Συζήτηση βάσει της έκθεσης για τις πρόωρες προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στη Τουρκία τον Ιούνιο, έγινε στην τρέχουσα φθινοπωρινή Κοινοβουλευτική Σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Η Α. Καββαδία, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας και μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων, τόνισε πως «το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς είναι ότι η δημοκρατία στην Τουρκία βρίσκεται σε σοβαρότατη κρίση. Οι θεμελιώδεις δημοκρατικές ελευθερίες, όπως η ελευθερία του Τύπου, η ελευθερία του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι, η συνδικαλιστική ελευθερία, η ελευθερία της έκφρασης και η ακαδημαϊκή ελευθερία, δέχθηκαν επίθεση με ραγδαίες υποχωρήσεις σε όλα τα επίπεδα».
Αναφερόμενη στο παράδειγμα των διώξεων κατά Κούρδων αντιφρονούντων με το πρόσχημα του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» και τις δολοφονικές επιθέσεις, η Α. Καββαδία υπογράμμισε πως αρκεί πλέον να θεωρηθεί ότι κάποιο σχόλιο «προσβάλλει το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας» για να κινηθεί δίωξη κατά οποιουδήποτε δημοσιογράφου ή καθηγητή πανεπιστημίου.
«Η τελευταία εκδήλωση αυτής της αυταρχικότητας είναι η μαζική άρση της ασυλίας 138 βουλευτών, κυρίως μελών της φιλοκουρδικής αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων και 50 βουλευτών του HDP. Του κόμματος που, έχοντας επιβιώσει από τις ανελέητες εναντίον του επιθέσεις σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις και έχοντας συγκεντρώσει στους κόλπους τους ευρύτερες αριστερές, δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις της χώρας, είναι στην πραγματικότητα ό,τι πλησιέστερο σε δημοκρατική αντιπολίτευση υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Τουρκία».
Χαρακτήρισε την εικόνα αυτή της Τουρκίας ασύμβατη με αυτήν ενός κράτους μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης που επιδιώκει μάλιστα την ένταξή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση καλώντας τη Τουρκία, για το ίδιο της συμφέρον, να προσαρμοστεί στα πρότυπα του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη δημοκρατία και τη συνταγματική νομιμότητα.
«Πραγματική ειρήνη δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο μέσα από δημοκρατία, δικαιοσύνη και κράτος δικαίου», τόνισε εξάλλου.
Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφερόμενος στη τροποποίηση του τουρκικού Συντάγματος που εισήγαγε ένα υβριδικό Προεδρικό σύστημα, στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης της Τουρκίας και στην κατά συνέπεια επιφυλακτική στάση του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπογράμμισε πως «πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση, να επισημαίνουμε συνεχώς τα προβλήματα και να εφαρμόζουμε θεσμική πίεση και διάλογο για να διασφαλίσουμε την εγκυρότητα των αρχών και των θεσμικών εγγυήσεων της ευρωπαϊκής νομικής και πολιτικής κουλτούρας. Πρώτα από όλα», συνέχισε, «προς όφελος της ίδιας της Τουρκίας την ευημερία των πολιτών της, αλλά και για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά.
ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ