Με λόγο οργανωμένο και σαφή, η κ. Ζορμπά μίλησε για τους στόχους του υπουργείου και τα άμεσα σχέδιά της, δίνοντας το στίγμα μιας «κοινωνικο-πολιτισμικής» προσέγγισης του πολιτισμού, κι έχοντας στο πλευρό της τον υφυπουργό Πολιτισμού, Κώστα Στρατή, την γενική γραμματέα του υπουργείου, Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη, και τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη μαζί με τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού, Ιούλιο Συναδινό.
Τα θεμελιώδη σχέδια του υπουργείου Πολιτισμού που έχουν δρομολογηθεί είναι τα ακόλουθα επτά :
– Παρατηρητήριο Εθνικού Πολιτισμικού Κεφαλαίου. «Είναι ένα εργαλείο απαραίτητο και προϋπόθεση για να προτείνουμε πολιτισμικές πολιτικές, που θα απαντούν σε πραγματικές ανάγκες και θα αξιοποιούν το πλούσιο δυναμικό της ελληνικής κοινωνίας, με τελικό στόχο την βελτίωση των όρων της πολιτισμικής δημοκρατίας» εξήγησε η κ. Ζορμπά. Το Παρατηρητήριο Εθνικού Πολιτισμικού Κεφαλαίου, επεξεργάζεται ο καθηγητής κοινωνιολογίας του Παντείου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, και θα παρουσιαστεί τον Φεβρουάριο 2019.
– Περιφερειακή πολιτική σύγχρονου πολιτισμού, με χρονικό ορίζοντα δεακετίας 2020-2030. Αυτό «σημαίνει κυρίως δικτύωση των ζωντανών κυττάρων πολιτισμού της περιφέρειας με το υπουργείο Πολιτισμού, διατηρώντας ταυτόχρονα την αυτοδυναμία και αυτοτέλεια τους».
– Νέος Οργανισμός Βιβλίου και Ανάγνωσης: « Έχει ξεκινήσει η διαβούλευση με τους εκδότες, τους μεταφραστές, τα περιοδικά, τους φορείς του βιβλίου, και περιμένουμε να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Πολλοί ήμασταν που είχαμε λυπηθεί όταν είχε κλείσει το ΕΚΕΒΙ. Τώρα, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις και τη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί, τις νέες τεχνολογίες αλλά και τους αναγνώστες της νέας γενιάς, είμαστε αντιμέτωποι με μια πραγματική πρόκληση».
– Πολιτισμός και παιδιά: Στον τομέα αυτό πρόκειται να σχεδιαστούν νέα προγράμματα για ανήλικα παιδιά. Οι πολιτικές παρεμβάσεις πολιτισμού θα αναπτυχθούν μετά την έρευνα που έχει ξεκινήσει το Παιδαγωγικό τμήμα του ΕΚΠΑ, για τη σχέση των ανηλίκων με τις υπηρεσίες και την κατανάλωση πολιτιστικών προϊόντων και αγαθών.
– Νέοι και παιδιά και νέοι δημιουργοί και καλλιτέχνες. «Το πρόγραμμα θα προκηρυχτεί στις αρχές της επόμενης χρονιάς και θα φέρνει κοντά δημιουργικές ομάδες νέων παραγωγών και καλλιτεχνών, τόσο με τις μικρές ηλικίες όσο και με έφηβους και νέους έως 18 ετών» είπε η κ. Ζορμπά.
– Πολιτισμός και αθλητισμός. «Συνεργασία εντός και εκτός γηπέδων για να φτάσουμε σ’ ένα καλύτερο επίπεδο διαλόγου. Ο αθλητισμός είναι ένα πολύπλοκο και σύνθετο πολιτισμικό γεγονός μεγάλων διαστάσεων».
«Ακροπόλ. Πότε θα ανοίξει στο κοινό;». «Ταχύτατα» απάντησε στη σχετική ερώτηση η υπουργός Πολιτισμού. «Η αναπαλαίωση του κτιρίου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, αλλά πρέπει να δημιουργηθεί ένας φορέας που θα το διαχειρίζεται. Εξετάζουμε την ιδέα να δημιουργηθεί εδώ ένας κόμβος πολιτισμικής δραστηριότητας, με εκθέσεις, παραστάσεις, ανοιχτές πρόβες. Ένας χώρος εξωστρέφειας, νεανικός, χωρίς καθωσπρεπισμό».
πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ