Περίπου εκατό χιλιάδες μαθητές διαδήλωσαν στους δρόμους και τις πλατείες τουλάχιστον 50 ιταλικών πόλεων για τις περικοπές 100 εκατ. στην Παιδεία και εναντίον της νέας κυβέρνησης, βάζοντας στο στόχαστρό τους τους δύο αντιπροέδρους της κυβέρνησης Σαλβίνι και Ντι Μάιο.
“Τι αηδία”, τόνισε ο Σαλβίνι. “Οι διαδηλώσεις πρέπει να γίνονται. Υπάρχουν παιδιά που διαδηλώνουν, πρώτα απόλα ας συναντηθούμε, οι πόρτες του υπουργείου είναι ανοικτές”, τόνισε ο Ντι Μάιο, για να διαψευστεί σχεδόν αμέσως από τον υπουργό Παιδείας Μπουσέτι που αρνήθηκε να συναντήσει του μαθητές και τους φοιτητές. Οι μαθητές θα πραγματοποιήσουν νέες κινητοποιήσεις στις 16 και 17 Νοεμβρίου, στην επέτειο της Διεθνούς Ημέρας του Μαθητή/Φοιτητή.
“Στην Ιταλία το δικαίωμα στη μόρφωση δεν είναι εγγυημένο, από τον Προϋπολογισμό λείπει μια πραγματική αλλαγή για τους νέους. Τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια θα βρίσκονται σε διαρκείς κινητοποιήσεις”, υπογράφουν στην κοινή τους ανακοίνωση οι μαθητές και οι φοιτητές του “Δικτύου της Γνώσης” – Rete della Conoscenza, της Ένωσης Δημοκρατικών Μαθητών Uds και του δικτύου της Link, τις τρεις μαθητές και φοιτητικές οργανώσεις που διοργάνωσαν τις κινητοποιήσεις.
Στο Τορίνο οι μαθητές έκαψαν ομοιώματα του Ντι Μάιο και του Σαλβίνι, ο οποίος αντέδρασε εκφράζοντας την “αηδία” του, και το ομοίωμα μιας τηλεοπτικής κάμερας που είχαν τοποθετήσει πάνω σε τούβλα. “Τα τούβλα είναι αυτά που κινδυνεύουμε να πέσουν στο κεφάλι μας κάθε μέρα στο σχολείο. Η τηλεοπτική κάμερα είναι αυτή που θέλουν να βάλλουν μέσα στα σχολεία για να ελέγχουν”, υπογράμμισαν οι μαθητές του Τορίνο. “Ένα ασφαλές σχολείο είναι αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό”, έγραφε ένα πλακάτ.
Στη Ρώμη πάνω από πέντε χιλιάδες μαθητές διαδήλωσαν μέχρι να φθάσουν έξω από το υπουργείο Παιδείας. Ο μαθητές δημιούργησαν “το τείχος του ρατσισμού και της αμάθειας” από χαρτοκιβώτια, βάζοντας επάνω μια φωτογραφία των υπουργών της κυβέρνησης, ενώ άλλοι φορούσαν μάσκες του Νταλί, διακωμωδώντας μια τηλεοπτική σειρά. Ο υπουργός Παιδείας Μπουσέτι έκλεισε κάθε πόρτα διαλόγου αρνούμενος να δεχθεί μια αντιπροσωπεία τους. “Αυτό δεν είναι αλλαγή, βλέπουμε ότι η αύξηση του ελλείμματος που προβλέπεται από τον Προϋπολογισμό θα χρησιμοποιηθεί για χάρες στους φοροφυγάδες και για να μειώσουν τους φόρους στους πιο πλούσιους. Για εμάς τους νέους δεν προβλέπονται πόροι για ένα καλύτερο σχολείο και μέτρα για να αντιμετωπίσουμε την επισφαλή εργασία”, τόνισε ο εκπρόσωπος των μαθητών Κόσου, εκφράζοντας παράλληλα την απογοήτευσή του για την άρνηση του υπουργού να συνομιλήσει με τους μαθητές, εκτιμώντας ότι τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση “δεν υλοποιούν καμιά από τις προεκλογικές υποσχέσεις τους για την Παιδεία και το τέλος της εναλλαγής σχολείου -εργασίας|.
Στη Νάπολη πραγματοποιήθηκαν δύο πορείες, μια από τους μαθητές και μια από μαθητές, ανέργους και μετανάστες. Το σύνθημα που κυριάρχησε και στις δύο διαδηλώσεις ήταν “Λευτερία στον Μίμο”, τον δήμαρχο του Ριάτσε Λουκάνο που βρίσκεται σε κατ΄ οίκο περιορισμό για την πολιτική υποδοχής του.
Την ίδια στιγμή η ιταλική στατιστικής υπηρεσία Istat ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της η παραοικονομία έφθασε στα 210 δισ. ή στο 12,4% του ΑΕΠ το 2016, εκ των οποίων 18 δισ. προέρχονται από την παραγωγή και διακίνηση ναρκωτικών, την πορνεία και το λαθρεμπόριο τσιγάρων. Για την Istat η παραοικονομία απασχολούσε 3,7 εκατομμύρια άτομα το 2016.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούνκερ τόνισε από τις σελίδες της γαλλικής Le Monde ότι “η Ιταλία δεν σέβεται το λόγο της”, ζητώντας από την ιταλική κυβέρνηση “να σεβαστεί τους κανόνες για μην τεθεί σε κίνδυνο η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη”. “Δεν έχω τίποτα κατά της Ιταλίας. Την αγαπώ. Ας σταματήσουν να μας περιγράφουν ως παγερά τέρατα, κλειστούς σε ένα καταφύγιο, αδιάφορους στις εκκλήσεις των λαών”, συμπλήρωσε ο Γιούνκερ.
Από το Μπαλί ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ντράγκι ζήτησε από τις χώρες της ευρωζώνης με υψηλά χρέη και σεβαστούν το Σύμφωνο Σταθερότητας και να περιορίσουν τα ελλείμμάτά τους, ενώ ο γνωστός επικεφαλής του Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν προειδοποίησε ότι ο Προϋπολογισμός της ιταλικής κυβέρνησης “πάει στην αντίθετη κατεύθυνση από τις συμβουλές του ΔΝΤ”.
ΠΗΓΗ: avgi.gr