Σε τροχιά σύγκρουσης με το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών έχει εισέλθει, πλέον, ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, μετά το “εναλλακτικό σχέδιο” που παρουσίασε στο ταξίδι του στην Ουάσιγκτον έναντι της επίσημης κυβερνητικής στρατηγικής για την Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και τις φαραωνικές δεσμεύσεις του για τη δημιουργία νέων αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα.
Ο κ. Καμμένος δημιουργεί μείζον πολιτικό θέμα στην κυβέρνηση και ρήξη στις σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα καθώς εμφανίστηκε να υποκαθιστά το Νίκο Κοτζιά και την εξωτερική πολιτική της χώρας, δίνοντας αφορμές -και δικαίως- στη Ν.Δ να εγείρει εκ νέου θέμα σύγχυσης στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για “τοξική σχέση” που προκαλεί προβλήματα στην κυβέρνηση, ενώ είναι χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση (Kontra) που εξέθεσε πλήρως τον υπουργό Άμυνας,
Οι πληροφορίες φέρουν τον Αλέξη Τσίπρα να αναλαμβάνει πρωτοβουλία και να συναντά τον Πάνο Καμμένο, αμέσως μετά την επίσκεψη του προέδρου της Γερμανικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, προκειμένου να κλείσει το μέτωπο. Αρκετοί, ωστόσο, είναι εκείνοι που θεωρούν πως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ίσως σκέπτεται τελικά να αποχωρήσει νωρίτερα από την κυβέρνηση. Κρίσιμες ως προς τούτου είναι οι εξελίξεις στα Σκόπια και εάν ο Ζόραν Ζάεφ κατορθώσει να βρει τελικά τους βουλευτές που χρειάζεται.
Δεν πέρασε, ωστόσο, απαρατήρητη η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου των ΑΝΕΛ Θ. Τοσουνίδη (ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ- ΕΡΤ) ότι ο κυβερνητικός εταίρος θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να στηρίξει μια πρόταση δυσπιστίας της Ν.Δ.
Χαρακτηριστικά είναι σήμερα τα πρωτοσέλιδα ακόμα και φιλοκυβερνητικών εφημερίδων για τον Πάνο Καμμένο.
Δυσφορία Μαξίμου
Οπως γράφει ο Βασίλης Σκουρής στο news247.gr, το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται σφόδρα δυσαρεστημένο, ιδιαίτερα για το δεύτερο, καθώς το θεωρεί-και σωστά- και ως “άδειασμα” του Ζόραν Ζάεφ που δίνει σκληρή μάχη προκειμένου να περάσει από το Κοινοβούλιο του τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς από τη στιγμή που μπορεί να υπάρξει Σύμφωνο Σταθερότητας από όλες τις βαλκανικές χώρες και συνεπώς δεν κινδυνεύει η ακεραιότητα της FYROM, οι διαφωνούντες δεν έχουν λόγο να ψηφίσουν υπέρ.
Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας δείχνει να έχει αυτονομηθεί πλήρως από την κυβερνητική πολιτική, υποτάσσοντας πλέον τα πάντα στο βωμό -και το στόχο- της πολιτικής του επιβίωσης, με την εκ νέου είσοδο των ΑΝΕΛ στο Κοινοβούλιο. Σε αυτό το κλίμα το ερώτημα “πού το πάει ο Καμμένος ;” απασχολεί όλο και περισσότερο κορυφαία και μη κυβερνητικά στελέχη.
Είναι σαφές πως εάν ο πρωθυπουργός τον αντικαταστήσει, τελειώνει και η υπάρχουσα κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η κυβέρνηση ή θα πέσει ή θα πρέπει να στηριχτεί από ανεξάρτητους βουλευτές, ώστε να διαθέτει εμπιστοσύνη και μετά τις 17 Δεκεμβρίου, οπότε η ΝΔ μπορεί να καταθέσει εκ νέου πρόταση μομφής. Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, σχεδιάζει εκλογές όχι νωρίτερα από τις 26 Μαΐου (τριπλές κάλπες με ευρωεκλογές και εκλογές για την Αυτοδιοίκηση), ενώ στην πρόσφατη (δημοσιοποιημένη) συνάντησή του με τον Πάνο Καμμένο είχαν συμφωνήσει για συνέχιση της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έως και τον Μάιο.
Στα …συν του Μαξίμου είναι, πάντως, ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, που αμφισβητείται και βάλλεται ευθέως από τον υπουργό Άμυνας, με ένα υψηλό αίσθημα ευθύνης και προκειμένου προφανώς και να διευκολύνει τον πρωθυπουργό, κρατά την ψυχραιμία του και δεν αντιδρά στις βολές που δέχεται -και εδώ, ωστόσο, το ερώτημα είναι “ως πότε” θα συνεχίσει να μην εκρήγνυται;
Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι ο Π. Καμμένος με τη στάση του τεστάρει προς το παρόν τις αντοχές του ιδίου του Αλέξη Τσίπρα, ενώ άλλοι εκτιμούν πως ήδη ο υπουργός Άμυνας έχει λάβει τις αποφάσεις του να φύγει από την κυβέρνηση πολύ πριν τον Μάιο, επιδιώκοντας την απομάκρυνσή του από τον πρωθυπουργό.
Το μήνυμα
Ο πρωθυπουργός, πάντως -που πριν τον ανασχηματισμό, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα “Παιχνίδια Εξουσίας”, είχε δεχθεί εισηγήσεις από κορυφαίους υπουργούς να αφήσει εκτός κυβέρνησης τον υπουργό Άμυνας -έχει αποστείλει το δικό του μήνυμα στον Π. Καμμένο. Η κυβέρνησή μου θα παραμείνει και μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, για τον κυβερνητικό συνασπισμό δεν ξέρω, θα εξαρτηθεί από τον κυβερνητικό μου εταίρο, είχε δηλώσει ο Αλ. Τσίπρας προ τριών εβδομάδων σε αμερικάνικη εφημερίδα, αποστέλλοντας το μήνυμα στον Π. Καμμένο πως “μπορώ και χωρίς εσένα”.
Ο Π. Καμμένος, με όσα είπε στις Ηνωμένες Πολιτείες και το δικό του plan b για την εξωτερική πολιτική, έδωσε τη δική του απάντηση στον πρωθυπουργό, με τα επόμενα επεισόδια του σίριαλ να αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον…
Πηγή: news247.gr