν γίνει η σύσκεψη στο Μαξίμου- για έρευνα σε βάθος. Αυτό σημαίνει ότι κοιτάς όχι μόνο χρηματιστηριακές και τράπεζες έχουν δοθεί εντολές, αλλά πιο πίσω, το ποιοι ήταν οι εντολείς που είπαν στις τράπεζες να πουλήσουν. Αυτό δεν γίνεται σε μία ημέρα. Κάποια στιγμή θα έχουμε αποτελέσματα. Πρέπει, όταν γίνει η εκκαθάριση, να πας πίσω στους εντολείς», είπε ο κ. Γκότσης.
Όπως διευκρίνισε, αυτό «δεν αφορά το short-selling, το short-selling επιτρέπεται. Αυτό που έχει σημασία είναι να μην «στήνονται» εντολές που να «μυρίζουν» χειραγώγηση … υπάρχει μία μελέτη που πρέπει να γίνει. Εφόσον λοιπόν υπάρχουν περιπτώσεις που θα παραπέμπουν σε χειραγώγηση, να ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι εκεί θα υπάρξουν κυρώσεις και ανακοίνωση».
Νωρίτερα, ο κ. Γκότσης ξεκαθάρισε ότι δεν υφίσταται θέμα αναστολής διαπραγμάτευσης σε αυτή την περίπτωση, καθώς «εάν προχωρούσαμε σε αναστολή διαπραγμάτευσης κάθε φορά που υπάρχει απότομη διακύμανση μετοχής, θα είχαμε τρελάνει και το Χρηματιστήριο και τους επενδυτές και την οικονομία. Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι», ενώ υπογράμμισε ότι «λειτουργούμε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Δικαίου, έχουμε ενσωματώσει όλες τις ευρωπαϊκές Οδηγίες προστασίας επενδυτών και αγοράς».
Παρέμβαση μπορεί να γίνει «σε μία περίπτωση μόνο, όταν απειλείται η αγορά … θα έπρεπε κάθε 15-20 ημέρες σε μία αγορά σαν την δική μας, που πλέον δεν ανήκει στις ώριμες αγορές και οι διακυμάνσεις είναι πιο συνήθεις, θα έπρεπε κάθε τόσο να αναστέλλουμε την διαπραγμάτευση μετοχών. Αυτό δεν θα ήταν χρηματιστήριο», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Κατά τον ίδιο, θα πρέπει πρώτον, «όταν αποκαλύπτεται μία τέτοια ιστορία, ο πέλεκυς θα πρέπει να είναι πάρα πολύ βαρύς και από εμάς και από την Δικαιοσύνη, ώστε να μην υπάρχουν μιμητές και δεύτερον, να ενισχύσουμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς με τα μέσα που χρειάζονται, ώστε να κάνουν ακόμη μεγαλύτερους ελέγχους».
Στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς «δεν έχουμε όλο το προσωπικό που θέλουμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε προσωπικό που να ανταποκρίνεται» στις ανάγκες. «Έχουμε ζητήσει επιπλέον προσωπικό επανειλημμένα και είμαστε στη διαδικασία να πάρουμε κάποιους … ενώ είμαστε Ανεξάρτητη Αρχή με δικό μας προϋπολογισμό, δεν μπορούμε να προσλάβουμε αυτούς που θα θέλαμε», όπως ανέφερε.
ΠΗΓΗ: avgi.gr