Σε νέες δικαστικές περιπέτειες, εξαιτίας αυτή τη φορά της θέσης τους στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ερυθρού Σταυρού, μπήκαν ο Ανδρ. Μαρτίνης και ο πρώην αρεοπαγίτης Γ. Χλαμπουτάκης, οι οποίοι έχουν διατελέσει μέλη του ιδρύματος Ερρίκος Ντυνάν.
Αφορμή δεν στάθηκε κάποιο πρόστιμο, όπως εκείνο που τους είχε επιβληθεί για μη απόδοση παρακρατούμενων φόρων κατά τη θητεία τους στο ΔΣ του Ερρίκος Ντυνάν, αλλά οι δύο βίλες Δρακοπούλου, στη λεωφόρο Πατησίων.
Τα δύο ακίνητα που ανήκουν στον οργανισμό και έχουν χαρακτηριστεί μνημεία από το υπουργείο Πολιτισμού, βρέθηκαν στο «μάτι του κυκλώνα», καθώς εδώ και χρόνια έχουν την εικόνα εγκατάλειψης. Τελικά, οι κάτοικοι της περιοχής αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, μετατρέποντας το οικόπεδο σε αυτοδιαχειριζόμενο πάρκο, σε μία προσπάθεια να αναβαθμίσουν την περιοχή και να αξιοποιηθεί ο χώρος πρασίνου.
Ο Μαρτίνης και πρώην ο Αρεοπαγίτης
Ωστόσο, η κίνηση αυτή οδήγησε στο εδώλιο τόσο τον Ανδρ. Μαρτίνη όσο και τον πρώην αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, Γ. Χλαμπουτάκη, όσο και ακόμη τέσσερα υψηλόβαθμα στελέχη του Ερυθρού Σταυρού κατηγορούμενους για πλημμελή φύλαξη, διατήρηση και συντήρηση μνημείου.
«Ο Ερυθρός Σταύρος ήταν αρμόδιος να μεριμνά για τη φύλαξη και τη συντήρηση των ακινήτων. Ήδη το 2012 και το 2014 είχαν δοθεί εντολή για μέτρα προστασίας, όπως περίφραξη και φύλαξη, τα οποία είχαν εκτελεστεί μερικώς, ενώ κάποιες συντηρήσεις δεν έγιναν ποτέ» ανέφερε μηχανικός του υπουργείου Πολιτισμού, προσθέτοντας ότι σήμερα έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες.
Αθωώθηκαν
Το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας αθώωσε τελικά, όλους τους κατηγορούμενος, λαμβάνοντας υπόψη τη θέση της υπεράσπισης ότι από το 2012 ο Ερυθρός Σταυρός βρισκόταν σε δεινή οικονομική κατάσταση, με ζημία περίπου 16 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και ότι οι κατηγορούμενοι στην πλειοψηφία τους ήταν μέλη μεταβατικής διοίκησης και κατ’ επέκταση δεν ήταν σε θέση να γνωρίζουν καν τι συνέβαινε. Αυτό άλλωστε, επεσήμανε και η εισαγγελέας του δικαστηρίου, προτείνοντας την απαλλαγή τους.
«Προέκυψε χωρίς αμφιβολία ότι η περίφραξη είχε γίνει πολλάκις και καταρριφθεί από πολίτες. Ο Ερυθρός Σταυρός ζήτησε με κάθε τρόπο τη βοήθεια των αρμόδιων φορέων, της πολεοδομίας και της εφορίας αρχαιοτήτων» ανέφερε η εισαγγελική λειτουργός και υποστήριξε πως οι κατηγορούμενοι δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι άλλο απ’ όσα έπραξαν. «Πλην του Ανδρέα Μαρτίνη, μπορεί να μην είχαν καν γνώση για το συγκεκριμένο ζήτημα, αφού η θητεία τους διήρκεσε πολύ λίγο. Για αυτό δεν μπορούν να χρεωθούν δόλο στην πλημμελή φύλαξη, μιας και προκύπτει ότι έκαναν ό,τι μπορούσαν» κατέληξε.
ΠΗΓΗ: dikastiko.gr