Αναθεωρεί προς τα πάνω την εκτίμησή του για την ανάπτυξη της οικονομίας της Ελλάδας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο προβλέπει πλέον ανάπτυξη 2,4% για το 2019. Η πρόβλεψη αυτή είναι αναθεωρημένη επί τα βελτίω κατά +0,6%, καθώς τον Απρίλιο του 2018 το Ταμείο εκτιμούσε ότι η ανάπτυξη φέτος θα ανερχόταν στο 1,8%.
Η πρόβλεψη περιλαμβάνεται στην έκθεσή του ΔΝΤ για την Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική (World Economic Outlook) που παρουσίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Μορίς Όμπστφελντ στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου του οργανισμού στο Μπαλί της Ινδονησίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2% το τρέχον έτος και κατά 2,4% για το 2019. Σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, το Ταμείο εκτιμά ότι η άνοδος του ΑΕΠ θα κινηθεί στο 1,2% έναντι του 1,9% που είχε υπολογίσει στις εαρινές του προβλέψεις.
Ωστόσο το Ταμείο αναθεωρεί επί τα χείρω την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη, την οποία πλέον υποβιβάζει από το 3,9% στο 3,7% για την περίοδο 2018-2019.
Για το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας, το ΔΝΤ προβλέπει πως θα διαμορφωθεί στο 0,8% του ΑΕΠ το τρέχον έτος, ενώ για το 2019 διαβλέπει αύξηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, εκτιμώντας ότι θα κυμανθεί στο 0,4% του ΑΕΠ.
Επιπλέον, η έκθεση του Ταμείου προβλέπει συνεχιζόμενη, σταδιακή μείωση της ανεργίας, Ειδικότερα, το ΔΝΤ υπολογίζει ότι το τρέχον έτος το ποσοστό της ανεργίας θα μειωθεί κατά 1,6% από το 2017 (21,5%) και θα κυμανθεί στο 19,9%, ενώ το 2019 εκτιμά ότι το ποσοστό θα μειωθεί περισσότερο στο 18,1%.
Για τον πληθωρισμό, το ΔΝΤ υπολογίζει ότι θα κυμανθεί στο 0,7% για το 2018, ενώ για το 2019 προβλέπει αύξηση στο 1,2%.
Δυο ενδιαφέροντα σημεία της έκθεσης, στα οποία γίνεται αναφορά και στην Ελλάδα, είναι οι ενότητες που εξετάζουν την πτώση του ΑΕΠ σε περιόδους οικονομικής κρίσης αλλά και οι δημογραφικές πιέσεις στην οικονομία από τις επιπτώσεις της υπογεννητικότητας.
Όπως σημειώνει η έκθεση, η πρόσφατη παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση προκάλεσε μεγάλες μειώσεις στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ ορισμένων χώρων. Η ανάκαμψη, ωστόσο, που ακολούθησε στάθηκε σε πολλές περιπτώσεις ανεπαρκής για την αποκατάσταση του συγκεκριμένου δείκτη. Επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι η μείωση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ των Ελλήνων τα χρόνια της κρίσης ανήλθε συνολικά στο 26%.
Για το θέμα της υπογεννητικότητας, οι συντάκτες της έκθεσης υπογραμμίζουν ότι σε κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υπέστησαν διπλή ύφεση, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, ο δείκτης γεννητικότητας μειώθηκε από το 1,5% το 2008 στο 1,3% το 2016. Ο συγκεκριμένος δείκτης θεωρείται σημαντικός επειδή το ΔΝΤ εκτιμά ότι τα συνεχιζόμενα χαμηλά ποσοστά γεννητικότητας θα επηρεάσουν μελλοντικά την εισροή εργατικού δυναμικού και έτσι να εξασθενήσουν την αναπτυξιακή πορεία μιας οικονομίας σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.
Σε ειδικό κεφάλαιο μνημονεύονται 133 χώρες οι οποίες υπέστησαν πολύ μεγάλη μείωση του ΑΕΠ τους σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα .
Στην λίστα αυτά από την ΕΕ συμμετέχει – φυσικά – η Ελλάδα με απώλεια 26% στο ΑΕΠ της χωρίς να έχει κάποιο πόλεμο ενταγμένη σε ένα ισχυρό νόμισμα και μόνο λόγω της μακροχρόνια δημοσιονομικής ανισορροπίας και δίδυμων ελλειμμάτων. Αυτή την φορά δεν γίνεται καμία αναφορά σε τυχόν λάθη από το Ταμείο.
- Την ίδια ακριβώς απώλεια στο ΑΕΠ της ( 26% ) είχε και η Αργεντινή κατά την οικονομική κρίση 1980 -1990 ενώ η δεύτερη κρίση την περίοδο 1998 -2022 μείωσε το ΑΕΠ της χώρας κατά 22%/
- Η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα με μεγάλη απώλεια στο ΑΕΠ της ( -33% ) ήταν η Κύπρος κατά την περίοδο 1973 -1975 λόγω της εισβολής του Αττίλα και του διαμελισμού του νησιού σε Βόρεια και Νότια Κύπρο.
- Απώλεια 35% του ΑΕΠ της είχε και η Λευκορωσία την περίοδο 1990 -1995 μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την μετάβαση στην οικονομία της αγοράς.
- Η Ρωσία την περίοδο 1990 -1998 για τους ίδιους λόγους με την Λευκορωσία κατέγραψε απώλεια 41% στο ΑΕΠ της.
- Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε – περίπου για τους ίδιους λόγους με τις δύο προηγούμενες – κατέγραψε και η Γεωργία όταν την περίοδο 1990 -1994 είχε απώλειες 73% στο ΑΕΠ της.
- Στη ίδια κατηγορία και η Μολδαβία η οποία έχασε το 41% του ΑΕΠ της την περίοδο 21992 -1998.
- Η γειτονική μας Αλβανία έχασε το 41% του ΑΕΠ κατά την πολιτικοοικονομική κρίση της περιόδου 1989 -1992
Στην πλειοψηφία τους οι υπόλοιπες χώρες της λίστα είναι χώρες της Αφρικής της Κεντρικής Ασίας της Αραβικής Χερσονήσου και της Νότιας Αμερικής οι οποίες αντιμετώπισαν πολέμους εμφύλιες διαμάχες κατά τον 20 αιώνα.