“Εάν αποστούμε από τα συμφωνηθέντα, οι αγορές θα αντιδράσουν»: Με αυτή την θέση, όπως διατυπώνεται στο Τvxs.gr από συνεργάτες του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ο Γιάννης Στουρνάρας επιβεβαιώνει την αρνητική του στάση ως προς την μη περικοπή των συντάξεων και θερμαίνει εκ νέου την πολιτική του σύγκρουση με την κυβέρνηση.
Η κόντρα μεταξύ Μαξίμου και κεντρικού τραπεζίτη – μια κόντρα που κρατά πλέον πάνω από τρία χρόνια – αναζωπυρώνεται σε δύο μέτωπα, εκείνα των τραπεζών και των συντάξεων. Στο ζήτημα των τραπεζών η κυβέρνηση χρεώνει στον Γιάννη Στουρνάρα επιλεκτική «αφωνία», θεωρώντας πως άφησε την χρηματιστηριακή επίθεση κατά των τραπεζικών μετοχών να εξελίσσεται χωρίς να κάνει κάποια κατευναστική παρέμβαση «ως θα όφειλε εκ του θεσμικού του ρόλου». Εξ ου και οι χθεσινές αιχμές του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος είπε πως « όταν ο κ. Στουρνάρας δεν πρέπει να μιλήσει, μιλάει και πολιτικολογεί – ήθελε να βάλει τη χώρα σε νέα μνημονιακά δεσμά – και όταν πρέπει να μιλήσει, φαίνεται ότι σιωπά».
Σήμερα η κόντρα παίρνει νέα συνέχεια, μετά την ανάδειξη από την Εφημερίδα των Συντακτών πρόσφατης συνάντησης του κεντρικού τραπεζίτη με ξένους πρεσβευτές και επενδυτές στην οποία ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε την αντίθεσή του στην μη περικοπή των συντάξεων με το επιχείρημα ότι θα θεωρηθεί ως υπαναχώρηση από τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.
Κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος επιβεβαιώνουν ουσιαστικά την αντίθεση αυτή, επισημαίνοντας πως ο Γιάννης Στουρνάρας τάσσεται παγίως υπέρ της «μη αναστροφής των μεταρρυθμίσεων». Οι ίδιοι, δε, διαμηνύουν με νόημα πως η θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος είναι πως «εάν αποστούμε από τα συμφωνηθέντα, οι αγορές θα αντιδράσουν».
Στο δια ταύτα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνει σαφώς πως θεωρεί την περικοπή των συντάξεων διαρθρωτικό μέτρο, κι εδώ κυβερνητικές πηγές εντοπίζουν τρία ζητήματα.
Το πρώτο είναι πως μόνον το ΔΝΤ εντάσσει την περικοπή των συντάξεων στα διαρθρωτικά μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις, σε αντίθεση τόσο με την Κομισιόν όσο και με το Eurogroup που, δια στόματος του προέδρου του Μάριο Σεντένο, έχει μιλήσει για καθαρά δημοσιονομικό μέτρο.
Το δεύτερο είναι πως η αντίθεση Στουρνάρα στην μην περικοπή των συντάξεων φαίνεται να κινείται σε σχετική απόκλιση ακόμη και από τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Υπενθυμίζεται ότι ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης πριν από 15 ημέρες δήλωσε πως στο εξής η ΕΚΤ δεν θα τοποθετείται σε ζητήματα που αφορούν τις συντάξεις και την δημοσιονομική πολιτική, περιοριζόμενη μόνον σε παρεμβάσεις και συστάσεις ως προς την λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η στάση αυτή Ντράγκι ερμηνεύεται τόσο στην Αθήνα, όσο και στις Βρυξέλλες ως «σήμα» ουδετερότητας και, στην πράξη, ως μήνυμα άτυπης ανοχής στην δρομολογημένη ακύρωση της περικοπής των συντάξεων.
Η απάντηση της Ράνιας Σβίγκου
Πριν μερικές ημέρες οι πρώτες βολές κατά του κεντρικού τραπεζίτη με αφορμή το “κραχ” στο Χρηματιστήριο ήρθε από τον Δημήτρη Παπαδημούλη, ενώ επικριτικός ήταν και ο Νίκος Ξυδάκης που μίλησε στην εκπομπή “Η Επόμενη Μέρα” της ΕΡΤ.
Σήμερα ήταν η σειρά της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
«Εδώ και καιρό έχουμε εντοπίσει ότι ο κ. Στουρνάρας μάς συνηθίζει σε παρεμβάσεις που υπερβαίνουν τον θεσμικό του ρόλο, ενώ τις τελευταίες μέρες βλέπουμε και μια προφανή αντίφαση» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7, και πρόσθεσε ότι ενώ «είναι αρκετά ομιλητικός και παρεμβατικός σε πράγματα που δεν συνάδουν με τον θεσμικό του ρόλο -τελευταίο παράδειγμα αυτό που αποκαλύπτει σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών για τις συντάξεις- ενώ βλέπουμε να σιωπά όταν πρέπει να μιλήσει επειδή το επιτάσσει ο θεσμικός του ρόλος -και μιλώ για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις τράπεζες. Σίγουρα αυτή η συμπεριφορά του προκαλεί εύλογα ερωτηματικά, στα οποία ο ίδιος πρέπει να απαντήσει» πρόσθεσε.
«Ο θεσμικός ρόλος του κεντρικού τραπεζίτη έχει να κάνει με την εγγύηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Αυτός είναι ο θεσμικός του ρόλος. Δεν είναι υπουργός Οικονομικών, δεν είναι αυτός ο οποίος χαράσσει τη γενική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, δεν είναι αυτός ο οποίος θα δώσει κατεύθυνση σχετικά με το αν θα ακολουθηθεί η πιστοληπτική γραμμή, όπως έκανε το προηγούμενο διάστημα με δηλώσεις του, ή η καθαρή έξοδος, όπως τελικά έγινε. Οπότε, βλέπω ότι αυτές οι δηλώσεις περισσότερο κινούνται σε μια πολιτική κατεύθυνση και λιγότερο έχουν να κάνουν με τον θεσμικό του ρόλο. Αλλά θα επαναλάβω ότι δεν είναι η πρώτη φορά που αυτό συμβαίνει» σημείωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
Με αιχμή το ζήτημα των συντάξεων, η κ. Σβίγκου αναφέρθηκε στην αναθεώρηση των εκτιμήσεων του ΔΝΤ για την ανάπτυξη, λέγοντας πως «όσο περνάει ο καιρός δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα για την περικοπή των συντάξεων. Όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και όλος ο διεθνής Τύπος συμφωνεί με τα επιχειρήματα της Ελλάδας ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για την περικοπή των συντάξεων. Αυτό προκαλεί ακόμα περισσότερα ερωτηματικά για τη στάση του».
Επανέλαβε, άλλωστε, πως το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν είναι διαρθρωτικό, γεγονός στο οποίο έχουν συμφωνήσει και οι Ευρωπαίοι εταίροι και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος για να περικοπούν οι συντάξεις».
Πηγή: tvxs, ERT