Την ώρα που οι διεθνείς αγορές βιώνουν τις δικές τους αναταράξεις, (μεγάλες απώλειες στη Wall Street την Τετάρτη) δίνοντας η μία τη σκυτάλη στην άλλη, το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκει τις αντοχές να αμυνθεί της στήριξης των 610-615 μονάδων, οι οποίες δοκιμάστηκαν τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,85% στις 620,51 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 19 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 10 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,68% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.628,30 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,06% στις 488,47 μονάδες.
Σαφώς η εικόνα του Χρηματιστηρίου, το οποίο έχει χάσει πάνω από 100 μονάδες από τις αρχές Σεπτεμβρίου, μόνο ικανοποιητική δεν είναι, αλλά η συμπεριφορά του πάνω από τη στήριξη των 615 μονάδων είναι ίσως το πρώτο ενθαρρυντικό σημάδι μετά από αρκετές μέρες σημαντικής πτώσης. Και αυτό το σημάδι μάλιστα έρχεται σε μια μέρα που το sell-off της Wall Street χτες, έχει πυροδοτήσει ένα βίαιο κύμα πωλήσεων σε όλες τις αγορές του πλανήτη.
Παρ’ όλα αυτά το Χρηματιστήριο αναζητεί ακόμη την αντίδραση, μετά από ένα πτωτικό σερί, που όχι μόνο στέρησε τις 700 μονάδες, αλλά λίγο έλειψε να δοκιμάσει και τις 600. Χαρακτηριστικό είναι το στοιχείο ότι από τις 28 Σεπτεμβρίου, το Χρηματιστήριο έχει καταγράψει οκτώ πτωτικές συνεδριάσεις, έναντι μόνο μίας ανοδικής. Σε αυτό το διάστημα οι απώλειες του Γενικού Δείκτη έχουν ξεπεράσει το 11,6%, ενώ η “ζημιά” του τραπεζικού ξεπερνά το 19%.
Χωρίς να διαφαίνεται κάποιο “θετικό σοκ” που να σταματήσει το καθοδικό σπιράλ του Χρηματιστηρίου, ίσως θετικά είναι τα μηνύματα από την τεχνική διαπραγμάτευση που έχουν τα στελέχη του ελληνικού οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, υπάρχουν μεν συγκλίσεις τις τελευταίες μέρες στην απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές (Ελλάδα και κοινοτικά όργανα). Ωστόσο, παραμένει η απόσταση αναφορικά με τις προβλέψεις τους για τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα πετύχει η Ελλάδα φέτος και τα επόμενα έτη.
Οι τυχόν πρόσθετες συγκλίσεις που θα καταστούν εφικτές τα επόμενα 24ωρα είναι σημαντικές για την τελική μορφή την οποία θα λάβει το σχέδιο Προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο θα διατυπωθεί το σενάριο μη περικοπής των συντάξεων (σ.σ. θεωρείται βέβαιο ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε σχέση με το προσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή έστω και σε λεκτικό επίπεδο).
Στο ταμπλό τώρα, η ΓΕΚ Τέρνα σημειώνει απώλειες 3,16%, με τις Φουρλής, Μυτιληναίο, Βιοχάλκο, Motor Oil και ΟΤΕ να ακολουθούν με πτώση ανώτερη του 2%. Πτώση 1,88% για τον ΑΔΜΗΕ, 1,79% για την Τέρνα Ενεργειακή, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΧΑΕ, Alpha Bank, Τιτάν, ΟΠΑΠ, Λάμδα, Εθνική και ΕΕΕ.
Στον αντίποδα, Σαράντης και Aegean σημειώνουν κέρδη 2,94% και 2,07% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% είναι η άνοδος σε ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ και Πειραιώς. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Ελληνικά Πετρέλαια, Eurobank, Grivalia και Jumbo. Χωρίς μεταβολή ο ΟΛΠ.